Открийте ни и в

Коронавирусът

Един от всеки трима граждани на ЕС се колебае дали да се ваксинира

Тези нагласи може да подкопаят целта на ЕС за постигане на колективен имунитет тази година

публикувано

на

Скептицизмът към ковид ваксините остава широкоразпространен в Европейския съюз, каза днес високопоставен служител на общността във връзка с проучване сред граждани на ЕС, предаде ДПА.
Тридесет и три процента от гражданите на ЕС казват, че нямат желание да се ваксинират при първа възможност или дори до края на годината, съобщи Мартин Зелмайер – пратеник на Европейската комисия във Виена.

Той изтъкна, че тези нагласи може да подкопаят целта на ЕС за постигане на колективен имунитет тази година. Това ще е голямо логистично постижение, предвид бавната ваксинационна кампания в страни от общността.

Зелмайер се позова на ново проучване сред 27 000 граждани на ЕС, извършено през февруари и март.
Представителят на ЕС призова да се прояви разбиране, ако планираният ваксинационен документ “зелен пропуск” в рамките на ЕС не сработи на 100 процента от самото начало.

2 милиона дози от ваксината на Pfizer идват в Канада следващата седмица

Зелмайер посочи, че е важно за 27-те членки на ЕС да се договорят по два ключови въпроса преди въвеждането на този документ, който би дал на хората по-голяма свобода на придвижване в региона.

Първото нещо, по което е нужно съгласие, е дали човек може да се смята за ваксиниран три седмици след поставянето на първата доза ваксина или едва след инжектирането и на втората. Второто важно нещо, по което държавите трябва да се разберат, е дали само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и от Световната здравна организация, трябва да са валидни във връзка с този сертификат или притежателите на “зелен пропуск” може да са имунизирани също с руска или китайска ваксина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено