Открийте ни и в

България

Еврокомисията ще съди България за мръсния въздух

bgvoice

публикувано

на

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания пред Съда на Европейския съюз заради лошото качество на въздуха, съобщи пресслужбата на комисията. институцията. България не спазва пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), a Испания — тези на азотен диоксид (NO2).

Според най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които България е предоставила, има трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности в югоизточната част на страната, където са четирите най-големи топлоелектрически централи.

С решението на ЕК за втори път се предявява иск пред Съда на Евросъюза за неспазване от страна на България на стандартите за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 г. съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.

Решението за педявяване на иск срещу Испания пък се отнася до градските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се наблюдава трайно превишаване на пределно допустимите стойности на азотен диоксид. Според Европейската агенция за околна среда в Испания почти 9 000 случая на преждевременна смърт се дължат на високите стойности на NO2.

В случай на превишаване на пределно допустимите стойности, определени в законодателството на ЕС за качеството на атмосферния въздух, както е в случая с България и Испания, държавите членки трябва да приемат планове за качеството на въздуха и да гарантират, че в тях се съдържат подходящи мерки, така че периодът на превишаване да бъде възможно най-кратък.

След обявяването на решението Министерството на околната среда уточни, че става дума за района на Гълъбово. Другите два района – Перник и Димитровград, са отпаднали.

Според съобщението от 2007 г. досега общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид намаляват от 715 358 до 48 567 тона. А тъй като централите във въглищния басейн „Марица изток“ са близо една до друга, ведомството се затруднява да определи конкретния причинител на всяко замърсяване и степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово.

В резултат на предприетите мерки през тази година има значително намаляване на броя на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От началото на годината досега те са 19 спрямо 46 през същия период на 2018 г.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

От вторник: грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Грипна епидемия на територията на общините Дупница и Сапарева баня се обявява от 21 януари. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Към момента са отчетени епидемични стойности само за тези две общини в региона.

За предходната седмица заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Дупница е 242 на 10 000 души. За Сапарева баня отчетените стойности са 263 на 10 000 души. Разпоредено е незабавно изпълнение на всички профилактични и противоепидемични мерки в Оперативния план за надзор и контрол на грипа и острите респираторни заболявания. Преустановят се консултациите на бременни жени и на кърмачета, профилактични прегледи и имунизации, планови операции в болниците, свижданията в лечебните заведения.

Дадено е предложение до Регионално управление на образованието – Кюстендил да бъдат прекратени временно всички учебни занятия в училищата, действащи на територията на двете общини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българска бедност: Сред най-затруднените в ЕС са да плащат сметките си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

България е на второ място в ЕС по затруднения за плащане на комуналните услуги навреме (30% от домакинствата). Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца.

На първо място е Гърция – над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат навреме сметките си през последните 12 месеца.

Доста след първите две са Хърватия и Румъния (съответно със 17,5% и 14%)

За разлика от тях, малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия (всички около 2%).

Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края.

Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги (отопление, ток, газ, вода и т.н.) поради финансови затруднения, показва новото изследване Евростат. Този дял обаче като цяло намалява постоянно в ЕС – от над 10% от домакинствата през 2013 г.

Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си.

В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни (с поне един от тях на 65 или повече години). Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Огромното детско сърце: Второкласничка продава Пипа и Пухи – дарява парите на болно дете

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: YouTube

Второкласничка от ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград продава домашните си любимци и ще дари парите за своята 7-годишна нуждаеща се от скъпо лечение Михаела Ангелова.

Това съобщиха организаторите на кампанията „Бъдеще за Михаела“, в която се набират средства за необходимата имунотерапия за детето.

Ана-Мария прочела в социална мрежа за акцията и решила да се раздели с хамстерите Пипа и Пухи, които получила като подарък за първия учебен ден.

Домашните любимци щели да бъдат обявени на търг във Facebook.

„Много обичам животните си, но като разбрах за болното момиченце сметнах, че това е начинът да помогна“, споделя малката Ана-Мария с огромното си детско сърце.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada