Открийте ни и в

СВЯТ

Европейската прокуратура започва работа

Европейският съд съобщи, че главният прокурор на ЕС и европейските прокурори в понеделник тържествено са поели новите си задължения

публикувано

на

сн. Уикипедия

Европейският съд съобщи, че главният прокурор на ЕС и европейските прокурори в понеделник тържествено са поели новите си задължения.

С общо съгласие на 16 октомври миналата година Европейският парламент и Съветът на ЕС назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор. С решение от 27 юли тази година Съветът на ЕС назначи първите европейски прокурори, отбелязва съдът.

За да се отбележи тържествено официалното начало на дейността на Европейската прокуратура, в Съда на ЕС днес се е състояло заседание по встъпване в длъжност. Прокурорите полагат клетва да изпълняват функциите си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила и да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която разполага прокуратурата.

Теодора Георгиева ще е българският представител в екипа на Кьовеши

Европейската прокуратура е независима служба на ЕС, на която е възложено извършването на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси (измами, корупция, трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро). Европейската прокуратура води разследвания и осъществява наказателно преследване и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите от ЕС. Седалището на Европейската прокуратура е в Люксембург.

До днес 22 държави от ЕС участват в общата прокуратура – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия, се посочва в съобщението.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Дезинфектантите са вредни за децата, но е важно да се ползват

Вижте за какви опасности, свързани с дезинфектантите предупреждават медиците

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Един от многото начини да се опитаме да предпазим децата от COVID-19 също означава увеличаване на излагането им на продукти, които могат да бъдат токсични и да имат вредни странични ефекти при неправилна употреба.

Дезинфектантът за ръце, например, е станал повсеместен по време на пандемията като доказан начин за борба с коронавируса, причиняващ COVID-19.

Броят на случайните отравяния, включващи дезинфектант за ръце и деца обаче, рязко се е увеличил от началото на пандемията в сравнение с предишни години, според Центъра за отрови в Онтарио.

В Онтарио, Манитоба и Нунавут е имало 536 случая на инцидентни отравяния между януари и септември, в сравнение с 318 случая за същия период на миналата година.

Август отбеляза най-рязкото едномесечно увеличение със 101 съобщения за отравяне. Това е в сравнение с 29 през август 2019 г.

Повечето случаи включват деца на пет и по-малко години.

Размерът на уврежданията, когато дезинфектант за ръце бъде погълнат от дете, ще зависи от консумираното количество и съставките, според д-р Анна Банерджи, специалист по детски инфекциозни болести в Училището за обществено здраве на Дала Лана към университета в Торонто.

Банерджи обяснява, че поглъщането на дезинфектант за ръце може да има по-леки ефекти като сънливост до по-сериозни ефекти, включително затруднено дишане.

„Може дори да ги убие“, каза тя в интервю.

Дезинфектантите за ръце, съдържащи метанол, са от особено значение. Те не са одобрени от Health Canada.

И все пак, подобен продукт наскоро попадна на рафтовете на магазините в Канада. По-рано тази седмица търговецът на дребно Dollarama припомни марка дезинфектант за ръце, съдържащ химикала.

Поглъщането на дезинфектант за ръце на базата на метанол може да причини тежка токсичност, слепота, бъбречна недостатъчност и може да бъде фатално, каза Банерджи.

Заедно с риска малките деца да консумират случайно дезинфектанти за ръце, има и загриженост относно това, което ежедневната употреба може да причини на кожата. Дезинфектантите за ръце на основата на алкохол са „изсушаващи агенти“ и когато се използват интензивно, могат да бъдат дразнещи за деца с екзема или чувствителна кожа, според Банерджи. В по-тежки случаи дезинфектантите за ръце могат да изсушат кожата до степен на напукване, което може да представлява риск за инфекция, каза тя.

Съществува и риск от прекалено хигиенизиране на ръцете. „То убива лошите, но и добрите бактерии“, каза Банерджи. „Това може да промени флората на бактериите по кожата ви и да позволи на агресивните бактерии, устойчиви на лекарства, да растат.“

Центърът за отрови в Онтарио препоръчва да се използва само едно пръскане, когато се дезинфекцират ръцете на малките деца и да се гарантира, че той напълно изсъхва.

Лайън Франсблау, координатор на превенцията на наранявания в Детска болница в Монреал, заяви, че преди пандемията, дезинфектантът за ръце не се препоръчвал за употреба при малки деца.

Сега е така, каза тя, но децата под шест години трябва да бъдат наблюдавани от възрастен, когато се дезинфекцират.

Дезинфектантът за ръце трябва да се съхранява на място, недостъпно за малки деца, каза Франсблау. „Трябва да пазим дезинфектантът за ръце по начина, по който бихме пазили всяка друга отрова.“

Експертите казват, че родителите трябва да бъдат предпазливи при избора и използването на дезинфектант за ръце на децата си и да продължат да го използват само при липса на сапун и вода.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Доставките на ваксина срещу COVID-19 в британските болници започват следващата седмица

Все още продължават изпитанията, но се полагат огромни усилия, за да се гарантира, че болниците в столицата ще бъдат снабдени с ваксината в момента, в който тя бъде одобрена за масова употреба

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Доставки от ваксината срещу COVID-19 ще започнат да се изпращат в британските болници от следващата седмица, съобщи Mirror.

Лондонска болница е била информирана, че партидите от потенциалния препарат, разработен от Оксфордския университет и компанията Astra Zenеca могат да бъдат на разположение от седмицата, започваща на 2 ноември, твърдят здравни източници.

Все още продължават изпитанията, но се полагат огромни усилия, за да се гарантира, че болниците в столицата ще бъдат снабдени с ваксината в момента, в който тя бъде одобрена за масова употреба.

Съобщава се, че други клинични изпитвания са били спрени, за да се гарантира, че хиляди служители от „фронтовата линия“ могат да бъдат ваксинирани веднага щом има официално разрешение.

Това се случва, след като Mail on Sunday съобщи, че болницата Джордж Елиът в Уорикшир е била подготвена за ваксиниране от началото на декември.

Експертът по инфекциозни болести в Белия дом д-р Антъни Фаучи вече заяви, че до началото на декември ще стане ясно дали някоя от множеството потенциални ваксини е безопасна.

Говорител на Министерството на здравеопазването каза: „NHS има изпитани резултати за провеждане на програми за ваксинация и ще работи със съществуващите партньори в здравната система, за да гарантира, че ваксината Covid-19 може да се използва безопасно и ефективно. A Covid-19 ваксината ще бъде внедрена само след като е доказано, че е безопасна и ефективна чрез стабилни клинични изпитвания и е одобрена за употреба от независимия регулатор.“

Великобритания вече съобщи, че е складирала 340 милиона дози от шест прототипа ваксини – най-много от всяка държава.

Но ръководителят на британската работна група за ваксини Кейт Бингам призна, че все още има много неясноти и че всяка ваксина би изисквала поставяне на повече от една доза.

Миналия месец тя заяви пред Sky News, че „частично ефективната ваксина е по-добра, отколкото изобщо да няма ваксина“, посочвайки грипните препарати, които са широко използвани, но само 50 процента ефективни.

Тя добави, че Обединеното кралство е натрупало толкова много дози, за да „максимизира шансовете си“, и каза, че е важно да се обхванат всички „различни имунни профили“, но е малко вероятно жизнеспособната ваксина да бъде готова за въвеждане до 2021 г.

Оксфордският университет / ваксината AstraZeneca и друга от BioNTech / Pfizer се очаква да публикуват констатации от проучвания от фаза 3 през следващите седмици.

Оксфордският ръководител на ваксината професор Андрю Полард предупреди, че строгите ограничения трябва да продължат с месеци, дори ако някой от опитите се окаже успешен.

„Животът няма да се нормализира най-рано до лятото. Може да се нуждаем от маски до юли“, каза той пред Daily Mail.

„Докато не получим високо ниво на имунитет сред населението, за да можем да спрем вируса, така че най-уязвимите хора да са имунизирани, ще има риск.“

Той каза, че след като приключат изпитванията на последния етап и бъдат представени на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, контролът няма да се случи „за една нощ“, а по-скоро за седмици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

И Роналдиньо е с COVID-19

Роналдиньо съобщи, че засега няма симптоми на заболяването

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Бразилската футболна легенда Роналдиньо съобщи, че е заразен с коронавирус.

40-годишният бивш играч на Гремио, Барселона, Милан, Фламенго и още няколко тима в родината му, ще се изолира за 14 дни в къща в Белу Оризонте.

Той е в града от събота за откриване на събитие и се е тествал, а в неделя е получил новината, че резултатът от изследването е позитивен.

„Тестът ми е положителен, имам вируса, но съм напълно асимптоматичен. Добре съм, просто трябва да спазя мерките.

Роналдиньо дава 8 часа показания в прокуратурата заради фалшивия парагвайски паспорт

Засега оставам изолиран тук, а събитието, за което дойдох, ще отложим за след няколко седмици. Голяма прегръдка за всички“, написа в Инстаграм звездата.

Напоследък името на Роналдиньо бе замесено най-вече в негативни новини, след като през януари той бе арестуван в Парагвай и изкара близо 7 месеца в местен затвор под домашен арест в хотел.

Зрелищен арест за Роналдиньо. Влязъл в Парагвай с фалшив паспорт (ВИДЕО)

Изправиха го и пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група, замесена в пране на пари и фалшифициране на документи.

Като играч постигна всичко – носител на „Златна топка“, шампион на Европа с Барса, световен първенец с Бразилия… Считан е за един от най-големите магьосници с топка в историята.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в ЕС, Кьовеши
Швейцарците гласуват на референдум да ограничат ли свободното движение с ЕС

Те трябва да кажат дали подкрепят "инициативата за ограничаване" на броя на гражданите, имащи право да живеят и работят в...

Затвори