Открийте ни и в

Коронавирусът

Европейската комисия предлага единни правила за влизане в ЕС на граждани от трети страни

Предложението съдържа и т.нар. аварийна спирачка, позволяваща на страните членки бързо да реагират и дори напълно да спират въздушния превоз с определени държави извън ЕС при появата на нови варианти на коронавируса

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Европейската комисия предложи схема за облекчаване на пътуванията до страните от Европейската икономическа зона от други места по света, според която всеки напълно ваксиниран 2 седмици преди да напусне страната си, да може да се придвижва без ограничения.

Опитът да бъде съживени по този начин туризмът, пътуванията и нормализирането на живота обхваща всички страни от ЕС (без Ирландия), Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Обсъждането на инициативата започва във вторник, а в сряда минава на ниво посланици в ЕС на страните членки. Целта е да се подготви обсъждане и одобрение от Съвета на ЕС. Предложението съдържа и т.нар. аварийна спирачка, позволяваща на страните членки бързо да реагират и дори напълно да спират въздушния превоз с определени държави извън ЕС при появата на нови варианти на коронавируса или при влошаване на здравната обстановка в тях. Прегледът на тези два критерии ще се прави веднъж на всеки 14 дни.

Eврокомисията планира правила за ваксинационен "зелен пропуск"

В момента ЕС позволява пътувания, които не са наложителни на всяка цена, само от 7 държави. Новите предложения предвиждат допускане на туристи извън ЕС, ако те са получили ваксини, одобрени са спешна употреба от Европейската комисия след препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В момента това са само 4 ваксини – на Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson&Johnson).

Но списъкът може да бъде разширен с продукти, получили извънредното одобрение на Световната здравна организация, която може до няколко дни или седмици да даде предварително одобрение и за китайските ваксини на Sinopharm и Sinovac. За пътуващите от Великобритания в момента това важи за 3 ваксини – на Pfizer/BioNTech, Oxford-AstraZeneca и Moderna.

Децата, които не са получили дози (долната граница за най-популярните ваксини е 16-18 години) ще могат да пътуват с родителите си, стига да представят отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа преди пристигането), макар че различните държави може да изискват тест и при пристигане.

САЩ и ЕС свалят някои ограничения на фона на трагедията в Индия

Докато не заработи общоевропейският „зелен сертификат“ (набор от 3 критерия за защитеност от COVID-19), страните „би трябвало да приемат сертификатите на страни извън ЕС, основани на национално законодателство“. Това решение ще зависи от „способността да се потвърди автентичността, валидността и истинността на попълнената информация в сертификата, както и дали той съдържа цялата необходима информация“.

Предложението съдържа и драстично повишаване на прага на заразените в страната, от която пристигат – от 25 случая на 100 000 души от населението на 100 случая. Дори при това увеличаване показателят остава далеч от средните резултати в ЕС в момента – над 420 заразени на 100 000, посочва ВВС. Тази промяна има за цел да се разшири списъкът със страни, от които е позволено да те пътува без особено належаща причина, като всяка страна от ЕЕА може да прецени да не изисква ваксиниране, а тестове и/или карантина.

Новите мерки, ако бъдат одобрени, няма да засегнат правилата за наложителни пътувания на граждани на ЕС или такива с право на постоянно пребиваване и техните семейства.

Допускането на хора от страни извън ЕЕА по наложителни причини, независимо дали са ваксинирани, трябва да остане за медици, работещите в съседна страна, сезонни работници в земеделието, служители в транспорта или морските превози, пристигащите за обучение. Но за тях може да остава ограничението да си правят тестове и да се поставят под самоизолация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Орегон удължи заповедта за носене на маски на работните места за неопределен срок

Решението на властите предизвика гневни реакции сред населението

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Орегон прие противоречиво правило, с което за неопределено време се разширява изискването за носене на маска, както и за спазване на социална дистанция във всички бизнеси в щата.

Властите казват че правилото ще бъде в сила, докато „вече не е необходимо да се разглеждат ефектите от пандемията върху работните места“.

„Прегледахме всички коментари, включително и тези, които се противопоставят на мярката, и им обърнахме специално внимание“, каза Майкъл Ууд, ръководител на департамента по безопасни условия на труд.

Губернаторът на Илинойс: Разхлабваме още мерките следващата седмица

Орегон е един от щатите, в които мерките срещу коронавируса са най-строги. Властите и преди са издавали заповед за носене на маски, която беше в сила 180 дни.

Това накара Ууд да издаде постоянна заповед, с намерението някой ден тя да бъде отменена.

„Ако решил да премахнем защитите срещу коронавируса на работното място, това означава работниците да останат незащитени, а работодателите, които искат да знаят какво се очаква от тях, щяха да имат по-малко яснота“.

Предложението на Ууд обаче предизвика вълна от гневни коментари, като всички – от родители до учители и собственици на фирми, и техните служители, смятат, че тези мерки са преувеличени.

Заповедта изисква работодателите да гарантират, че служителите им носят маски, докато са на работното си място и в помещенията, извън него. Тя задължава и хората да стоят на дистанция от метър и половина, ако дейността, която извършват, го позволява.

„Вече не сме в извънредно положение“: Флорида отмени всички COVID-ограничения

Вероятно правилото ще бъде отменено през юли.

Миналата седмица в Орегон беше регистриран най-големият скок на нови случаи и в резултат Браун въведе допълнителни ограничения в 15 окръга, включително забрана за хранене на закрито в ресторанти и барове, и значително намаляване на капацитета в спортните зали.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отпада карантината за пристигащите от България в Лихтенщайн и Швейцария

Облекчението влиза в сила от 6 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Освен PCR и карантина: Абу Даби слага и проследяваща гривна на пристигащите от България

Новите правила са в сила от 3 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Абу Даби изисква за пристигащите от България граждани PCR тест и карантина, като ще им бъде поставяна и проследяваща гривна.

Това се предвижда в нови правила за влизане в емирството, които са в сила от 3 май 2021 г., съобщиха от външното ни министерство .

По информация на посолството ни в Абу Даби ваксинираните срещу коронавирус, пътниците от държави, които не са в категорията „зелени страни“, включително и България, трябва да си направят PCR тест при пристигане в емирството, да се поставят под карантина за пет дни с проследяваща гривна, като втори PCR-тест се прави на четвъртия ден от пристигането в страната.

На неваксинираните пътници, които влизат в Абу Даби от България, е необходимо да се направи PCR тест при пристигане. Те трябва да се карантинират за 10 дни, като им се поставя проследяваща гривна и им се прави друг PCR тест на осмия ден.

Остава задължително изискването за представяне преди всеки полет до и от Абу Даби на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването.

Ако се пътува през Абу Даби като турист до Дубай или друго емирство е необходимо входната виза да бъде издадена в Абу Даби. Туристически визи, издадени в Дубай или други емирства, се приемат само, ако пътникът е с произход „зелена държава“, сред които България не е към момента.

Пътуване от Абу Даби до Дубай или друго емирство се извършва само с шофьор на компанията „Etihad“, автобус на „Etihad Express“ или летищно такси.

При пътуване до летището в Абу Даби от друго емирство на влизане в Абу Даби трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19, валиден в рамките на 48 часа. Tози тест не освобождава/замества теста, който е необходим за полета.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Въоръжен е прострелян при опит да проникне в комплекса на ЦРУ

Мъжът е откаран в болница с наранявания

Затвори