Открийте ни и в

България

Европа се затвори за българи

С нарастващия брой заразени с COVID-19 българи, все повече европейски държави затягат мерките за пристигащите от Родината, независимо дали са туристи или сезонни работници

публикувано

на

Сн.: Pixabay

С нарастващия брой заразени с COVID-19 българи, все повече европейски държави затягат мерките за пристигащите от Родината, независимо дали са туристи или сезонни работници.

Към момента единствено Финландия не допуска влизането на българи на територията на страната без основателни причини. Останалите наши сънародници, които влизат в страната по съществени поводи, трябва да останат под 14-дневна карантина.

Сред останалите скандинавски държави граничният контрол е засилен. Влизането на територията на Норвегия е ограничено. Допускат се български граждани, постоянно пребиваващи в страната, които имат трудов договор с норвежки работодател, или са роднини на пребиваващи в Норвегия. При влизане трябва да се докаже с документи родствената връзка с постоянно пребиваващите в Норвегия членове на семейството. Всички влизащи на територията на страната от България се поставят под домашна карантина за 10 дни без изключение.

Сн.: Pixabay

Датските власти също допускат български граждани при наличие на адресна регистрация, трудов договор, документ, удостоверяващ бизнес пътуване или хуманитарни случаи. Независимо от целта на пътуването им, всички пристигащи от България са поставяни под 14-дневна карантина.

Карантина за български граждани е в сила и в Италия.

В неделя властите в Рим удължиха това изискване до 7 септември. Според указа всички, които пристигат в Италия и са престояли или преминали транзитно в предишните 14 дни през България и Румъния, ще бъдат поставяни под карантина. Тя е от 14 дни и ще бъде задължителна, независимо от наличието или не на симптоми на коронавирус.

Пристигащите от България трябва да изминат разстоянието от входния пункт в Италия (например летище) с частно транспортно средство. Те трябва да се изолират на посочен от тях адрес.

На 10-дневна карантина ще бъдат подлагани българските граждани, влизащи в Австрия. От 27 юли при влизане в страната сънародниците ни трябва да представят медицинско удостоверение на немски или английски език относно здравословното им състояние и отрицателен PCR тест. При представяне на резултат от отрицателен тест, взет не по-късно от 72 часа преди момента на влизане в Австрия, българите са освободени от карантина.

Задължителна е обаче 14-дневната карантина за българи, влизащи в Кралство Нидерландия, Великобритания и Република Ирландия.

Карантинирането на пристигащи в Португалия българи не е задължително, но страната може да наложи режим на самоизолация по усмотрение на здравните власти в конкретни случаи.

От 1 юли, ако летите до Испания, единственото условие е задължително да попълните и подпишете FCS (формуляр за здравен контрол), свързан с вашето пътуване, независимо от вашата националност, възраст или други съображения. Този формуляр трябва да бъде попълнен от всеки от пътниците, които ще бъдат натоварени на борда, с цел осигуряване на точността и коректността на предоставената информация.

Белгия и Германия пък налагат по-строги мерки спрямо наши сънародници, пристигащи от определени части на страната.

От 1 август всички лица, които се завръщат в Белгия, както и всички лица, които пътуват през територията на страната и остават там поне 48 часа, са длъжни да попълнят формуляр за идентификация. Българските граждани, пътуващи до Белгия, подлежат на задължителна карантина и тест, ако са пребивавали в североизточен или югозападен райони, и на препоръчителна карантина и тест, ако са посетили северен централен, югоизточен и южен централен райони. Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите.

Германия също въведе мерки спрямо влизащите в страната от три региона на България – Варна, Благоевград и Добрич, като част от превенцията срещу коронавируса, съобщиха от МвнР. Трите региона са обявени за рискови, като от събота, 8 август, всички пристигащи от тези региони подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия. Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако сметнат за необходимо.

Повечето страни изискват отрицателен резултат от PCR тест за влизане на територията им. сн. АП/БТА

От 20 юли Чешката република задължи българските работници, завръщащи се в страната, да представят негативен PCR тест за COVID-19. Тестът трябва да бъде направен в Чехия след осъществяване на контакт с регионалната здравна служба. Въвежданите от 20 юли мерки не се отнасят за туристически посещения на български граждани.

Освен това, считано от 3 август, компетентните власти в Чешката република са включили Румъния в т.нар. червен списък поради епидемиологичната ситуация от COVID-19. В тази връзка българските граждани, пътуващи през Румъния за Чешката република, следва в срок до 12 ч. да преминат през румънска територия. В случай на просрочване на разрешената продължителност на преминаване, при влизане в Чешката република българските граждани трябва да се свържат с пункт за извършване на тест за COVID-19 или да се подложат под карантина.

На лицата, пристигащи в Унгария от „жълти“ страни, сред които и България, пък ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.

Франция и Швеция са единствените западноевропейски страни, които за момента нямат наложени ограничения за пътуващите български граждани

В неделя Швейцария също възстанови свободното движение на граждани от Шенгенското пространство, включително и България, ЕС, ЕАСТ и Великобритания, и членовете на техните семейства.

Сред балканските страни единствено Гърция изисква представяне на отрицателен PCR тест за влизащите по несъществени причини, сред които са и туристическите пътувания. Изискването е в сила до 15 август.

Отрицателният PCR тест трябва да е направен до 72 часа преди пътуването. Заетите в сектор земеделие чужди граждани, които напуснат Гърция до 18.08.2020 г., няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение.

Без никакви ограничения пътуват българските граждани до Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония

Единствено Турция при основателни съмнения относно здравословното състояние на пътуващите предвижда да бъдат извършени тестове за наличие на вируса Covid-19 на пунктовете. Те се заплащат от пътуващите, а цената на теста е 110 турски лири.

От 1 август в Кипър се допускат само български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване, т.нар. Жълт лист. Всички пристигащи наши сънародници подлежат на 14-дневна карантина и представяне на отрицателен PCR тест.


Държавите, от които се прибираме в България без карантина

От 11 август, лицата, пристигащи от Обединените арабски емирства, могат да влизат в България, без да представят документ за отрицателен PCR тест, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Такъв няма да се изисква и за лица, пристигащи от държави членки на ЕС, Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение (Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана), както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Отрицателен резултат от PCR тест ще продължава да се изисква от влизащите от Сърбия, Северна Македония, Албания, Косово, Черна Гора и Босна и Херцеговина. Ако не разполагате с такъв ви чакат 14 дни под карантина.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

ЦИК закри три секции в чужбина

По този начин от 755 броят на избирателните секции извън България ще бъде намален до 752

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Централната избирателна комисия заличи три секции за гласуването в чужбина – по една в Турция, Германия и Китай.

В решението на изборната администрация се посочва, че секцията в гр. Регенсбург, Германия се закрива поради това, че не могат да бъдат изпълнени противоепидемичните изисквания за второ помещение на определения адрес, а и не може да се предложи друг адрес поради ограниченията от германската страна за броя на адресите, на които могат да се разкрият избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства. Така българите в града ще могат да гласуват само в едно изборно помещение.

По-малко секции в чужбина за изборите 2-в-1

Секцията в Хонконг, Китай се закрива заради отказ от Китайската народна република да бъде дадено разрешение за разкриването й, а в Истанбул – заради повторение в адресите.

По този начин от 755 броят на избирателните секции извън България ще бъде намален до 752.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

16 мигранти за хванати край Сливенско 

Чужденците са мъже и са без документи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

16 мигранти са заловени от горски служители в местност край село Стара река, съобщават от ОДМВР-Сливен.

Чужденците са мъже, без документи, представят се за граждани на Афганистан.

Все още не е ясна възрастта и самоличността им. 

Мигрантите ще бъдат откарани в дома за настаняване на чужденци в града.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

МЗ: Антителата не са достатъчни за издаване на COVID сертификат 

Не обмисля промяна в COVID сертификата на ЕС

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване, съобщават от Здравното министерство във Facebook. 

Те цитират технически доклад на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Съвместния изследователски център.

„В документа се посочва, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция“, добавят от министерството. 

Със сертификат или с тест в ресторанта: Какви нови мерки обсъжда властта

От центъра за профилактика и контрол на заболяванията са преразгледали отново резултатите и са стигнали до заключението, че няма промени в научните доказателства, които да са в полза на признаването на антителата за преболедуване. 

„Комисията не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследване за антитела“, посочват още от МЗ в официалното съобщение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА