Държавният департамент на САЩ съобщи, че ще обяви най-високата по сериозност, четвърта степен на предупреждение срещу пътуването в чужбина, отнасяща се за около 80% от страните в света. В официално изявление на ведомството се казва, че рискът от COVID-19 по света остава твърде висок и се настоява американците да променят плановете си за такива пътувания.

Предупрежденията от Ниво 4 на сериозност обикновено се издават за страни във война или за такива, които са известни с враждебност към САЩ, като Афганистан и С. Корея.

Повечето държави понастоящем са включени в предупреждение от Ниво 3, с препоръка за преосмисляне на пътуването там. Това е втората степен на сериозност на предупрежденията.

В момента има 33 държави, изброени като Ниво 4. Те включват: Афганистан, Аржентина, Боливия, Ботсвана, Бразилия, Централноафриканска република, Чад, Куба, Кюрасао, Френска Гвиана, Френска Западна Индия, Грузия, Хаити, Индонезия, Иран, Ирак, Кения, Косово, Либия, Мали, Черна гора, Мозамбик, Мианмар, Северна Корея, Русия, Сомалия, Южен Судан, Сирия, Танзания, Туркменистан, Търкс и Кайкос (британска задморска територия в Карибския басейн), Венецуела, Йемен. Не е известно кои държави ще бъдат добавени към списъка, но се смята, че той ще включва няколко страни в Азия, Централна Америка и Европа.

Препоръките ще започнат да се осъвременяват тази седмица, така че да съответстват на инструкцията Travel Health Notices, издадена от Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

В най-ниската степен на тревожност на положението – Ниво 1 – след осъвременяването ще останат само 3 държави: Макао, Нова Зеландия и Тайван. Първото ниво на тревога при този вид препоръки означава, че в тези страни може да се пътува, като се спазват най-елементарните предпазни мерки.

На 2 април CDC издаде нова инструкция, според която ваксинираните могат за пътуват безпрепятствено в САЩ и чужбина. Агенцията обаче все още препоръчва да се отложат несъществените пътувания. Тя все още изисква отрицателен тест за коронавирус от последните 72 часа както от пристигащите чужденци, така и от завръщащите се американци, но на ваксинираните не се налага да минават карантина.

CDC може да издава препоръки в национален мащаб за това какво смята за подходящи мерки, но няма правото да ги налага.

Всеки щат има свои собствени изисквания по въпроса за тестването, карантината и предпазните мерки, които да изисква от посетителите.