Открийте ни и в

СВЯТ

Европейският парламент иска Сърбия да наложи санкции на Русия

Евродепутатите заявяват, че подкрепят членството на Сърбия в ЕС, но то зависи от политическата воля на сръбските власти

публикувано

на

Европейският парламент иска Сърбия да наложи санкции на Русия

Европейският парламент призовава Сърбия да наложи санкции срещу Москва заради руската инвазия в Украйна и ясно да изрази позицията си дали желае или не желае да се присъедини към ЕС, сочи документ, видян от сръбската обществена телевизия РТС.

Наред с предишни препоръки, свързани с върховенството на закона и нормализацията на отношенията с Прищина, в доклада за Сърбия се посочва, че съгласуването с външната политика на ЕС, включително санкциите срещу Русия, ще определят бъдещата посока на преговорите за присъединяване.

В текста, приет от водещите политически групи в ЕП, се подчертава необходимостта Сърбия да уеднакви позицията си с позицията на ЕС за войната в Украйна, върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Евродепутатите заявяват, че подкрепят членството на Сърбия в ЕС, но то зависи от политическата воля на сръбските власти и готовността да извършат „необратими реформи“, преди всичко в областта на върховенството на закона.

“Ние настояваме новите преговорни глави да бъдат отворени само когато Сърбия предприеме необходимите мерки в това отношение, включително в областта на върховенството на закона”, се посочва в документа.

По отношение на Русия се настоява за спешно въвеждане на санкции, като се изразява загриженост, че Сърбия е между малкото страни в Европа, които не са съгласували позицията си с позицията на ЕС.

ЕП изразява съжаление в тези страници, че не са прекъснати полетите между Белград и Москва, при положение, че въздушното пространство на ЕС е затворено за полети от Русия.

Евродепутатите призовават Сърбия да преразгледа икономическото си сътрудничество с Русия и да преустанови военното сътрудничество с Москва, включително проекти като руския хуманитарен център в Ниш, който според критиците е пряк руски стратегически проект в Сърбия.

Европарламентът е обезпокоен и от закупуването на военно оборудване от Русия, Беларус и Китай, като посочва, че то представлява 70 % от общия обем на поръчките на Сърбия.

В доклада се споменават и опасенията във връзка със съобщенията за подслушване на руски опозиционни лидери в Белград, които сръбските власти отхвърлят като неоснователни.

В текста се критикува и разпространението на дезинформация за руската агресия срещу Украйна, включително участието на медии, близки до правителството и се призовават сръбските власти да предприемат решителни стъпки в борбата срещу най-разпространените фалшиви новини.

Докладът ще бъде гласуван на заседанието на Комисията по външни работи на ЕП на 14 юни и трябва да бъде приет на пленарната сесия на ЕП през юни, допълва РТС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА