Открийте ни и в

Любопитно

Д-р Рогозов, който се оперира сам, за да се спаси от смърт

Ето как преди 60 г. той си изряза апендикса на ледения континент

публикувано

на

Сн. „Музей на Арктика и Антарктика“ в Санкт Петербург

През 1961 г. хирургът от Ленинград Леонид Рогозов става един от най-известните хора в СССР, отстъпвайки по популярност само на Юрий Гагарин. По време на първата си зима в Антарктида той самостоятелно отстранява възпаления си апендикс. Това събитие бързо стана известно по целия свят.

Рогозов и Гагарин са на една и съща възраст: лекарят и космонавтът се раждат през една седмица на месец март 1934 г. Освен това и двамата за един месец извършват действия, които шокират обществото. Рогозов дори е наречен Гагарин на хирургията.

През 1961 г. на Южния полюс д-р Леонид Рогозов сам отстранява апендикса си, за да се спаси от сигурна смърт. Неговата история се превръща в един от най-известните случаи на хора, които извършват операции върху себе си.

Рогозов бързо се възстановява и се превръща в истински герой на своето време, но лекарят никога след това не е поискал да отиде отново в Антарктида.

Д-р Рогозов е изпратен в новопостроената руска база на Антарктида. Заминава на 5 ноември 1960 г., вземайки със себе си куфар с книги. Освен преките си медицински задължения той изпълнява функциите и на метеоролог и шофьор, разтоварва товари и участва в строителството на станцията. Заедно с останалите 12 души от екипа е изолиран от външния свят от март месец същата година

 заради силния полярен вятър

На 29 април 1961 г. Рогозов се разболява и открива тревожни симптоми – слабост, гадене, треска и болка в дясната долна част на корема. Като опитен хирург, той решил, че има остър апендицит. Но тъй като той бил единственият лекар на станцията, а времето било неподходящо за летене, той решил да направи операцията си сам.

С помощта на метеоролога Александър Артемиев, който му подавал инструментите, и на машинния инженер Зиновий Теплински, който му държал огледало и насочвал светлината от една лампа, лекарят си поставил сам местна упойка и започнал операция, която продължила около два часа и била прекъсната за известно време, когато загубил съзнание.

„Не спах през нощта. Боли, по дяволите! Виелицата източва душата, вие като сто чакала“- така лекарят описва състоянието си в дневника си.

Хирургът се самооперира, Антарктида, 1961 г. Сн. „Музей на Арктика и Антарктика“ в Санкт Петербург

„Аз не си позволих да мисля за нищо друго, освен за операцията… Горките мои помощници! В последния момент ги погледнах, те стояха в бели халати и

 самите те бяха по-бели от тях

Аз бях също много изплашен. Но след това взех иглата с новокаин и си поставих първата инжекция. Някак си автоматично превключвах на режим „операция“ и от този момент нататък не забелязвах нищо друго“, обяснява по-късно хирургът.

„Работих с ръкавици. Беше ми трудно да виждам какво правя. Огледалото помага, но и пречи, защото показва нещата наобратно. Работих главно по усет. Кръвотечението беше доста обилно, но си почивах, за да съм сигурен, че няма да изгубя съзнание. Докато отварях корема, засегнах сляпото черво и трябваше първо да го зашия.

Изведнъж ми мина през ума, че сигурно съм се наранил още, без да забележа.

Ставах все по-безсилен и ми беше все по-замаено. На всеки 4-5 мин. си почивах за 20-25 секунди. Най-накрая стигнах и до него – проклетия апендикс. С ужас забелязах тъмното петно върху него. Това означаваше, че само до ден е щял да се спука.

В най-трудния момент на отстраняването му

сърдечният ми ритъм се забави

а ръцете ми омекнаха. Мислех си, че нещата няма да свършат добре. И после изведнъж осъзнах, че всъщност вече съм спасен“, описва хирургът състоянието си след операцията в дневника си.

До полунощ операцията, която продължила 1 час 45 минути, приключила. След пет дни температурата му се нормализирала, а още след два дни

били свалени конците

След това събитие 27-годишният лекар става световноизвестен. Инструментите, с които д-р Рогозов изпълнил тази трудна операция, са изложени в Музея на Арктика и Антарктика в Санкт Петербург.

След завръщането си в СССР Рогозов става професор по обща хирургия в Ленинград (Санкт Петербург), където живее и преподава.

Д-р Рогозов умира на 21 септември 2000 г., на 66-годишна възраст, от усложнения след операция от рак на белия дроб.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА