Открийте ни и в

СВЯТ

Евродепутат: Брюксел трябва да открие музей на хомосексуалните и трансджендърите

Белгия е една от първите държави в Европа, която през 2003 г. призна еднополовите бракове

публикувано

на

София Прайд чества 15-годишен юбилей

Мари Лекок – депутат от партия “Еколо” предложи създаването на музей в Брюксел, посветен на историята на ЛГБТК общността. Това се случи в навечерието на белгийския прайд на 21 май. Музеят ще документира историята, културата и борбата на общността, с акцент върху хората, които са се борили за социални права, съобщава сайтът „The Brussels Times”.

“Белгийският прайд всяка година е време на видимост. Важно е да имаме постоянно място”, казва Лекок.

Понастоящем в общественото пространство на Белгия няма много места, носещи имената на признати ЛГБТК хора, освен моста Сузан Даниел в северната част на Брюксел, кръстен на жената, която през 1953 г. основава първото дружество на гейове и лесбийки.

Байдън: Приоритет на дипломацията ни ще са правата на ЛГБТ хората

Белгийските Зелени са се вдъхновили от Лондон, където през май в Северен Лондон отвори врати музеят Queer Britain, което съвпадна с честването на 50 години от първия гей парад в Лондон.

Според Лекок в Белгия прайдовете са започнали през 1996 г. и сега могат да се похвалят с над 100 000 участници. Що се отнася до музея, Лекок отбеляза, че фондът “Сузан Даниел” е започнал архивиране на историята на ЛГБТК и тази информация може да бъде използвана за музея, за да се превърне той в постоянна част от културата на Брюксел.

Байдън: Приоритет на дипломацията ни ще са правата на ЛГБТ хората

Белгия е една от първите държави в Европа, която през 2003 г. призна еднополовите бракове, като преди нея през 2001 г. го направи само Нидерландия. Редица държави последваха примера ѝ, като през 2022 г. това направи Швейцария

Европа е един от най-благоприятните континенти за правата на ЛГБТК, тъй като еднополовите сексуални отношения са законни във всички държави-членки, а дискриминацията в областта на заетостта е забранена от 2000 г. насам.

Въпреки това държавите от ЕС имат различни закони, когато става въпрос за еднополови съюзи, еднополови бракове и осиновяване от еднополови двойки. Много държави в Източна Европа не признават нито еднополовите бракове, нито осиновяването от еднополови двойки.

Все още обаче не е ясно къде ще бъде музеят, а Зелените искат допълнителни дискусии с парламента в Брюксел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА