Открийте ни и в

СВЯТ

Европейските лидери обсъждат петролното ембарго срещу Русия

Вчерашното заседание на постоянните представители на ЕС не доведе до единомислие, трябва ли Брюксел да наложи петролно ембарго на Москва

публикувано

на

27-те лидери на страните-членки на ЕС се събират днес в Брюксел на двудневна среща по темата за ембаргото върху руския петрол. България е представена от премиера Кирил Петков.

Дневният ред включва военната помощ за Украйна и проблемите с доставки на храни и торове. Очаква се да стане ясно дали  Европейската комисия ще направи промени в предложенията за санкции върху руския петрол.

Световните агенции твърдят, че Европейският съюз не е готов да наложи шести пакет санкции на Русия, а  срещата на лидерите на 27-те в Брюксел няма да доведе до въвеждане на ембарго върху руския петрол.

Лидерите ще обсъждат как да помогнат на Украйна с пари, за да може в следващите около 2 месеца страната да плаща разходите си. Друга тема, която ще бъде дискутирана е как ЕС да помогне Украйна да изнесе зърното си чрез влакове и камиони.

Основните различия около петролното ембарго така и не бяха разрешени, като Унгария, Чехия и Словакия имат редица забележки за срока на въвеждането му. Така лидерите ще се задоволят с общо звучаща и по-скоро декларативна позиция.

Вчерашното заседание на постоянните представители на ЕС завърши без постигната договорка за налагането на ембарго на руския петрол. Очаква се посланиците да търсят пресечна точка на разирателство по темата, малко преди срещата на европейските лидери, която се планира за следобяд. Източници, запознати с разговорите твърдят, че Унгария продължава да се противи на идеята за блокиране на руските петролни доставки. Шансовете за намиране на общо решение на този етап се определят като “умерени”.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено