Открийте ни и в

СВЯТ

Европейците очакват Германия да остане лидер в Съюза и след Меркел, българите са доста резервирани

За да задържи статута си на двигател на политиките в ЕС, Германия ще трябва да се изправи пред важните за германските граждани проблеми и да предостави на европейските си партньори ясни идеи как ЕС може да е конкурентен в един разединен свят

bgvoice

публикувано

на

Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), основан на резултатите от социологическо проучване в 12 държави-членки на ЕС, европейците гледат на Ангела Меркел като на сплотяваща личност и очакват Германия да продължи да бъде лидерът в Съюза.

От друга страна, самите германци са скептични за ролята си в Съюза, съобщава българското представителство на ЕСВП. Въпреки че страната ни е извън еврозоната, сред българите се откроява силна подкрепа за германско лидерство в икономическата сфера и широко одобрение на факта, че председателят на Европейската комисия идва от Германия.

Докладът

В доклада, озаглавен „Отвъд меркелизма: Какво очакват европейците от Германия след изборите“, авторите Пьотр Бурас и Яна Пулиерин твърдят, че политиците в Берлин ще трябва да променят отношенията си с ЕС, ако искат да запазят добрата репутация на страната и доверието в нея, натрупано през последните две десетилетия.

Според тях новото правителство ще трябва да се справи с двете най-големи заплахи за ЕС през следващите години: нарушенията, свързани с върховенството на закона в ЕС, и геополитическата маргинализация на Съюза.

Проучването на ЕСВП установява, че дори след 15-годишното й управление начело на Германия, Ангела Меркел все още се радва на подкрепата на европейците. При хипотетична ситуация за избор на президент на ЕС, 41 процента от тях биха предпочели да видят в тази роля Ангела Меркел, докато само 14 процента биха избрали Еманюел Макрон.

Доверие в Германия по икономически и финансови въпроси

Европейците се доверяват на Германия за защитата на интересите им по редица въпроси, включително икономическата и финансовата политика (36 процента), въпреки критиките към строгата финансовата програма на Меркел по време на дълговата криза в еврозоната и „schwarze null“ („черната нула“) – правилото за балансиран бюджет без трупане на нов дълг.

Меркел в Белград: Западните Балкани имат още дълъг път към ЕС

35 процента от европейците биха се радвали Берлин да поеме водеща роля в защитата на демокрацията и правата на човека. На това мнение са дори и респондентите в Унгария (49 процента) и Полша (23 процента).

Данните показват разминаване между начина, по който европейците виждат Германия, и начина, по който Германия вижда себе си. Само когато става въпрос за защита на демокрацията и правата на човека, повече от една трета от германските респонденти смятат, че Берлин може успешно да защити интересите на ЕС. Един на всеки петима запитани в Германия заявява, че страната му е неспособна да ръководи политиката на Съюза по който и да е от въпросите в проучването.

Германия – неубедителен лидер във външната политика

Доверието в способността на Берлин да е потенциален лидер в геополитиката обаче е значително по-ниско в цяла Европа. Само един на всеки петима смята, че Германия може да ръководи Съюза в отношенията му с Русия, а още по-малко (17 процента) са тези, които смятат, че Берлин може да защитава интересите на ЕС спрямо Китай.

Само една четвърт (25 процента) от респондентите биха се доверили на Германия да управлява отношенията на Брюксел с Вашингтон. Значителни разлики обаче съществуват в данните от 12-те изследвани държави. От всички европейски страни България има най-малко доверие в германското лидерство в отношенията на ЕС с Китай (7 процента разчитат на Германия) и със САЩ (11 процента).

Тези данни показват, че Ангела Меркел е успяла да затвърди позицията на Германия като голяма европейска сила, но фундаменталните принципи на нейното управление – неутралитет и търсене на консенсус в политиката, няма да са достатъчни, за да се запази единството в ЕС през следващите години.

Основни заключения от социологическото проучване на ЕСВП са:

Европейците все още имат вяра в Ангела Меркел и визията й за Европа. При хипотетично запитване за кого биха гласували за този пост при избор между Ангела Меркел и Еманюел Макрон, множеството граждани в повечето страни биха подкрепили Меркел – Холандия (58 процента), Испания (57 процента), Португалия (52 процента). В България тя също е предпочитаният кандидат (31 процента). Резултатът в полза на Меркел в България обаче е под средния резултат за всички държави от проучването (40 процента). В България най-голям брой от респондентите споделят, че не биха гласували на такива избори или че не знаят как биха гласували (56 процента).

Същевременно българите намират за нещо добро оглавяването на Европейската комисия от германец (37 процента от респондентите споделят това мнение, което поставя България единствено след Испания (38 процента).

Меркел и външнополитическите конфликти

Повече европейци вярват, че ако Меркел не беше канцлер на Германия, в света би имало повече конфликти. Това мнение е най-силно изразено сред запитаните в Испания (33 процента), Холандия (30 процента) и Португалия (28 процента). Повечето българи смятат, че управлението на Меркел не се е отразило върху глобалните конфликти (44 процента, наравно с Италия, вторият най-висок процент за Европа след Унгария с 56 процента).

Ангела Меркел ще направи последна визита в Париж преди изборите в Германия

Въпреки спазването на строга икономическа програма по време на дълговата криза в еврозоната, в ЕС съществува значителна подкрепа за германското лидерство в икономиката. Тя е най-силно изразена в Унгария (50 процента), въпреки че страната не е член на еврозоната, както и в Испания, където малко под половината са на това мнение (45 процента). Холандия, член на групата на т. нар. „пестеливи“ страни в ЕС, следва с 43 процента.

Подкрепата за Германия по този въпрос е най-ниска в Италия, с 24 процента. Българите силно подкрепят (44 процента) Германия като лидер по икономическите и финансовите въпроси.

Когато става въпрос за геополитика обаче доверието в Берлин е ограничено. Ниска е подкрепата за германско лидерство в отношенията на ЕС с Китай (17 процента), Русия (20 процента) и САЩ (25 процента). На тази идея най-скептично гледат запитаните във Франция, Полша, Италия и България.

Германците – още по-критични

От всички анкетирани страни самите германци са най-песимистично настроени към бъдещето на страната си (наравно с австрийците, които също споделят това виждане). Само 24 процента от анкетираните вярват, че Германия се намира в „златната си ера“ сега или че тя й предстои. Донякъде това виждане споделят и другите европейци – повече от една трета са съгласни, че звездата на Германия залязва.

34 процента от анкетираните европейци казват, че „златната ера“ на Германия е отминала, а само 10 процента – че тя й предстои. България е втората най-оптимистично настроена страна след Унгария – 18 процента от българите са на мнението, че „златната ера“ на Германия тепърва предстои.

Полският президент отказва да се срещне с Меркел заради "Северен поток 2"

Малцина се боят от пробуждане на национализма в Германия. Едва 19 процента от германците виждат такъв риск, при 27 процента в другите анкетирани страни. 36 процента от германците предвиждат, че управляващите все повече ще се ориентират към подпомагане на другите европейци. Българите са раздвоени между два сценария за германското развитие през следващото десетилетие. 22 процента от българите вярват, че Германия ще се обърне към национализма, 20 процента – че страната ще се обърне към Европа, а 21 процента – че няма да поеме по нито един от тези два пътя.

Авторите на доклада твърдят, че новото ръководство на Германия ще трябва да преосмисли външната си политика – да премине отвъд меркелизма, за да оправдае очакванията на гражданите и да защити европейския ред.

Външнополитическа „модернизация“

Авторите посочват „геополитическото маргинализиране“ на Европейския съюз като заплаха пред „меркелизма“. Дните, в които Европа можеше да разчита на САЩ за лидерство и защита, са в миналото. Според Пулиерин и Бурас, Германия има ключова роля в защитата на европейските принципи и интереси и трябва да използва икономическото и политическото си влияние, за да работи съвместно с Байдън за трансатлантически подход към Китай. Част от завета на Меркел е, че „немската сила може да бъде използвана за европейските интереси“. Сега Берлин трябва да намери начин да използва тази сила и в бъдеще.

Пулиерин и Бурас призовават Берлин да заеме принципна позиция по европейските ценности и да развие стратегия как да ги защитава на глобалната сцена. Това според тях ще бъде „най-добрият начин наследството на Меркел да надживее меркелизма“.

„Основното предизвикателство пред този, който спечели предстоящите избори, ще бъде да убеди германците, че е необходима сериозна промяна в отношенията на Германия с ЕС. За наследника на Меркел може да се окаже изкушаващ подходът, който стана определящ за много от политиките на ЕС в ерата на Меркел – подход, според който преди всичко стои кохезията в ЕС. Но на прага на международни кризи и вътрешни притеснения относно ролята на Германия в ЕС, стратегията „още от същото“ навярно няма да бъде успешна.

Идея за справяне с глобалните проблеми

За да задържи статута си на двигател на политиките в ЕС, Германия ще трябва да се изправи пред важните за германските граждани проблеми и да предостави на европейските си партньори ясни идеи как ЕС може да е конкурентен в един разединен свят. Наследниците на Меркел ще трябва да демонстрират защо един пост-атлантически подход към външната политика е ключов в момента. Същевременно те ще трябва да убедят германските гласоподаватели колко важна е немската лидерска позиция в Съюза. Германските лидери не могат да си позволят да останат неутрални или да запазят статуквото.“ споделя Яна Пулиерин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Президентът Макрон замерен с яйце по време на кулинарно изложение (ВИДЕО)

На 8 юни мъж зашлеви шамар на Еманюел Макрон по време на посещение на президента в Южна Франция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: YouTube, кадър

Мъж замери днес с яйце френския президент Еманюел Макрон по време на Международното кулинарно изложение в Лион. Яйцето обаче уцели рамото на Макрон и отскочи, без да се счупи, предаде Франс прес. Мъжът беше незабавно арестуван.

„Ако има нещо да ми каже, да дойде“, реагира държавният глава и поиска да се срещне с нападателя. „Ще отида да го видя след това.“

Рейтингът на Еманюел Макрон спада – едва 38 процента от французите казват, че одобряват управлението му, докато 59 процента от анкетираните не са доволни от него.

Одобрението за него обаче е по-високо от това за двамата му предшественици Франсоа Оланд (22 процента) и Никола Саркози (36 процента) по същото време от мандата им.

На 8 юни мъж зашлеви шамар на Еманюел Макрон по време на посещение на президента в Южна Франция, което предизвика силно възмущение сред политическата класа.
Нападателят му, осъден на четири месеца затвор, беше освободен на 21 септември.

Париж ще върне посланика си в САЩ, след месец ще има среща Макрон-Байдън

През март 2017 г., тогава още като кандидат за президентските избори, Макрон беше замерен с яйца на селскостопанското изложение в Париж. Тогава той нарече инцидента „част от фолклора“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Берлин за първи път ще има за кмет жена

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели и регионалните избори в провинция Берлин

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели и регионалните избори в провинция Берлин, което означава, че техният кандидат Франциска Гифай ще стане първата жена кмет на германската столица.

Социалдемократите получиха 21,4 процента от гласовете на вота в неделя, съобщи избирателната комисия след преброяване на сто процента от бюлетините. След тях се нареждат „Зелените“ с 18,9 процента от гласовете, християндемократите на Меркел с 18, 1 процента и „Левите“ с 14 процента. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ получава 8 процента, а Свободната демократическа партия – 7,1 процента от гласовете.

Консерваторите на Меркел загубиха изборите в Германия

Берлин досега се управляваше от коалиционно правителство на ГСДП, „Левите“ и „Зелените“.

Гифай, на 43 години. Тя беше министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта в правителството на Меркел до 19 май, когато подаде оставка след скандал около докторската й дисертация. Гифай ще смени на кметския пост Михаел Мюлер, също от ГСДП, който реши да не се кандидатира отново за регионалния парламент.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Ето къде ще са секциите за гласуване в САЩ и Канада (СПИСЪК)

Вижте къде са останалите секции в чужбина

bgvoice

публикувано

на

от

Гласуване Чикаго парламентарни избори 2021 - Малинчо Виж цялата статия

Секциите, в които българите в САЩ и Канада ще могат да пуснат вота си на 14 ноември вече са ясни. От Централната избирателна комисия вече разпространиха списък с местата за гласуване. В тях българите зад граница ще могат да гласуват и за парламент, и за президент.

САЩ:

Алтамонт Спринг – Орландо, Флорида

Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен център “Магура“

Атланта, Джорджия

Бостън – Билрика

Бостън – Нютън

Брумал, Пенсилвания, Филаделфия

Вашингтон (Посолство 1)

Далас, Тексас

Денвър, Колорадо

Дес Плейнс 1, магазин „Малинчо“, Илинойс 1

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 1

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 2

Детройт, Мичиган

Конкорд, Калифорния

Лас Вегас, Невада 1

Лос Анджелис (Генерално консулство)

Маунт Проспект, Илинойс

Маями – Форт Лодърдейл, Флорида

Минеаполис, Минесота

Нантъкет, Масачузетс

Норуолк, Кънектикът

Ню Брънсуик, Ню Джърси

Ню Йорк (Генерално консулство)

Ню Йорк, Куинс

Сакраменто – Кармайкъл, Калифорния

Сан Диего – Оушънсайд, Калифорния

Сан Франциско, Калифорния

Сейнт Луис, Мисури

Сейнт Питърсбърг, Флорида

Сиатъл – Едмъндс, Вашингтон

Синсинати, Охайо

Сънивейл – Сан Хосе, Калифорния

Финикс, Аризона

Хаянис-Кейп Код, Масачузетс

Хюстън, Тексас

Чикаго (Генерално консулство)

Шарлът – Матюс, Северна Каролина

Шилер Парк, Илинойс

Ървайн – Тъстин, Калифорния

Канада:

Отава (Посолство)

Брамптън

Ванкувър

Вон

Едмънтън

Калгари

Китченер

Монреал 1, Българска православна църква „Свети Иван Рилски“

Монреал 2, Кот де Неж

Монреал 3, Гринфийлд парк

Ниагара Фолс

Торонто (Генерално консулство 1)

Торонто (Генерално консулство 2)

За изборите „2 в 1“ през ноември, българите зад граница ще гласуват в близо 70 държави.

672 са секциите, които ще бъдат автоматично открити, защото в тях на предишните избори са гласували над 100 души. За сравнение, на вота пред юли секциите с толкова избиратели  бяха 535.

Осем от общо 128 държави, в които провеждането на национални избори подлежи на разрешителен режим, са дали съгласието си нашите сънародници да упражнят правото си на глас.

Това са Австрия, Великобритания, Молдова, Словакия, Словения, Турция, Франция и Южна Африка. Информирали сме още 36 държави, които са с уведомителен режим, посочиха от външното министерство.

Вижте останалите секции в чужбина тук.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Законотворец от Канзас, изритал ученик в слабините, се призна за виновен

Депутатът получил три обвинения в наказуемо поведение за нанасяне на побой и отначало не се признавал за виновен

Затвори