Открийте ни и в

Вашите пари

Дългът – как да се справим, когато нарасне? (II)

Ето няколко съвета как да преодолеем проблема

публикувано

на

(Продължение)

 

Големият дълг често се превръща в проблем, с който повечето хора не успяват да се справят. Това се оказва сериозен удар по финансовото им състояние, от който не могат да се възстановят с години.

В миналия брой започнахме да разглеждаме стъпките, които е нужно да се предприемат, когато проблемът се появи на хоризонта. Една от тях е подобряване на условията, което, както уточнихме преди седмица, може да стане чрез предоговаряне или чрез рефинансиране.

Дългът – как да се справим?

Освен това то може да стане и чрез

Обединяване на задълженията

Ако имате много кредитни задължения, най-вероятно е добра идея да ги обедините. Потърсете вариант, който ви позволява да погасите всички стари задължения и да изплащате нужната за това сума към една компания с поносима за бюджета ви вноска.

Много кредитори предлагат специализирани за тази цел продукти, така че ще имате възможност да сравните условията им и да подберете подходящия за вас.

 Заем от роднини или приятели

Повечето варианти да подобрите условията по кредита си са най-достъпни тогава, когато все още не сте изпаднали в сериозни просрочия. Ако тази граница вече е прекрачена, можете да помислите за ваши близки, които биха имали възможността и желанието да ви помогнат.

Да ви дадат личен заем за погасяване на задълженията не е единственият вариант – можете да потърсите и някой, който е готов да ви бъде поръчител при кандидатстване за рефинансиране.

Така бихте увеличили значително шанса да получите одобрение, в случай че поръчителят отговаря на необходимите условия. Ако се спрете на този вариант, постарайте се да подходите отговорно към получената помощ – изплатете задълженията си своевременно и не поставяйте близките си в неудобна ситуация.

Следваща стъпка за справяне с големия дълг:

Изберете метод на изплащане

Ако сте натрупали много задължения, начинът, по който ги изплащате, може да се окаже определящ за крайния резултат.

Разбира се, първото и най-важно правило тук е да плащате поне минималните вноски по всички кредити, за да избегнете натрупването на наказателни лихви и такси, както и влошаването на кредитната си история.

Ако след покриването на този минимум разполагате с още средства, ето две стратегии, които ще ви помогнат по-бързо и безболезнено да се справите с проблема:

Изплащайте с предимство кредита с най-висока лихва – Този метод се изразява в подреждането на задълженията по тяхното оскъпяване. След като покриете минималните вноски по кредитите, използвайте свободните средства за агресивно погасяване на най-скъпия от тях. След като е вече изплатен, насочете този ресурс към следващия по цена и продължете в същия дух, докато не изплатите всичко. Чисто математически, по този начин общите ви разходи по лихвите ще бъдат възможно най-ниски.

Изплащайте с предимство най-малкия кредит – Тази стратегия е позната като „метода на снежната топка“. Тук, след като покриете минималните вноски по всичко, трябва да се концентрирате в изплащането на кредита с най-малка остатъчна сума. След като е погасен, преминавате към следващия по големина и т.н. Това позволява възможно най-бързо да видите осезаеми резултати от положените усилия и ще ви помогне да останете мотивирани и фокусирани в крайния резултат.

Ограничете разходите

Един от най-често срещаните проблеми при изплащането на кредити е необмисленото харчене. За да успявате да погасявате задълженията си навреме, постарайте се да планирате разходите си.

Разбира се, всяко домакинство има базови разходи, без които не може. Това са разходите за дома, вода, ток, храна и други продукти и услуги от първа необходимост. След като отделим средства за тях обаче, е важно да се погрижим за кредитните си задължения.

Ако сте натрупали повече дългове, не е добра идея да си позволявате да харчите за ненужни покупки за удоволствие. Колкото повече отлагате погасяването на заемите, толкова повече ще ви струва то, а това значи, че и занапред ще разполагате с още по-малко средства за желаните покупки. По-отговорното харчене ще ви позволи да изчистите задълженията по-бързо. Проявете самодисциплина и отложете ненужните разходи за момента, в който ще сте овладели проблема.

Следващата стъпка – Спестявай

Да се справите с изплащането на прекомерните кредитни задължения не е лесна задача, но е напълно възможно, ако успеете да проявите нужните отговорност и постоянство. След като успеете да погасите задълженията, възползвайте се от този ценен опит и не позволявайте да попаднете отново в тази неприятна ситуация.

Първата стъпка в тази посока е спестяването. Разбира се, можете да се „наградите“ за положените усилия като си позволите малко по-голям ресурс за харчене. Важно е обаче да определите и част от дохода си за натрупване на спестявания. Заделената сума ще ви позволи занапред да посрещате непредвидените разходи със собствени средства, вместо да се кредитирате необмислено под натиска на спешната ситуация.

Нещо повече – след като натрупате достатъчно спестени пари, за да се чувствате сигурни, можете да инвестирате заделяните суми, за да ви носят допълнителна доходност. Ако не сте сигурни как да започнете, запознайте се със спестяването и инвестирането и вижте съветите на Financer как да спестявате.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено