Открийте ни и в

СВЯТ

Европа с нов сателит, който ще ускори предупрежденията за екстремно време

Спътникът с тегло 3,8 тона прилича на малък камион

публикувано

на

Европа с нов сателит, който ще ускори предупрежденията за екстремно време

Европа представи в Кан първия от серията сателити за четири милиарда евро, предназначени да дават по-ранни предупреждения за екстремно време, предаде Ройтерс.

Спътникът MTG-I1 е разработен за 12 години от Европейската космическа агенция и организацията EUMETSAT (Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътници), в която участват 30 страни. Той ще бъде изстрелян до края на годината с ракета “Ариан 5” и ще наблюдава Европа и Африка. Образна информация ще изпраща от следващата година.

На геостационарна орбита към него ще се присъединят още пет сателита – три образни MTG-I и три звукови MTG-S. Те ще правят разрези на атмосферата като медицински скенер. Предвижда се да работят до 2030 година.

САЩ одобриха първия презерватив за анален секс

Специалистите се надяват с тях метеоролозите да спечелят часове в прогнозите на бури и наводнения, които може да са смъртоносни.
Със спътниците MTG-I Европа ще се изравни с НАСА и Националното управление по изследване на океаните и атмосферата. MTG-S обаче ще са първите звукови сонди в космоса. Китай е експериментирал с подобна технология, но тя е с по-малка точност и още не е изведена на орбита. Звуковото оборудване и сканирането ще могат да засекат буря, преди да е станала видима за традиционен радар.

Спътникът с тегло 3,8 тона прилича на малък камион.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено