Открийте ни и в

България

Европейски депутати пристигат в България заради злоупотреби с европейски фондове

Евродепутатите ще проучат твърденията за корупция и злоупотреба с обществените фондове в страната и как те се отразяват на финансовите интереси на общността

публикувано

на

Делегация от комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент ще бъде на посещение в България от понеделник до сряда, съобщиха от евроинституцията.

Евродепутатите ще проучат твърденията за корупция и злоупотреба с обществените фондове в страната и как те се отразяват на финансовите интереси на общността. Обобщени резултати на работата им през тези три дни ще бъдат представени на специална пресконференция в сряда, в Дома на Европа, от 12 часа.

Очаква се делегацията да проведе срещи с представители на правителството, които са ангажирани с управлението на достъпените европейски средства, както и с неправителствени организации, и разследващи журналисти.

"Без посредници": Кабинетът ще се изпраща сигнали директно на Кьовеши

Част от делегацията е евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тя обясни, че проверката е била предложена от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент още през 2020 година. Причини за тревога в европейските институции още тогава са били множеството индикации за системни корупционни нарушения, включително постъпили материали от журналисти. Червена лампа, че нещо не е наред според Пенкова са се оказали и официалните доклади на Европейската комисия.

При посещението си в България преди три седмици европейският главен прокурор Лаура Кьовеши изрази очакване, че институциите в София ще докладват “още по-активно” случаи на злоупотреби с европейски средства  След срещата й с вътрешния министър Бойко Рашков стана ясно, че Кьовеши е изразила виждане това да се случва без сигналите да минават през българската прокуратура. Тогава тя проведе среща и с главния прокурор Иван Гешев, която впоследствие определи единствено с думата “формална”.

Бойко Рашков също се срещна с Лаура Кьовеши

София (17 март 2022) Главният прокурор на Република България Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха работна среща в Съдебната палата в София.
Пресфото-БТА снимка: Прокуратура (ПК)

По време на посещението на Кьовеши в София бяха обсъдени и действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено