Открийте ни и в

България

Европарламентът: Прокуратурата и борбата с корупцията в България все още са притеснителни

Положението със свободата на медиите и медийния плурализъм в България също остава много тежко

публикувано

на

Сн.: European parliament

Положението със свободата на медиите и медийния плурализъм в България остава много тежко, а борбата с корупцията и работата на прокуратурата, създават сериозни притеснения.

Това заяви София ин’т Велт, която води на делегацията на Европейския парламент, посетила България през септември. Нидерландският депутат от групата „Обнови Европа“ представи в понеделник вечер в Брюксел заключенията на мисията в България, Словакия и Словения пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщава „Дневник“.

Ин’т Велт посочи, че служебното правителство е решено да използва времето и правомощията си да извади доказателства и информация за проблемите, които да се използват от следващите правителства за борба с корупцията. Тя изрази надежда, че през следващите две седмици ще бъде съставено редовно правителство.

И 111-тото място не стигна: България вече 112-та по свобода на медиите

Елена Йончева, която също беше член на делегацията на Групата за наблюдение на демокрацията върховенството на правото и основните права към парламентарната комисия, заяви при обсъждането, че „в България и Словакия има проблеми, които спешно трябва да се отстранят, особено в съдебната система и работата на прокуратурата“.

„Дейността на главния прокурор очевидно страда от недостатъци“, заяви Йончева в изказването си.

Тя каза, че наблюдението на България и Словакия трябва да продължи като Европарламентът засили натиска за реформи, защото в противен случай, ще се превърне в съучастник.

Освен Йончева други български евродепутати, членове на парламентарната комисия, не се включиха в обсъждането на докладите.

Левият евродепутат от Ирландия Клер Дейли коментира, че „в България има системни нарушения, които всички се виждат, но за които Европейската комисия нищо не прави“. Тя сподели, че е била впечатлена от думи на президента Румен Радев, че докато хората са на улицата да протестират, Европейската комисия пише в докладите си, че се работи по отстраняването на проблемите и „се прави нещо“. Дейли изрази разочарование, че в доклада на делегацията в България не се споменава „за дискриминацията и речта на омразата спрямо македонското малцинство“.

София ин’т Велт посочи, че за разлика от Европейската комисия и от Съвета на ЕС, които проучват състоянието на върховенството на правото в страните членки главно по информация, давана им от правителствата, Европейският парламент посещава държавите на място и „не си поплюваме“.

Тя заяви, че климатът на работа на журналистите в трите държави продължава да се влошава, а комунистическото наследство се използва за защитата на мерки за нарушаване на човешки права и на върховенството на правото.

„По време на нашите посещения получихме информация, че Европейската комисия, която трябва да прилага европейското законодателство, е доста мека и много често само се попълват квадратчета и се слагат чавки. Информацията често се дава от националните власти, а те не винаги са достатъчно източник“, каза ин’т Велт.

Шамар за BG властите: Брюксел не прекратява мониторинга върху съдебната реформа

Като заяви, че целта на мисиите на евродепутатите „не е да бъдем трибунал“ нидерландският евродепутат добави, че „има и положителни неща“, като започването на фундаментални реформи и наличието на хора, които се борят за демокрация и свобода.

Групата за наблюдение е окуражена от постигнатия в Словакия напредък по разследванията на убийството на журналиста Ян Куцияк през 2018 г., което е една от причините за създаването на групата, но че в страната има „значителна съпротива от части от обществото, които нямат интерес от прозрачност“.

В Словения представители на правителството са отказали да се срещнат с евродепутатите:

„Въпреки, че институциите функционират срещу тях има голям натиск. Много атаки от всякакъв характер има срещу журналисти“, каза още ин’т Велт.

Евродепутатите намират, че общественият дебат в Словения е изключително популяризиран и това подкопава доверието в институциите. Депутатите осъждат и управлението с укази и наредби, за да се избегне минаването през парламента за приемането на закони.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Двама пътни полицаи са задържани с покуп в София

Шофьор е трбявало да им даде 20 лева

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Криминалистите получили анонимен сигнал и веднага се задействали. При вида на колегите си двамата униформени изхвърлили кутийка, в която е имало банкноти в левове. Задържането е станало малко след 14.30 ч на бул. „Сливница“. Според приетото съобщение двама пътни полицаи спрели за проверка шофьор на лек автомобил, който им дал 20 лв., за да избегне санкция.

За случая е уведомен следовател от Софийската градска прокуратура.

Ръководството на СДВР предприема дисциплинарни санкции срещу двамата служители и уверява, че ще е безкомпромисно към всяко подобно поведение на служителите, уронващо престижа на министерството.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

35 са критичните язовори в България, 500 млн. лв. от ДКК липсват 

Има 180 язовира, които се ремонтират без да е ясно с какви документации и докъде са стигнали те

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: БТА

35 са критичните язовири в България. В язовир Огоста има огромен наследен проблем, който трябва да се реши. 

Има ключови и рискови обекти, които трябва да се управляват. Решено е да има обща стратегия, обща работна група, за да има ясен механизъм за управлението на язовирите.

Дори в момента няма регистър на всички язовири, нито пък има ясна стандартизация кой колко е опасен. Има 180 язовира, които се ремонтират без да е ясно с какви документации и докъде са стигнали те, заяви премиерът. 

„Много от парите ги няма. В „Държавна Консолидационна Компания“ имаше 500 млн. лв., които са били дадени, бяха станали около 600 млн. лв., но сега ги няма. Язорите не са ремонтирани, а парите ги няма“, каза премиерът. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Единият от обвиняемите за убийството в Русе: Бях заплашен от съучастника ми, щеше да убие мен и семейството ми

Съдът остави двамата мъже за постоянно в ареста

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

„Бях принуден да се включа, защото съучастникът ми заплашваше мен и сина ми”. Това заяви пред съда Гарабед – един от обвиняемите за жестокото убийство на жена в Русе. По време на заседанието по делото съдът реши да остави него и другия обвиняем – Михаил, за постоянно в ареста.

„Много съжалявам! Аз му казах да не я убиваме. Познавам тази жена, както и мъжа й. Но той ме заплаши с пистолет, каза, че ще убие мен и после ще се върне да убие и сина ми, и семейството ми“, заяви Гарабед.

Мъжете са заподозрени за отвличането, удушаването и разчленяването на трупа на Еранухи Пехливанян – собственичка на аптеки в крайдунавския град.  По данни на разследващите на 11 януари жертвата била похитена от сочените за извършители. Те я следили повече от месец и установили навиците от ежедневието й – често носила в себе си големи суми пари в брой.

Оставиха в ареста единия от обвиняемите за жестокото убийство в Русе

Привечер на 11 януари Пехливанян излязла от аптека с 20 хил. лева и сама тръгнала към автомобила си, паркиран в близост до сградата на НАП. Там била пресрещната от похитителите, единият от които бил облечен с униформа, наподобяваща тези на полицаите. Той поискал личната й карта, след което се качил в автомобила й, сложил й белезници и подкарал колата. Другият похитител се движил с друг автомобил след тях. По-късно жертвата била преместена от нейната в другата кола. Извършителите взели въпросните 20 000 лв., които тя носела в себе си, а след това я завели в дома й, където имало още 45 000 лв. в различни валути. Взели и тях.

Отвели я в покрайнините на град Русе и там я убили чрез удушаване. На следващия ден разчленили трупа и изхвърлили частите от него в река Русенски Лом, твърдят от държавното обвинение.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА