Открийте ни и в

Български истории

Една българка и Стивън Кинг срещу училищните стрелби в САЩ (СНИМКИ)

Елизабет Динкова получила съгласие от писателя, за да направи пиеса по книгата му „Гняв“

публикувано

на

Елизабет Динкова по време на дискусиите около „Гняв“, Снимки: American Theatre

Една българка в Кънектикът се захвана с предизвикателството да се вгледа в една от най-болните теми на Америка – училищните стрелби, с помощта на театрална постановка. Елизабет Динкова направи световна премиера на пиеса по роман на Стивън Кинг в университетски театър. Тя представи амбициозния си проект „Гняв“ със студенти в Quinnipiac University Theatre в Хамдън, Кънектикът – едва на 30 мили от мястото на трагедията в училище „Санди Хук“ в град Нютаун. Там през 2012 г. при масова стрелба бяха убити 20 ученици.

Пиесата, в която има и много музика, е адаптирана по романа на Стивън Кинг от 1977 г. „Гняв“. Това е психологически трилър, написан като дневник на един изключен ученик, Чарли Декър, който се връща в училище и убива учителката си по алгебра. Ако се опитвате да си спомните дали сте виждали тази книга и ако заглавието не ви се струва познато, то е защото Кинг спира романа от продажба в САЩ през 1997 г., а причината е, че училищни убийци цитират части от него в свои манифести, а копия от книгата биват открити в тях.

И защо една българка решава да направи пиеса по тази забранена книга и защо сега?

„Елизабет Динкова, наскоро

дипломирала се като режисьор в Йейл

е израснала в България, където книгата е била на разположение. Тя я е прочела още в средното училище“, пише в своя публикация, посветена на проекта, американското издание American Theatre. И продължава: „В страна, в която на гражданите не е позволено да използват оръжие, тя казва: „Гняв“ изглеждаше толкова фантастична като сюжет, колкото и „Сиянието“.

Динкова посяга отново към „Гняв“ няколко дни след стрелбата в Паркланд през 2018 г., при която загинаха 17 ученика. Тя се свързва със Стивън Кинг и писателят й дава разрешение да направи вариант на пиеса и да добави музика, за което тя се обръща към състудента си от Йейл Фредерик Кенеди. „Чувствах, че в тази история има нещо, което може да хвърли светлина върху безумията, които се случват наоколо“, обясни българката.

Нейната версия на сюжета се разиграва според оригиналното повествование, в 70-те години на миналия век, и е базирана на основното действие в романа – стрелба в училище и взимане на ученици за заложници. Пиесата се потапя и в серията от признания на учениците за непрекъснатия натиск, с който се сблъскват. А това дава възможност за проучване на социалните провали и проблемите с психичното им здраве, които могат да доведат до такива трагични събития. Разказвачът в пиесата е писател, който преосмисля положителните и отрицателните ефекти, които творчеството му би могло да има върху читателите му, и който спори със стрелеца чрез играта. Изповедите на учениците пък са представени чрез рок песни.

„Въздействието на романа се усеща много лично. Това се губи, когато го поставиш на сцена“, обяснява българката. Тук на помощ идват песните. „Мисля, че добавяйки музика към личните и тайни откровения, които учениците споделят в класната стая, се увеличава това усещане за интимност и ни позволява да се пренесем в техния свят по наистина осмислящ начин“.

Театралният департамент на Quinnipiac University приема проекта на Динкова предпазливо, а в началото дори изобщо не го приема. Българката е поканена да разработи и режисира пролетния мюзикъл на учебното заведение, но когато тя предлага „Гняв“, среща съпротива.

Отказах й, отхвърлих го“

признава ръководителят на театралната програма Кевин Дейли. „Не се чувствах готов да се ангажирам с това и да водя важните разговори, които щяха да последват. Освен това не знаех дали студентите ни са подготвени за това“.

В крайна сметка Дали бил спечелен за пиесата, когато Динкова поставила въпроса така: „Това е проблем в тази страна“, спомня си думите й той, „и ако артистите и преподавателите не са готови да говорят за това, кой ще бъде“. Дали осъзнал, че желанието й да направи проекта може да послужи и като модел за студентите му. Тя била наета в Quinnipiac University като част от програма, в която наскоро завършили режисьори са поканени да подготвят и пиеса с настоящи студенти. „Не може да ги научите на това, но може да го покажете на студентите си“, казва Дейли. „И ето я Бет Дафинова, която наистина въплъщава това, на което искам да науча моите ученици. Така че наистина поисках да опитаме и да намерим начин това да заработи“.

Томас Прузински, професор по психология в Quinnipiac University, и Скарлет Люис, майка на жертва от стрелбата в Санди Хук, заедно насърчават театралната програма да развие и продуцира проекта. Нещо повече, те искат университетът да съчетае „Гняв“ с дисциплините в кампуса и да го представи пред университетската общност. Следват редица обсъждания, които достигат до извода, че съпричастността е противоотрова на яростта и че театърът е най-добрият начин да се учиш на съпричастност и да я споделяш.

Проектът на българката се оказва наистина успешен. Той не само среща подкрепата на ръководството на университета, но става повод за поредица от дебати, посветени на масовите стрелби, в курсовете по английски, часовете по театър и семинарите за първи курс през този семестър.

За студентите, участващи пряко в шоуто, са били положени грижи, така че да се гарантира здравето им по време на целия процес. В кастинга за пиесата са участвали младежи между 18 и 21 години, голяма част от тях са били в гимназията, когато е станала стрелбата в Паркланд. Някои от участниците в кастинга са израснали в Кънектикът и са били деца, когато

съвсем наблизо се е случила трагедията

в „Санди Хук“. Има и такива, които познавали децата и семействата, които станали жертва на стрелбата. След кастинга българката е избрала онези, които са имали музикални заложби и интерес към влизането в нови роли. И най-важното – емоционална зрялост за работа по темата.

Една от целите на българката била да се убеди, че студентите са способни да се грижат за себе си и че могат да спят нощем. С подкрепата на психолога Томас Прузински Динкова разработва ритуал за началото и края на пиесата, в който са включени елементи на будизма. Студентите били инструктирани и да прибират чиновете на своите герои в края на репетициите като начин да се сбогуват с тях за през нощта.

Българката е благодарна за възможността да развие проекта със студенти артисти, които са вложили много усилия в работата си. „Театралните програми, и тази програма също, наистина имат потенциал да се превръщат в дом за артисти и проекти, които са наистина смислени за студентите и за университетската общност“, не крие възхищението си Елизабет Динкова.


100 изстрела и 27 жертви в училище „Санди Хук“

Снимка: БТА

Стрелбата в началното училище „Санди Хук“ става на 14 декември 2012 г. сутринта, а след нея равносметката е ужасяваща – 20 загинали ученици и шестима възрастни, сред които масовият убиец Адам Ланза и собствената му майка.

Жертвите са 12 момичета и 8 момчета. Убити са и 6 жени. Телата са идентифицирани. 16 от загиналите деца са 6-годишни, а 4 – на 7.

От службата за съдебна медицина в щата Кънектикът потвърждават, че всички са починали от огнестрелни рани. И уточняват, че изстрелите са произведени от далекобойна винтовка. По телата на жертвите е имало между 3 и 11 рани.

Експертите смятат, че стрелецът вероятно е използвал и друго оръжие. Очевидци твърдят, че той е имал най-малко два пистолета – Glock и Sig Sauer. По-късно винтовката е намерена в автомобил, паркиран близо до училището. Малко по-късно стана ясно, че оръжията са законно притежавани от майка му, която също е работела в училището.

Според свидетел, който се е намирал близо до сградата, убиецът е произвел най-малко 100 изстрела.

За изясняването на случая полицията разчита на показанията на единствения оцелял свидетел, който се е намирал в една от двете класни стаи, където са убити децата. Не се уточнява дали свидетелят е дете или възрастен.

Предполага се, че Ланза е влязъл в училището около 9.30 ч. Човек от персонала е успял да предупреди за опасността по вътрешната връзка. Учителите са затворили вратите на класните стаи. Някои от децата са се скрили в шкафовете.

Стрелбата в две от класните стаи и в директорския кабинет е продължила няколко минути.

Според свидетели нападателят не е произнесъл нито дума, докато е извършвал убийствата.

 


Изключен ученик убива 17 души в гимназия в Паркланд

Снимка: БТА

17 души бяха убити, а 16 ранени при стрелбата в гимназия в Паркланд на 14 февруари 2018 г.

Малко преди учениците в гимназия „Марджъри Стоунман Дъглас“ да бъдат освободени за деня, прозвучали изстрели. Според някои свидетелства, в училището е била пусната противопожарната аларма. Смята се, че го е направил заподозреният за масовата стрелба, за да принуди хората да излязат и така да увеличи броя на жертвите. Според очевидци това било второто пускане на алармата за деня и затова някои не излезли, защото сметнали, че е фалшива тревога.

Повечето жертви са били в сградата на гимназията, макар някои да са открити фатално простреляни извън нея. Сред загиналите има и ученици. След двучасова операция в сградата на училището стрелецът е заловен.

Той е 19-годишният Никълъс Круз. Тийнейджърът е бил ученик в същото училище за кратък период от време, преди да бъде изключен заради „проблеми с дисциплината“.

Според полицията той е използвал за стрелбата полуавтоматично оръжие AR-15 и голям брой пълнители и патрони.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Българче – №1 в математическата лига на САЩ

Още две деца от България триумфираха на финала във Флорида.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Димана Праматарова, сн. Фондация „Димитър Бербатов“

13-годишно българско момиче впечатли света от Флорида, където преди дни се проведе Международният финал на Американската математическа лига. Димана Праматарова от Пловдив стана абсолютен шампион в надпреварата с впечатляващо постижение – тя успя да реши 80 задачи за по-малко от 10 минути.

Представянето на България във Флорида бе още по-бляскаво, защото второ и трето място отново са заети от български ученици – Сияна Павлова и Васил Стойков. Заради пандемията от коронавирус състезанието се провежда онлайн, но това не пречи на българските таланти да оставят конкуренцията назад в класирането и да спечелят първо място и в отборното класиране по държави.

Димана е шестокласничка в Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив.

Младата математичка се бори в четири изключително трудни кръга, а накрая й се налага да участва в допълнителен рунд за определянето на големия победител. Ученичката успява да реши сложна задача за 45 секунди и с лекота преборва деца от Индонезия и Казахстан.

Трите българчета се обучават в „Академия ХХI век“, а преподавателите им са във възхита от успеха им.

Цялото състезание продължава около четири часа, през които Димана била толкова напрегната, че дори

не хапнала залък хляб

и не пила вода, тъй като искала да е максимално концентрирана. Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел да се организира турнир между най-изявените ученици по математика в националните гимназии по целия свят. Прави се много сериозен подбор, преди да се стигне до финалния кръг, а победата е символ на престиж.

Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно състезание. Годишно ARML провежда повече от 400 състезания, в които участват повече от 30 000 ученици от САЩ, Филипините, Индонезия, Индия, Грузия, Хавай, Ботсвана, Намибия и др.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват задачи от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия и др

Димана е едно от талантливите

деца на фондацията на Димитър Бербатов

и печели всяко състезание, на която се явява. През 2019 година няма състезание, в което да е участвала и да не е спечелила призово място. Само за изминалата година става първа на ММО на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO), квалификацията за Хонконгската ММО (HIKMO), квалификацията за Тайландската ММО (TIMO). Печели с максимален резултат за нейната възрастова група ОМТ „Румен Грозданов“, І НС по финансова математика. Единствена в Пловдивска област до V клас, в областния кръг на НС „Европейско кенгуру“ получава максималния резултат от 100 възможни точки. Заема първите места в XXVI Великденско НС, финалното състезание на клуб „Математически таланти 2019“, XXVIII НМТ „Черноризец Храбър“, XXVII НМТ „Иван Салабашев“, ОМТ „Димо Малешков“, XXVII Коледно НМС.

За поредна година Димана беше наградена с еднократна стипендия от Община Пловдив за постигнати високи резултати в областта на математиката.

Талантът й обаче не се изчерпва само с високите постижения в точната наука.

Тя обожава да прави миниатюрни скулптурки и цели сюжети от цветна полимерна глина. Умее да рисува прекрасни картини с различна техника. В свободното си време създава и уникални 3D макети от картон и пластелин. Обича да чете енциклопедии и да гледа филми за планетите и звездите. Кара ски, обича да плува, да играе футбол и народна топка.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

„Чудната градина“ в Добрич дава хляб и сбъдва мечти (ВИДЕО)

Научете повече за чудесата, които прави едно от първите социални предприятия в България.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Станислав Колев

Достоен живот – това осигурява едно от първите социални предприятия в България, намиращо се в сърцето на Добруджа. Създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и наречено „Чудната градина“, защото превръща един пуст терен в Добрич в китна градина с оранжерии за зеленчуци. Там млади хора с увреждания сами вдигнаха 4 оранжерии и днес вече изкарват прехраната си с произведеното.

„Чудната градина“ дава не само препитание на младежи, които трудно се интегрират в обществото, но и в условията на пандемия сбъдва мечти.

„Как да не сме чудни, след като наистина

чудесата следват едно след друго

още от първия ден на създаването на градината“, с усмивка казва Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

„Чудната градина“ дава шанс на 22-ма младежи да живеят пълноценно. Те получават заплати и осигуровки и плащат данъци. Получават и още нещо – чувството за лично достойнство. Започват дейността си преди две години, когато отглеждат първите си цветя на покрива на сградата на Дирекцията за социално подпомагане. „Тогава беше много колоритно да се види как се отглеждат цветя на покрив и как се катерихме като маймуни, за да можем да ги отгледаме. Продадохме ги по пазарите и тогава спечелихме първите средства на социалното предприятие“, спомня си Мария Методиева.

Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

 

С получените средства вдигат първата оранжерия. Днес вече са четири и един разсадник. В тях се отглеждат домати и краставици, а на открито – тиквички и зеле.

Пътят от идеята до реализацията на социалното предприятие е дълъг и труден. Минават години, докато Мария успее да види мечтите си осъществени.

„Всички хора, които работят в градината, са хора с увреждания. Ние направихме предприятието не просто като хоби и да имаме какво да правим, а просто за да намерим възможност именно на хората с интелектуални затруднения да работят“, разказва за начинанието си тя.

А чудесата там продължават. Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор. С първата заплата сбъдва стара своя мечта.

Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор.

Купува си камера, с която

поддържа свой YouTube канал

Здравка Атанасова пък обзавежда стаята си с първите си заплати. Сашка още с първите спечелени пари преди повече от година се сдобива с нов гардероб и телефон.

Здравка Атанасова обзавежда стаята си с първите си заплати.

Работата в оранжериите е денонощна. Сериозно изпитание се оказва извънредното положение заради COVID-19. „В градината няма почивен ден, камо ли извънредно положение, най-малко защото няма никакъв вариант зеленчуци да се отглеждат дистанционно и да не се пипнат с ръка“. Вратите на „Чудната градина“ се затварят, но работата продължава. С общи усилия всички залагат новата реколта. Но проблемите идват: оскъдните доходи на оранжериите спадат, тъй като продукцията се продава само на цени на едро. В началото няма средства за заплати и осигуровки, спомня си Мария.

Една от идеите за изход от трудната ситуация е за ваучери за гарантирани продажби. Осигуряват ги със средства, получени от Фонд „Обединени срещу COVID-19“.

Ваучери са раздадени на целия персонал

медицински и немедицински, както и на социалните работници, с които работят, и на всички семейства с член – човек с увреждане. Те получават ваучери на стойност 20 лева. „Знам, че 20 лева не е нищо, но решихме да помогнем на повече хора. Броят на раздадените ваучери е 500. Може би ефектът щеше да е по-голям, ако бяхме раздали по-големи суми, но пък тогава нямаше да можем да раздадем голям брой ваучери. Така гарантирано имаме и продажба на нашата продукция“, обяснява Мария.

Цялата продукция на „Чудната градина“ се реализира както на място, така и по фермерски пазари и след споразумения с малки магазини. Качеството е най-важно за производителите, категорична е Мария.

Ежедневието в „Чудната градина“ е трудно. Но оплаквания няма, има само усмивки, светлина в очите и нови планове.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Все по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Повече или по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада – какво показват цифрите?

публикувано

на

Виж цялата статия

Колко български деца се раждат в чужбина? И колко тук – в Съединените щати и Канада. Отговорът на този въпрос е труден, а статистиката непълна. И все пак дава добра картина.

Блогърът Боян Юруков получи справка от българските власти за последните 30 години – т.е. от началото на прехода и масовата емиграция в чужбина. Числата ни показват дали българската общност от тази страна на Океана расте, подмладява се или старае.

Как да получите BG гражданство за роденото в САЩ дете - по пощата (ВИДЕО)

От 1990-а до 2019 година досега извън България са родени близо 300 хиляди деца. Според данните на Боян Юруков – още около 32 хиляди трябва да бъдат вписани – т.е. общо малко над 331 хиляди.

33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония

“Интересното за Турция е, че броят на децата с българско гражданство, родени там, расте относително постоянно до 2010-та, след което се стабилизира около 5000 на година”, казва Юруков- – Като общ брой следват Германия, Испания и Великобритания.”

Официално от TSA: До България с US паспорт и BG лична карта? Може!

183 460 са българчетата, родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.

За същия период в Съединените щати са родени малко над 14 279 деца, а в Канада – 3 569.

Според Юруков обаче 

данните за Северна Америка не дават пълната картина 

“През годините виждаме стабилен брой регистрации от САЩ, който обаче е подценен, тъй като административната тежест заради разстоянието и недостатъчното консулско обслужване прави много трудно за доста хора да вадят български паспорт, освен когато не е крайно наложително”, казва той.

Интересна е тенденцията по години – тя показва кога българската общност тук се е разраствала най-много и кога това започва да се забавя.

Последна информация: Как се пътува от САЩ до България

Веднага след промените новородените и регистрирани българчета тук се удвояват почти всяка година – от 19 през 1990 година, на 44 през следващата – 1991-ва. През 1996-а са вече 110, а през 1999-а – 243.

Тази тенденция се запазва през следващото десетилетие и достига пик през 2008 година – с 881родени и регистрирани деца. След което цифрите започват да падат – през 2017-а вече са регистрирани едва 601 българчета, през 2018-а – 419, а за миналата година – 116. 

Разбира се, има много българчета, родени в чужбина и особено в САЩ, които не са регистрирани, но тенденцията е ясна.

Данните са подобни и за Канада – 33 през 1990 г. и с пик през 2008-а, когато са регистрирани 247 българчета. След това започва и спадът – 112 през 2017-а, 68 през 2018-а и едва 19 българчета през миналата година.

Преди 2008-ма Испания и Гърция също са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно. След 2010-та обаче се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания, отчита в анализа си Юруков.

Нещо важно, което блогърът уточнява за тези данни, е, че увеличението на родените в чужбина деца не означава, че повече българи напускат Родината. От други източници виждаме обръщане на тенденцията. “Пикът на българчетата, родени в няколко страни, се дължи на редица фактори. Основният е български студенти и емигрирали за работа преди над десетилетие, които вече имат стабилни доходи и са се решили да имат деца. Затова промяната в данните тук са по-скоро ехо от миграционни ефекти години по-рано”, казва Юруков.

Според него обаче малкото регистрирани деца се дължи на 

бюрократични пречки и тромава администрация 

Въпреки че по закон регистрирането на новородено в чужбина българче може да стане административно, от това са се възползвали много малко родители. 

Удължиха срока за издаване на REAL ID за вътрешни полети в САЩ

От събраната информация става ясно, че 4550 акта за раждане са били препратени от консулствата на МВнР между 2015-та и декември 2019-та. По същия начин са минали още 4102 акта за брак и 3247 – за смърт. Това е на фона на 79471 раждания, регистрирани в ГРАО за същия период. Следователно за 94.3% от българите зад граница им е било по-лесно да пътуват до България за акт на детето си, отколкото да го направят в близкото консулство. От това лесно може да предположим, че още доста не им се занимава с процедурата, когато детето ще получи по-лесно чуждо гражданство.

В Щатите има учудващо малко такива актове – едва 2.7% от всички регистрирани деца.

За тези 30 години, които проследяват данните, много от родените в чужбина българчета вече имат свои деца. Интересно е дали те са ги регистрирали като българчета. Данни за това обаче няма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено