Открийте ни и в

СВЯТ

Единственото насекомо на Антарктида е застрашено от изчезване

Експериментът показва, че най-неблагоприятната среда за насекомите са водораслите

публикувано

на

на Антарктида е застрашено от изчезване
Сн.: БТА

Единственият вид насекомо в Антарктида може да изчезне заради глобалното затопляне, което ще се отрази на хранителните вериги на целия континент, пише изданието “Functional Ecology” на Британското дружество по екология.

Безкрилото насекомо Belgica antarctica се е приспособило да живее в екстремни условия. От няколко години зимите в Антарктида стават все по-топли, което представлява заплаха за оцеляването му.

Представителите на вида Belgica antarctica завършват жизнения си цикъл за около две години. По-голямата част от това време те прекарват като ларви.

В настоящото изследване авторите му от университета на Кентъки, САЩ, са проучили как ларвите реагират на различни температурни сценарии. За целта три групи са били изложени на температури от -1 градуса Целзий (топла зима), -3 градуса (нормална зима) и -5 градуса (студена зима) в продължение на шест месеца. По този начин те са били поставени в среда, в която живеят при естествени условия (разлагаща се органична материя, жив мъх и водорасли Prasiola crispa).

След половин година учените са проверили преживяемостта на ларвите, тяхната активност, увреждането на тъканите, енергийните запаси и реакцията им на молекулярен стрес.

Експериментът показва, че най-неблагоприятната среда за насекомите са водораслите, въпреки че те съдържат изобилие от хранителни вещества.

Оказва се също, че затоплянето с два градуса през зимата намалява преживяемостта и енергийните резерви на насекомите. Енергийният дефицит от своя страна застрашава по-нататъшното им развитие и размножаване.

“Тъй като в Антарктида има много малко видове, които живеят само на сушата, загубата на местно насекомо може да промени хранителната мрежа на целия континент”, казват учените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА