Открийте ни и в

BG артисти

Една българска грация в мегапродукция на Disney

публикувано

на

Едно красиво и талантливо българско момиче смени попрището и от килима на художествената гимнастика се изстреля в холивудската мегапродукция „Дъмбо“. Златното момиче на България Радина Филипова е част от екипа, избран от Тим Бъртън за нова адаптация на филм за Слончето с големите уши.

През последните няколко години режисьорът, известен с мрачните си и мистични филми като „Едуард Ножиците” и „Кошмари преди Коледа”, покори публиката с двете си адаптации на “Алиса”.

А най-новата му разказва историята на бивш цирков артист, който след войната трябва да се грижи за слонче с големи уши, подложено на подигравки в цирка. Част от актьорския състав са световноизвестните

Дани де Вито и Колин Фарел

Радина се запознава с тях на снимачната площадка и по-късно споделя, че освен ненадминати професионалисти те са и изключително земни и приятни хора, с които всеки би бил щастлив да общува.

Нашето момиче получи одобрение от студиото на Disney след изключително прецизен подбор. Тя е избрана за участие в цирковата хореография на „Дъмбо” и заедно с още 4 български момичета поемат към Лондон, където протича и целият снимачен процес.

„Подготовката за такава грандиозна продукция е изключително сериозна. Месец и половина бяхме в Лондон, за да направим най-съвършената хореография, в която всички сме като една. Беше огромна чест и удоволствие за мен да бъда част от този невероятен екип“, споделя Радина.

„Тази възможност беше не просто професионален ангажимент, това беше уникален шанс, който рядко може да се случи. Затова съм благодарна, че попаднах там, вложих всичките си усилия и енергия, запознах се със страхотни хора и научих много“, казва още Радина за приключението, наречено „Дъмбо“.

Цирковите сцени във филма

се отличават с изключителен синхрон и представляват абсолютен връх в едно от най-древните и обичани изкуства. Циркът представлява своеобразен дом и професионална арена, където всички герои във филма намират своето вдъхновение, сигурност и път към мечтите и именно заради това той се превръща в един от най-ярките акценти с послание към зрителите.

Точно в тези сцени място намери и Радина, която с нетърпение очакваме да видим като част от прелестната хореография в продукцията.

Творческият екип на |“Дъмбо“ включва оператора Бен Дейвис (“Доктор Стрейндж”, “Пазители на галактиката”), носителя на “Оскар” и дизайнер на продукцията Рик Хайнрикс (“Междузвездни войни: Последните джедаи”, “Къщата на сенките”), дизайнерката на костюми и четирикратна носителка на “Оскар” Колийн Атууд (“Алиса в страната на чудесата”, “Фантастични животни и къде да ги намерим”).

В света на красивите грации Радина е една от най-неотразимите. Неслучайно 21-годишното момиче бе определено и за

официален талисман

на Световното първенство по художествена гимнастика в София от 10 до 16 септември. Тя е и част от клипа на най-новата песен на Deep Zone “Българка”.

Доскоро Радина бе в националния отбор по художествена гимнастика, представяше България по европейски и световни форуми, но контузия я отказа от килима.

Затова тя стана съдийка в художествената гимнастика, а вече я виждаме и в още една роля.

 

Реклама

BG артисти

Морфов: България е държава на живите мъртви

публикувано

на

от

Големият български режисьор Александър Морфов развълнува хиляди с емоционално интервю навръх Националния празник на България. В него той говори за мечтата си за Родината, за лумпените и дерибеите, които я предаватq и се просълзи при спомените за хъшовете.

„България е държавата на живите мъртви, констатира той. – Лумпените и бандитите я превърнаха в бедна, недемократична и страдаща държава. Бих искал да я освободя от всички онези, които вече 30 години лъжат, мамят, нагло управляват и продължават да дерибействат – без свян и срам. Мечтая за България на Ботев и Левски, България на хъшовете, която преминаваше през различни състояния – на възторг и надежда, а не след дълго – отново убита, омерзена и унищожена“, беше категоричен Морфов.

„Мечтите, бляновете, ентусиазмът, революционното вдъхновение свършват на третата чаша в кръчмата, докато говорим как ще преминем Дунава, за да освободим България. След което

се прибираме кротки

и тихи, за да си легнем на топло и да се молим никой да не ни е чул. Объркан народ сме на кръстопът – създаден от различни етноси. Кой ли не е минал от тук, кой ли не е оставил нещо от себе си? Това е злощастната ни съдба – нашата история непрекъснато да бъде подлагана на изпитания“, твърди Морфов.

Той нарече българите стената, която пази Запада от инвазията на Изтока.

„Затова сме събрали в себе си толкова много жлъч и мъка, мечти и надежди, че един ден няма да бъдем стена, а ще влезем в другата общност”, смята той.

“Придобивали сме свободата за между 5 и 10 минути. Но никой не може да ни отнеме личната свобода. Мога да избягам в Балкана, мога да се скрия на тавана в кооперацията ми, мога да работя в други страни – за да запазя свободата, за да не бъда слуга на никого. Да не упражняват върху теб собствените си стремежи и безочия – това е свободата. Така че в този момент може да съм омерзен, но съм свободен. Но вече се изморих от вечното си желание нещо да променя. Сам нищо не можеш да промениш”, сподели още режисьорът. Според него българите никога няма да се обединят.

„Уроците на историята са много показателни. Нима през 1990-а не се събраха един милион души на митинг, а само след две години в парламента не се изпокараха и не се изподраха? Разделиха се на хиляда фракции и всичко онова, което проповядваха като великата идея на демокрацията, се разпадна – за да разпределят и разграбят държавата. След това се появиха едни други спасители, които само след няколко месеца също се сбиха и изподраха в разграбването на онова, което все още беше останало. До ден днешен продължават да грабят от България. Нямат спиране – октопод, който никога не се насища“, категоричен е Морфов.

Според него да си хъш, означава да таиш надеждата, че

един ден ще минеш Дунава

за да освободиш България.

„Май вече не съм хъш. Май вече се изморих да се надявам, че един ден ще минем Дунава, за да освободим България от игото на алчността, цинизма и бруталността”, споделя още режисьорът.

„На ден в тази държава десетки умират от болести. Лошото е, че на ден в тази държава умират и хиляди надежди. Човекът без надежда е почти мъртъв. Работи, за да изкара мизерна заплата, с която да изхрани семейството си. Превръща се в жертва на хиляди измамници, докато събере пари, за да купи подарък на детето си за Коледа. Какъв е този човек? Полужив! Вече нямам надежди за държавата! Черноглед съм, но то идва от положението на хората, които нямат много сили да се борят. Много ще ми възразят: има честни милионери, има млади проспериращи… Но аз не говоря за тях – те са 4 до 6 процента. Мъката ми е за останалите 94 процента, които нямат устойчивост, за да се борят с арогантността и прийомите на цялата мафия, която ни управлява. Те са обикновени хора, които не могат да успеят на Запад – те са със среден коефициент на интелигентност от средно семейство от средна провинция със средни деца и със средни доходи. Как живеят те?“, попита Морфов.

Продължете по-нататък

BG артисти

Стоянка Мутафова – една стихия на 97 години

публикувано

на

от

Стихията на българския театър и кино, кралицата на комедията, легендата… Стоянка Мутафова. В събота Госпожа Стихийно бедствие отпразнува 97-ия си рожден ден пред хиляди зрители. С представлението уникалната българка отбеляза и 70-годишен юбилей на театралната сцена.

Участие в спектакъла взеха едни от най-големите звезди на България – Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, „Тоника Домини“ и много други.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 година под името Стояна Мария. В началото на кариерата й на един плакат за представление в Народния театър името й е изписано наполовина и то грешно – Стоянка. Актрисата решава да отиде при директора на театъра с молбата грешката да бъде поправена, но един от нейните колеги й казва, че буквата „к” носи щастие и ще има късмет на сцената. И така след

една печатна грешка

се ражда името на легендарната актриса – Стоянка.

Иначе още през 40-те циганка спира двадесетгодишната Стояна на улицата: “Како, дай да ти гледам на ръка.” Тя се съгласява и гледачката й казва: “Артиска шъ ставаш!”

“Най-напред исках да стана певица. Но аз съм мързелива, а при пеенето се изисква много труд”, разказва години по-късно Стояна. Циганката познала.

Първата роля на Мутафова е като прислужница в пиеса на Молиер през 1945 г. “Кралицата на българската комедия” я нарича Ройтерс 72 години по-късно. През 1941 г. Стояна завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това класическа филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Държавната театрална школа в София.

Бури и страстни любови бележат личния живот на голямата актриса. Тя има три брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер. Тогава е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова работи в театъра и завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият й съпруг е Леонид Грубешлиев – журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки), авторка на две биографични книги за майка си.

Третият мъж на Мутафова е артистът Нейчо Попов. За него тя казва, че е

любовта на живота й

За първи път се виждат в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. Годината е 1949-а. Стояна играе на сцената на Народния театър още 7 години.

Впоследствие е сред актьорите основатели на Сатиричния театър през 1956 г., където развива своя мощен комедиен талант. В трупата на театъра е до 1991 г.

Пенсионирането й не може да я откаже от сцената и до ден днешен тя не спира да играе. По думите на Мария Касимова Стоянка Мутафова е “едно от най-добрите стихийни бедствия, които могат да ни се случат”.

“Никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. И когато това стане, да можеш с усмивка да му кажеш “Добър вечер” и да си щастлив от дългия път, който си извървял”, гласи девизът на Стоянка, посочен в книгата, наречена “Добър вечер, столетие мое”, написана за живота на актрисата от дъщеря й Мария.

Магнетична и безкрайно талантлива, тя приковава вниманието на публиката още щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й както в театъра, така и на екрана. Стоянка Мутафова участва в много от емблематичните български филми като “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други.

Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното.

“На сцената да бъда здрава”, това си пожела легендата на българския театър броени дни преди рождения си ден.

Продължете по-нататък

BG артисти

Стотици с Ласкин за сбогом (СНИМКИ И ВИДЕО)

публикувано

на

от

Актьори, приятели и познати, стотици хора, си взеха сбогом с Иван Ласкин в черквата „Св. Седмочисленици“ в центъра на София.

Снимка: БТА

Прям, но добър, символ на едно поколение българи, човек, който обичаше България, … С такива думи го описаха хората, дошли да го изпратят. Сред тях бяха Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, Ники Кънчев, Вежди Рашидов, Ути Бъчваров, съпругата на Чочо Попйорданов Даниела, министърът на културата Боил Банов, актьорите Славчо Пеев, Тончо Токмакчиев, Мария Каварджикова, режисьорите Теди Москов и Лили Абаджиева, музикантът Фънки и много други.

Съболезнования приемаха съпругата му Алекс Сърдчаджиева, майка му Елена и неговите братята.

“Такъв беше честен, прям – ние това често наричаме скандално. Не, много боли истината и повече ще ни липсват хора, които казваха истината. С него ще си отиде парченце от истината на тая държава. Човек, който не влизаше в рамки, но беше честен, добър, никому лошо не е сторил, готов беше да раздели залък с приятели“, каза бившият министър на културата Вежди Рашидов.

„Много е тъжно, още един символ на поколения българи си отиде. Много умно момче беше, много талантлив“, каза министърът на културата Боил Банов. Той посочи, че се е виждало още от ученик, че има изключителни таланти.

Вежди Рашидов, снимка: БТА

Покрусен бе и бащата на Чочо Попьорданов, актьорът, който също си отиде на 48 години. „Ако има небесен театър, то те двамата се намериха там. Да играят главните роли“, каза бившият шеф на БНТ Иван Попйорданов.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов и министърът на културата Боил Банов. Снимка: БТА

Ласкин си отиде на 48 години на Богоявление след тежка борба за живот. Той страдаше от чернодробна недостатъчност и прекара последните си дни в реанимацията на Военно-медицинска академия. Самият той признаваше, че има проблеми с алкохола, но вярваше, че ще ги превъзмогне.

Днес стана ясно, че Иван Ласкин е оставил предсмъртни писма до двете си дъщери Люба и София и съпругата си Алекс.

Снимка: БТА

„Винаги ще ви пазя и ще ви закрилям, мои красиви момичета. То моето сърчице се дели на три за вас, обичам ви“, пише Ласкин.

Снимка: БТА

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено