Открийте ни и в

Коронавирусът

Европа: Броят на жертвите расте, мерките се затягат

След Италия Испания и Франция регистрират голям брой заразени и починали

публикувано

на

Празни улици в Италия, Снимки: БТА

Заразените и жертвите на коронавируса в по света продължават да растат. Случаите на COVID-19 в глобален мащаб към вторник вечерта вече надхвърлят 380 000 души, показват различни официални данни. Оздравелите са между 100 400 и 101 344 души, т.е. приблизително 1 от всеки четирима. Смъртните случаи са 16 559. Вирусът, който се появи в Ухан, Китай, миналия декември, се е разпространил в поне 168 държави и региони по целия свят. Повече от 100 хил. души вече са оздравели от коронавируса. Италия, Китай, Испания и Иран продължават да са най-засегнатите страни, а

Европа е епицентърът на заразата където жертвите са хиляди.

В Италия вече има официално 63 927 болни, т.е. около 4700 нови случая, а смъртните случаи са 6077. Лека надежда дава фактът, че за второ поредно денонощие те намаляват – за последните 24 часа са точно 600.

В Испания, която е втората най-пострадала държава в Европа, случаите са вече 35 106 – увеличение от около 6400, а смъртните случаи са 2311, т.е. над 550 нови. Критичните случаи са 2355, а считаните за оздравели – 3355. Вече има случаи, при които испански военни откриват починали в леглата си възрастни хора – при дезинфекция на домове за възрастни. В Германия болните са между 29 056 и 29 282, т.е. между 4500 и 4700 нови случая. Смъртните случаи са около 120, за оздравели се считат 453 души.

Във Франция потвърдено болните са 20 123, съгласно данните на университета „Джонс Хопкинс“, т.е. новите случаи са малко под 4000. Смъртните случаи са 860, за оздравели се считат между 1500 и 2300.

Френският премиер Едуар Филип вече обяви, че ще има нови мерки – затваряне на пазарите на открито, освен при извънредни обстоятелства, и строго ограничение на физическите упражнения навън – без бягане на повече от един километър разстояние от дома. Във Великобритания официално болни са между 6650 и 6730. Смъртните случаи са 335, за оздравели се считат 135, по официални данни на английските власти.

Междувременно председателят на Европейската и на Италианската федерация по спортна медицина Маурицио Казаско се обяви против бягането за здраве, което по думите му излага и спортуващия, и други хора на риск от заразяване. Губернаторите на северните области на Италия, където има най-много починали, искат закриване на още повече икономически дейности, а спазването на ограниченията да се следи от военни.

Във Великобритания, където броят на заразените също продължава да се покачва, бяха въведени

драконовски ограничения

за свободата на придвижване за срок от три седмици с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Британците могат да напускат домовете си само за купуване на стоки от първа необходимост, посещения при лекар и индивидуални спортни занимания.

В страната временно се затварят всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и библиотеките, храмовете и спортните площадки.

„Ако не спазвате правилата, полицията има правомощията да ги наложи, включително чрез глоби и разпръсване на събирания”, каза още той.

Германските власти обмислят и

въвеждането на полицейски час

в цялата страна. В Бавария и Саар вече действат ограничения, налагащи хората да останат в домовете си. Преди дни от Берлин дойде и новината, че самата канцлерка Ангела Меркел е под карантина заради заболяла нейна служителка.

Германското правителство задели безпрецедентната бюджетна сума от 156 милиарда евро за спасителни мерки в икономиката. Въпреки това властта очаква значителен икономически спад.

За първи път от шест години федералният бюджет излиза на червено. Договорен беше общ финансов пакет на стойност до 750 милиарда евро за смекчаване на щетите от избухването на коронавирус в най-голямата икономика в Европа. Размерът на общия финансов пакет се равнява на близо 22% от БВП на Германия.

В Турция затварят салоните за красота, бръснарниците и фризьорските салони. Забранени са пикниците и барбекютата в паркове, градини и горски пространства. Здравното министерство пък затегна мерките в заведенията за хранене и настаняване, общежитията, социалните домове и домовете за стари хора. Минималното пространство между масите в заведенията е определено на един метър. Финландия пък съобщи за първия починал пациент от коронавируса в страната. „Много възрастен жител на столичния регион почина от заболяване, предизвикано от коронавируса. Това е първият смъртен случай във Финландия, свързан със заразяване с коронавируса“, съобщи Националният институт за здравеопазване и социално развитие. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в страната достигна 521 в събота.

В Швейцария заразените вече са 6100. Това е с

25% повече, отколкото ден по-рано

В Холандия броят на потвърдените случаи на коронавирус е нараснал с 637 до общо 3631. Общият брой на смъртните случаи в Холандия сега е 136. Расте броят на заразените и в Белгия и Португалия.

Броят на случаите на коронавирус в Африка вече надхвърли 1000, има първи потвърдени случаи в Ангола и Зимбабве. В Йордания преди дни зазвучаха сирени, с които се отбелязва началото на национална карантина, която ще е в сила до второ нареждане. Карантината ограничава излизанията навън до спешни случаи и основни услуги. Нарушителите се наказват със затвор до една година.

Президентът на Тунис Каис Сайед обяви национална карантина до 4 април, същите мерки бяха въведен и в Колумбия.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Заради коронавируса българите спряха да пият и бира. Пивоварите отчетоха 20% спад в продажбите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

20% спад в продажбите на бира са отчетени след въвеждането на извънредното положение в България и затварянето на заведения за обществено хранене. Към това трябва да се прибави и намаляването на продажбите през магазините. Това съобщават от Съюза на пивоварите, пише „Дневник“.

Между 35 и 40% от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси, посочват от съюза.

„Както и по време на кризисната за сектора 2014 г., основната грижа на всеки работодател в пивоварния бранш е да запази работниците и служителите, които са най-важният и емблематичен актив на нашата индустрия.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на съюза.

В България по данни на НОИ през миналата година в производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците – над 9 хил. души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА сектора и магазините, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са около 34 700, изчисляват в организацията.

От там казват, че всяка година инвестират близо 8 млн. лв. в обучението и квалификацията на човешките ресурси, а статистиката на НОИ за последните 15 години показва, че пивоварната промишленост осигурява най-високи доходи на служителите си спрямо други сектори на хранително-вкусовата индустрия и всяка година е сред първите 10 икономически дейности с най-високи средни осигурителни доходи в страната.

Според най-новото изследване на Europe Economics, добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро.

Анализът на данните от изследването показват, че ако индустрията се върне на нивата от 2014-2015 г., които са едни от най-ниските за последните 20 години, то спадът в добавената стойност на сектора се изчислява на около 26 %. В приходите за бюджета намалението ще бъде поне с 10-15 %, а работните места в секторите на доставчиците и клиентите ще са минимум с 25 % по-малко.

Наблюдаваните в бранша тенденции, породени през последния месец от кризисната ситуация с Covid-19, характеризират не само състоянието на българската пивоварна промишленост, но и на целия европейски бирен бранш. Затова ,,Пивоварите на Европа“ са изпратили отворено писмо до европейските институции, информирайки ги за отрицателните ефекти, които кризата с корона вируса нанася на сектора във всички страни на ЕС.

Според данните за пивоварния сектор в ЕС, както и в България, най-тежко на индустрията се отразява повсеместното затваряне и спиране на продажбите на т.нар „студен пазар“, т.е сектора ХоРеКа. В европейски мащаб това означава моментална загуба на 35% от бирения пазар. На свой ред намалените продажби и производство водят до последващи загуби по веригата на доставки – от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел – през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията. Въпреки очакваната силна стагнация в бирения бранш, пивоварите твърдо подкрепят мерките на правителствата за ограничаване на заразата.

Изследването на Europe Economics за страните от ЕС от показва, че през 2018 г. бирената индустрия общо е осигурила 2.3 милиона работни места.

От производството и продажбите на бира общо в страните, членки на общността, са събрани данъчни приходи за 44 млрд. евро. Най-големият положителен ефект на пивоварния бранш е върху развитието на сектора ХоРеКа с неговите около 2 милиона обекта, повечето от които са малки, средни и микро предприятия.

В ЕС през заведенията, ресторантите и кафенетата се консумира 1/3 от произвежданата бира, но стойността на тези продажби представлява 65% от целия бирен пазар и възлиза на 76.1 млрд. евро (спрямо 41.3 млрд. евро за търговията на дребно през магазинната мрежа). В ЕС от продажбите на бира в ХоРеКа се осигуряват над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се изчислява на 24.2 млрд. евро и 13 млрд. евро постъпления от ДДС.

Имайки предвид съществения икономически и социален принос на бирената индустрия във всички страни на ЕС, „Пивоварите на Европа“ призовават в настоящата извънредна ситуация да се предприеме пакет от извънредни мерки, за да се запази жизнеността на индустрията и да се минимизират във възможно най-голяма степен щетите върху ХоРеКа бизнеса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Нови осем болни от коронавирус в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Осем нови случая на заболели от коронавирус са регистриранив България днес. Всичките са от София. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет.

25 души вече са изписани от болниците в България, след като са били диагностицирани с COVID-19. Те са напълно излекувани. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет, а новите лабораторно доказани случаи от днес са 8. Всичките са в София.

179 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.

От всички 457 диагностицирани – 258 (56%) са мъже и 159 (44%) жени.

Средната възраст на излекуваните пациенти е 46 години, а на починалите – 61,7 години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Ученик печата с триизмерен принтер предпазни щитове за лекари, борещи се с коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Ученик от Филипините използва свободното си време за добра кауза, отпечатвайки десетки пластмасови предпазни щитове за лице с домашния си триизмерен принтер, предаде Ройтерс.

Шестнадесетгодишният Маркус Чу се е заел с начинанието, воден от желанието да подпомогне медиците, които се борят с увеличаващите се случаи на зараза с коронавируса в страната.

Ученикът досега е отпечатал над 80 предпазни щита за лице. Младежът разполага със снимки на медицински служители, които ги използват на първа линия в борбата срещу заразата, на фона на недостига на защитна екипировка.

Чу е получил триизмерния принтер като подарък за Коледа и сега е доволен, че може да го използва, за да даде своя скромен принос в критичната ситуация.

Ученикът първоначално е използвал достъпен в интернет дизайн на предпазни щитове за лице, но впоследствие го е променил, за да може по-бързо да произвежда продуктите и да използва по-малко материали.

Родителите на Маркус Чу са дарили пластмасовите предпазни щитове за лице на четири болници в столицата Манила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada