Открийте ни и в

България

Европейската комисия призова за приемането на България в Шенген

ЕК смята, че България, Румъния и Хърватия изпълняват необходимите критерии , и отново призовава Съвета да предприеме необходимите стъпки за консолидиране на шенгенското пространство

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Европейската комисия призова Съветът на ЕС да вземе решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство за свободно движение.

Това се казва в първия годишен доклад „За състоянието на Шенген“, приет във вторник от ЕК. Той е резултат от одобрената през 2021 г. Шенгенска стратегия.

„ЕК смята, че България, Румъния и Хърватия изпълняват необходимите критерии , и отново призовава Съвета да предприеме необходимите стъпки за консолидиране на шенгенското пространство, като вземе решение, което да позволи на тези страни членки да станат част от него“, се казва в документа.

Същият призив е отправен и по отношение на Кипър. За островната държава обаче е изтъкнато, че това трябва да стане, след като бъде завършен процесът по оценка на изпълнение на критериите.

Докладът ще бъде основа за дискусии между евродепутатите и между вътрешните министри по време на Шенгенския форум на 2 юни и Шенгенския съвет на 10 юни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА