Открийте ни и в

Европа

Еврокомисар Схинас: Нека скептиците за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген отново да помислят

Засега на приемането на България официално се противопоставя единствено Нидерландия, през последните дни се чуха резерви от Австрия и Швеция

публикувано

на

8 декември: Гласуването за Шенген. България може пак да остане вън

“Бих помолил тези, които са скептични към присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген, отново да помислят”. Това заяви еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас.

“Бих помолил тези, които подлагат на съмнение оценката ни за тяхната подготовка, да помислят отново и то внимателно. Защото в противовес на това, което някои сили се опитват да внушат, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол, според мен означава повече и по-добър контрол. Ще има повече безопасност, разширяване на външните ни граници с пълноценен контрол от ентусиазирани млади членки, които са наясно със своите отговорности. Нека видим как ще се развият нещата през декември, но аз мога да повторя оценката на Комисията, че трите страни са готови”, посочи още еврокомисарят.

Въпросът за разширяването на Шенген ще се обсъжда на следващия Съвет “Правосъдие и вътрешни работи” на 8-ми декември.

Майка парамедик оказа помощ на тежко пострадала в катастрофа: Не разпозна дъщеря си

Министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан отново заяви, че разширяването на пространството за свободно движение е един от топ приоритетите на председателството на неговата страна.

Засега на приемането на България официално се противопоставя единствено Нидерландия, през последните дни се чуха резерви на Австрия и Швеция.

Корабът "Орион" на НАСА навлезе в лунна орбита

Във Виена обаче проличават противоречия в управляващата коалиция по въпроса. Зелените там например подкрепят България и Румъния, докато официалната политическа позиция на страната се опитва да прокара идеята единствено Хърватия да бъде приета в пространството.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в понеделник и вторник ще бъде на визита в Хага заедно с министъра на външните работи Николай Милков, където ще проведе двустранни срещи във връзка с присъединяването на България към Шенген. Той говори пред журналисти преди началото на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел.

В програмата са предвидени и срещи с министъра на вътрешните работи на Нидерландия, която е най-категорично противопоставящата се държава на присъединяването ни към пространството за свободно движение.

“Каквото има да се случва, ще се случва до 8-и декември”, каза министър Демерджиев, визирайки предвидения за тази дата Съвет “Правосъдие и вътрешен ред”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено