Открийте ни и в

България

Едва осем студента избрали да учат безплатно срещу работа в България

В същото време работодателите са обявили нужда от 975 студента

публикувано

на

Само осем студента са избрали да сключат договор за стаж и работа с български работодатели и по силата на това са получили частично или изцяло безплатно образование. Според договора те се задължават да работят при този работодател поне пет години след завършването си.

Това пише „Сега“, цитирайки просветното министерство. Възможността за безплатно обучение в университет срещу работа в България беше дадена в началото на академичната 2021/22 г.

Списъкът с работодателите, които имат право да сключват подобни договори, бе одобрен през юли от Министерски съвет, а във вторник МОН публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване. Към момента 154 работодатели имат право да сключват подобни договори, а броят на студентите, от които са заявили нужда, са 975 от 96 различни специалности.

Всички студенти със сключени засега договори следват медицина. Трима са от Медицинския университет в Плевен и ще стажуват и работят в УМБАЛ – Д-р Георги Странски ЕАД – Плевен. Други трима учат медицина в МУ-Варна, като двама от тях ще стажуват и работят в Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Бургас АД, а третият – в МБАЛ – Добрич. Още двама студенти, учещи в направление медицинска сестра в МУ-Пловдив, са сключили договори с УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД и МБАЛ – Пазарджик АД.

Предвидените средства за 2022 г. за заплащане на разходите на въпросните студенти, които вече са сключили договори с работодател, са в размер на 47 380 лева (за двама студенти в държавна поръчка и шестима в платена форма на обучение). При сключване на нови договори МОН ще има възможност да отпуска допълнителни средства. В проекта на бюджет за 2022 г. са предложени общо 5.4 млн. лева за тази мярка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА