Открийте ни и в

Съд и прокуратура

Европейският съд осъди България заради дискриминация към транссексуалните

Решението на Европейския съд по правата на човека срещу България е заради казуса на транссексуална жена, родена като мъж

публикувано

на

Европейският съд осъди България заради дискриминация към транссексуалните

България е осъдена от Европейския съд по правата на човека, защото съдилищата ни отказват на транссексуалните да променят пола си.

Решението на съда в Страсбург е взето докато се чака Върховният касационен съд да излезе с чаканото вече две години свое тълкувателно решение по темата, съобщава lex.bg.

Гражданската колегия на ВКС трябва да се произнесе дали е допустима съдебна промяна на данните в актовете за гражданското състояние на транссексуален – лични документи, акт за раждане и пр.

Мобилизация по руски: отиваш за хляб и директно на фронта

Преди да се произнесе ВКС обаче попита Конституционния съд какво разбира под понятието “пол” основният закон и как разбирането на Конституцията се съвместява с правото на личен живот, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

КС обяви, че понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

Той обаче напомни на законодателя, че България и други държави са осъждани в Страсбург за нарушаване на правата на транссексуалните, заради липсата на законодателство, предвиждащо възможност за признание на промяна на пола въз основа на регламентирани условия и процедури .

Една година след произнасянето на КС, ВКС все още няма свое решение, а следващото заседание по темата е насрочено на 6 октомври. Липсва и законова процедура по смяна на пола.

Мъртвородено бебе проплака на път за гробищата (ВИДЕО)

Решението на Европейския съд по правата на човека срещу България е заради казуса на транссексуална жена, родена като мъж. В Страсбург са й присъдени 10 000 евро обезщетение за нарушено право на личен живот.

Казусът на транссексуалната жена, която е посочена в решението с инициалите П.Х. (представлявана от адвокатско дружество „Екимджиев и партньори“), започва през 2018 г., когато тя подава молба по Закона за гражданската регистрация да бъдат сменени трите ѝ имена и ЕГН, така че да отговарят на женски пол.

От метач до един от най-богатите българи в САЩ - историята на Фил Филипов

Районният съд уважава молбата ѝ и заявява, че докато българското законодателство не урежда юридическата промяна на пола, трябва да се прилага директно чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

Като съдът е уважил медицински доклади в подкрепа на П.Х.

Прокуратурата обаче обжалвала и окръжният съд отменил решението за юридическа промяна на пола.

И отбелязал в мотивите си, че дори и да се установи, че П.Х. категорично и трайно се самоопределя като жена от юношеска възраст и е започнала хормонални процедури, българското законодателство не позволява промяна на пола в регистрите за гражданско състояние.

Полът е биологично състояние от раждането, обусловен е генетично и не подлежи на промяна, твърди окръжният съд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено