Открийте ни и в

България

Европейската прокуратура предотврати измама за 400 хил. евро от бюджета

Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура в България

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Европейската прокуратура съобщи, че е предотвратила измама за 400 хиляди евро от бюджета на ЕС в Пловдив.

Управител на винарска фирма от Пловдив е осъден за този опит за измама, свързан износа на вино извън ЕС, се уточнява в съобщението. Осъденият е представил фалшиви документи със заявлението за финансиране и е получил условно наказание от една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева.

Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура в България, пише в съобщението.

През март 2020 г. дружеството кандидатствало за 390 452 евро субсидия от ЕС по националната програма за подкрепа в областта на винопроизводството, за да подпомогне износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 г. до 2023 година. За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки желаещ е трябвало да представи три съпоставими независими предложения на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

При проверките ДФЗ установил, че във внесли документи са поставени подправени подписи и са открити други несъответствия с правилата.

ДФЗ е предал данните към прокуратурата и Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. Прокуратурата на ЕС по-късно е поела случая. Подсъдимият се е признал за виновен и е сключил споразумение с обвинителите от ЕС, одобрено от Специализирания наказателен съд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено