Открийте ни и в

BG емигранти

Една Деси пролет прави

публикувано

на

Търг в членски клуб в Лондон през 2013 г.

Боряна Антимова

„Искам да докарам света в краката на нашите деца!“ – пали се Деси. Човек, ако чуе, че тя управлява $1,7 млрд. бюджет в една от двете най-големи банки в света, че семейството й има 2 къщи в Лондон и една в Тенерифе, ще си каже, че нещо се превъзнася. Във фейсбука й обаче няма да се видят селфита от скъпи курорти, а само снимки на благотворителни събития за българчета. За последните 6 г. създадената от нея фондация Kids Care е помогнала 100 български деца да бъдат изведени от институциите, а 200 наши семейства в риск да бъдат подпомогнати.

В българското посолство в Лондон – търг и български ансамбли и забавления за децата с клоун и Роуън Аткинсън – Мистър Бийн (по време на напреднала бременност през 2013 г.)

На благотворителна коледна разпродажба, останалите неща от които изпращат дарение на семейства във Варна през 2014 г.

Една птичка пролет не прави, но Деси Ламбина опровергава тази поговорка. Не че други българи, живеещи в Лондон, не милеят за страната си, но за нея казват, че е по българка от много нашенци тук. „Вярвам, че един човек е достатъчен да „докара пролетта“, като запали хората около себе си“, смее се Деси.

През 2011 г. семейството й си живее безметежно в първата си собствена къща в Лондон и с 3-годишен син, а тя е успешен финансов мениджър. Докато един ден не гледа филма на BBC „Изоставените деца на България“ за ужасяващия дом в Могилино. Потресена плаче над креватчето на сина си до късно през нощта.

Веднага регистрира фондация Kids Care. Със собствени пари купува и изпраща в един дом дрехи и играчки за децата. Когато след 3 месеца отива да ги види, не намира нищо, а лелките обясняват, че „играчките са заключени, за да не ги счупят децата“. Деси разбира, че колкото и лъскави дрешки и играчки да купува, децата продължават да живеят в ужасната действителност и

просто плачат за внимание и ласка

Тогава решава да насочи събраните от благотворителност средства към извеждането на деца от институциите и за настаняването им в приемни семейства. Фондацията й поема разходите за заплатите не само на приемните майки, но и на психолог, а също и на човек, който да наблюдава и контролира как се отглеждат малчуганите.

Почистване на горичката в село Хаджидимово по време на летните мотивационни занятия в Гоце Делчев през 2017 г.

В първите години неуморната Деси Ламбина организира всякакви благотворителни инициативи за българите в Лондон – търгове на красиви предмети, семейни срещи, спортни състезания, продажба на сладки, събиране на дрехи. Превръща в празник всяко свое събитие, на което деца и родители се забавляват, докато събират средства за българчетата. „Сега повечето от даренията се правят онлайн, имаме си специален сайт за това. Всички сме с по две деца и нямаме достатъчно време да организираме разпродажби“, казва Деси.

В родния й Гоце Делчев името й се свързва и с вълнуващи мотивационни срещи и кариерни вечери, които вече 2 поредни години организира през лятото. Осъзнава, че от помощ се нуждаят не само мъниците от домовете, но и всички българчета. „Сега е времето да отгледаме бъдещите лидери на България – казва Деси. – Следващите съдии, доктори, политици просто ще се самоизлъчат и ще бъдат с много по-високи морални ценности и много по-кадърни и знаещи. Резултатите ще дойдат след 10 и повече години, но сега трябва да посеем семето.“ Постепенно Десислава Ламбина осъзнава, че освен успешен мениджър се доказва и като визионер, лидер и социален предприемач и посвещава

голяма част от времето си на социалните си проекти

Новият, който е започнала от няколко месеца, се казва „Клуб Магис“ и е отворен към всички деца в Гоце Делчев и региона. Казва, че го е сънувала една нощ. Силно религиозна и вярваща, тя си казва, че Господ й е посочил пътя. Става от леглото и трескаво започва да пише проекта си.

На благотворителен базар в българското училище в Лондон през 2015 година

Деси води безплатен курс по английски за деца в Гоце Делчев през 2017 г.

„Магис“ е съставен от 32 клуба. Първата в България сензорна стая за бебета до 3 години е насочена към ранно стимулиране на сетивността. Богатата програма на клуба е изградена върху алтернативни дейности. „Искам да развиваме децата в тези области, в които не се развиват в училище“, казва Деси. От кариерните си срещи с по-големите деца е забелязала, ч

Семейство Ламбини на благотворителен спортен празник с хвърчила. „През повечето време бебето беше вързано със слинг на мен, докато организирах игрите“. 2014 г.

е основният ни дефицит е в самочувствието. Иска да създаде такава среда в клуба си, в която всяко дете да открие областта, в която е най-силно, а не да се потиска от сковаващата система с оценките в училище, която го комплексира. „Всеки човек е силен в нещо, важното е някой да помогне на детето да открие кое е то и да го развива – подчертава амбициозната дама.

Занятията на клуб „Магис“ ще бъдат едночасови и ще започнат през лятото. Клубът е отворен към хора от всички възрасти, а мотото му е „Новото общество“. За да го създаде, Десислава Ламбина дарява първия етаж от триетажната си къща в центъра на Гоце Делчев. За ремонта двамата с мъжа й

буквално изпразват банковите си сметки

„Хората си мислят, че имам много пари, но аз редовно съм на минус заради благотворителни инициативи. Искам да облагородявам света около себе си“, споделя Деси. За да бъдат клубовете достъпни за всички деца, търси дарения.

„Няма да взема една стотинка от този проект“, коментира тя. На фейсбук страницата „Магис“ българи от различни точки на света пишат всеки ден, че се присъединяват към каузата. Едни пращат дарения, други са готови безвъзмездно да се занимават с децата в областите, в които са специалисти. Амбициите на Десислава са да привлече специалисти доброволци от всички континенти, които да покажат на децата един друг свят, който им е непознат, и да са готови за него. „Искаме децата свободно да творят, да няма граници пред тях“, вълнува се Деси. Вече са се включили хора от България, Великобритания, САЩ, Мексико, Чили, Франция, Италия. „Всеки ден се включват нови хора, а ремонтът в Гоце Делчев тече с пълна сила“, радва се Деси.

„В живота ми бързо се случват нещата“, казва българката. Преди да замине за Острова, следва индустриален мениджмънт в Техническия университет. В Лондон

учи програмиране задочно

„Когато съм с децата, се правя на какво ли не, за да се забавляваме.“

и работи на рецепцията на хотел, тъй като е с английска гимназия. Още след първата година кандидатства като програмист в HSBC – втората по големина банка в света. „Интервюто беше… не искам да си спомням! Провериха ми и майчиното мляко! Една седмица интервюта! Имах технически изпит, трябваше да направя програма, и всеки ден срещи – с HR, с отдел “Продажби”, с техническия ръководител… Дотогава и небостъргач не бях видяла през живота си, а отидох в район само с небостъргачи! Щях да припадна от притеснение”, разказва Деси.

От 2006-а работи няколко години като програмист, но като приказлив и контактен човек й липсва работата с хора. „Сега финансовият мениджмънт е моята стихия. Вече съм в най-големия технологичен отдел и управлявам най-големия бюджет от 1, 7 милиарда долара. Работата ми е страшно динамична. Следя какви инвестиции се правят по проекти и как вървят разходите на тия проекти. Всяка година получавам повишение“, споделя Деси. Осъзнала е, че когато работи с радост и себеотдаване, в един момент парите сами започват да идват.

На 17 г. среща голямата си любов Тодор Ламбин, гаджета са 3 години и се женят. Три седмици след сватбата Тодор заминава за Англия, после отива и Деси. „Тогава още не бяхме в ЕС, без визи, трябваха ни трудови договори – споделя дамата. – Беше толкова трудно да си намериш работа, а аз идвам тук без диплома. Бях толкова малка и никаква… Обаче ето,

 

учиш, трудиш се и успяваш

Никой не го интересува, че идваш от най-бедната държава в Европа, а дали можеш. През 2007-а си купихме къща тук, през 2012-а – още една…”

Деси е много силен вдъхновител за българите в Лондон – винаги усмихната, позитивна и пълна с енергия. Възхищават се как тази 35-годишна жена успява да съвместява отговорната си работа и благотворителните си каузи с отглеждането на двете си малки деца – 9-годишния Даниел и 4-годишния Джоузеф. Когато е бременна с него, до последния момент организира благотворителни акции, а после го носи в хамак на гърдите си по събития. Възпитава и двамата си синове от малки да бъдат доброволци за каузата „бедните деца в България“.

От миналата година Даниел вече е член на МЕНСА. „Забелязах, че образователните му нужди се разминават с това, което учи в училище, консултирах се със специалист – казва Деси. – Оказа се, че Даниел е със страшно високо IQ, което притежават едва 0,2 % в света – 144 точки. Затова бих препоръчала на родителите да се застъпват за децата си, да се борят за тях, да не позволяват в училище да им се слагат етикети, които не отговорят на техния потенциал, защото Господ е заложил пълен потенциал у всеки от нас. Затова и организирам клуб „Магис“, в който децата на България да се чувстват свободни и да развиват потенциала си.“

BG емигранти

Българската авторка, която в Австралия четат най-много

публикувано

на

от

 

Българката Елена Александрова Лонг се оказва най-четената авторка в Австралия. Книгата “Дългосрочни отношения. Да разгадаем кода на семейните връзки” оглавява класацията на бестселърите в “Амазон” за по-малко от 24 часа след нейното публикуване. Българската авторка я създава като наръчник как да се справим с връзките си и да успеем да задържим човека до себе си. По признанието на Елена Лонг заедно със съпруга й Тревър решили да обединят усилията си, за да помогнат в изграждането на успешни връзки. Междувременно открили, че няма достатъчно книги, които на достъпен за хората език да обясняват кои са нещата, които допринасят за щастлив и дълготраен съвместен живот.

Елена и съпругът й успяват да се справят със задачата за половин година и споделят в книгата си своя опит от работата си с хора, като същевременно разказват и опита от своя личен живот, разкривайки тайната на едно успешно семейство. Книгата на Елена и съпруга й е само на английски и се купува основно в Австралия, САЩ, Канада, а също и в страни като Бразилия, Германия, Турция, Обединените арабски емирства и Белгия. Според Елена обаче произведението им ще бъде преведено и на български език. Двамата със съпруга й не крият, че самите те са изненадани от успеха на съвместната им работа, но са доволни, че това, което споделят в нея, се разпространява по света и има толкова почитатели.

Продължете по-нататък

BG емигранти

Българи отличени с бизнес награда от Елизабет Втора

публикувано

на

от

Компания, основана от българи, грабна най-престижната награда в Обединеното кралство. EasySkinz Ltd е носителят на The Queen’s Awards for Enterprise 2019 в категорията International Trade заради изключителния ръст в международните си продажби извън Великобритания през последните 3 години.

Престижната признание, което семейство Тоточеви получава, е от наградите, които се връчват всяка година от 1965 г. насам и представляват

кралски печат, символ на одобрение

за най-успешните бизнес организации в Обединеното кралство. Кралица Елизабет II одобрява победителите лично, по препоръка на министър-председателя на Обединеното кралство, като наградите се определят в продължаваща половин година специална селекция на компаниите.

След получаване на наградата отличените сред тях могат да използват кралската емблема на The Queen’s Awards for Enterprise в продължение на 5 години върху своите продукти, документи, маркетингови кампании, уебсайтове и рекламни материали. Наградата на EasySkinz ще бъде връчена лично от лорд-лейтенанта за района, в който се намира компанията. А на 11 юни двама нейни представители ще присъстват на специален кралски прием в Бъкингамския дворец на 11 юни с домакин принц Чарлз.

Историята на успеха започва, след като Ангел и Ивета Тоточеви се преместват във Великобритания след 25-годишен опит в българския рекламен бизнес. След това към тях се присъединяват синовете им – Христо, дипломиран със специалност “Връзки с обществеността” към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Климент Охридски”, и Марио, който се обучава в CEMAST (Център за постижения в инженерството, производството и обучението за напреднали) към Fareham College. Четиричленното семейство управлява екипно дейността на компанията, създадена през 2014 година в Обединеното кралство.

EasySkinz Ltd се занимава с дизайн, разработка и производство на “скинове” за смартфони и други електронни устройства. Скиновете се правят от самозалепващ се материал и са

създадени да “облекат” устройството

според дизайна на всеки конкретен модел. Те са сред най-бързо растящите по популярност аксесоари и предлагат допълнителна защита за мобилните устройства, като комбинират и огромно разнообразие от дизайни, текстури и възможности за индивидуална визия. Фирмата предлага продуктите си директно на клиентите чрез официалния си уебсайт.

За много кратък период след основаването си компанията на българското семейство става разпознаваем световен бранд благодарение на уникалните продукти, които разработва и предлага на пазара. Те са изключително успешни във Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Италия, Испания, Азия и Близкия изток. Компанията е следвана от над 425,000 души във Facebook и 182,000 в Instagram.

 

Продължете по-нататък

BG емигранти

Мис Малинка от Ориндж каунти (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

от

от Боряна Антимова

Малина Гаджева е учителката мечта – позитивна, винаги усмихната и лъчезарна. За 2 години с новаторските си методи печели авторитет в най-богатия регион на Америка. Създава първото българско училище в Ориндж каунти. Преподава и в математическата школа RSM, която е в топ 10 на най-престижните училища в Щатите. Програмен директор е и на уникалното училище Melsec, се казва в репортаж на в. „Труд“.

Отстрани изглежда, че Малина е имала късмета да срещне отвъд океана правилните хора в правилното време, но не е само това. Тя се налага като успешен начален педагог със своя професионализъм, с креативността и иновативните си идеи.

Марина Елисеевна, собственик на MELSEC и неин колега в американското училище, и ученици

Преди да замине за САЩ, тя е успешен начален учител в училище „Черноризец Храбър” в Пловдив. Завършила е дефектология, но последвала примера на майка си, която е начален учител. В училището е първият преподавател, който

въвежда в обучението електронните учебници

„Децата не бива да се унифицират. Те възприемат учебното съдържание по различен начин – едни, като слушат, други, като четат, трети имат по-развита визуална памет, четвърти – под формата на игра. Пък и днес децата едва ли не се раждат с компютърни умения”, обяснява Малина.

Тя успява да убеди родителите да купят телевизор за класната стая, за да може наред с редовните уроци да включва и електронни. Часовете й са забавни, истински празник за малките, и тъй като методите й са много успешни, училището въвежда електронните учебници и телевизорите във всички класове.

Заминаването й в Щатите е като печалба от лотарията, която дори не е искала, нито пък очаквала. Още когато се запознава със своя съпруг Лазар, той й споделя, че мечтата му е да отиде в Америка. „Аз тогава му се изсмях”, казва Малина. Женят се, а той продължава да мечтае да замине отвъд океана.

Лазар е полицай, от „добрите ченгета”. Завършил е психология и е работил като педагогически съветник в училище. Когато излиза лотарията „Зелена карта”, той е сред първите, които си пробват късмета, и така в продължение на 18 години. „Никога не съм го окуражавала, даже му казвах, че ако спечели зелена карта, да си ходи там да си преследва мечтата, но без мен. Бях негативно настроена към Америка без обяснима причина, някакво вътрешно усещане”, обяснява Малина.

След многото неуспешни опити на мъжа й тя решава ей така, на майтап, също да участва в лотарията и

късметът е на нейна страна – одобрена е

Заминават за Калифорния през 2015 г. с двете си деца – Йоан, на 17 г., и Емануил, на 12 години. „Събрахме живота си в 4 куфара и дойдохме тук с много страхове и с малко очаквания”, казва Малина.

В Нюпорт бийч живее съученик и приятел на мъжа й със семейството си и те се настаняват при него. От четиримата само Йоан владее английски и им превежда по летищата. Мъжът й също говори английски, но малко. Пристигат с нагласата, че нито един от двамата няма да може да практикува професията си.

„Тръгвайки от България, се бях примирила, че край с моята професия, отивам в Америка да мия чинии и да гледам възрастни хора – казва Малина. – Беше ми много мъчно, че с моите български дипломи никога повече няма да работя любимата си професия като учителка.” Лазар пък не може да бъде назначен като полицай, без двамата да са положили клетва като американски граждани, а това става след години пребиваване.

Малина започва работа в магазин от известната верига T.J. MAXX. Смяната й е от 4 часа сутринта, за да не изпада в

конфузни ситуации

някой клиент да я попита нещо, а тя да не може да отговори на английски. Разпределена е в отдела за домашни потреби. Работата е тежка – катери се по склада, товари стоки, после тика огромни тежки колички и подрежда стоките по рафтовете в приличен търговски вид. Има и норма – 5 такива колички на по 4 стелажа за една смяна.

Малина обаче си харесва работата. Колективът е интернационален, а вечно усмихнатата и позитивно настроена българка завързва много контакти.

Няколко месеца по-късно тя разбира, че в съседния град Ървайн има българска църква, приютена в сградата на сръбската църква. Там се запознава със семейството, което я е организирало. „Говорихме си какво съм работила в България, а аз започнах да плача, че много ми липсва работата ми, класът, който оставих, и че няма как да практикувам професията си, като не знам английски”, споделя Малина.

Семейството й предлага да дава частни уроци по български на двете им деца. Това се случва преди Коледа, а след Нова година приятели на семейството питат дали може да вземе и техните две деца. От църквата предоставят на Малина библиотеката за уроците по български. Уговарят се първият да е на 16 януари.

„Каква беше изненадата ми, когато на 16 януари спрях колата пред училището и видях навалица. В първия момент си помислих, че са хора, дошли на църква, но после видях една жена, която държеше питка върху българско ленено бродирано каре”, разказва с разтреперан от вълнение глас Малина.

На този импровизиран първи учебен ден се оказва, че българите са разпространили помежду си мълвата, че

българска учителка ще дава уроци

и са пристигнали 12 деца. Към тях се присъединяват и други и в един момент библиотеката не може да събере 55-те ученици на Малина. Тя оформя класове според степента на владеенето им на българския. Семейството, организирало църквата, й помага с документите и регистрацията на училището.

В българското школо вече има клас по български език за американци. Малина има 8 ученици, сред които пилот, компютърен инженер, финансист, очакват и лекарка. Всички са американци, с удоволствие изучаващи езика ни. „Започнахме сътрудничество с университета в Лонг бийч с група американски преподаватели лингвисти. Имат интерес към страната и към културата ни. Техни студенти ще заминат през лятото за България, а на мен се пада да ги подготвя езиково“, вълнува се тя.

Днес Малина организира всички тържества, които се правят и в училищата в България. Все още е единствената учителка, като понякога майка й, която ходи за по няколко месеца в САЩ, поема част от класовете. От 2 години там има и събори – пролетният се организира от училището, а есенният от църквата. На тези събори се събира цялата българска общност от Ориндж каунти, където живеят около 4000 българи. Канят се музиканти от България, пекат се кебапчета,

играят хора, облечени в народни носии

които си донасят от България.

Съдбата среща Малина с една българка, която й съобщава, че има училище, в което преподават математика по руската система. “Казах й: „Ти чуваш ли се какво говориш, как ще преподавам на моя никакъв английски!“, а тя: „Говори с директорката, мисля, че тя ще те хареса”, разказва Малина.

Тя отива на интервю, занася преведените си български дипломи. „Не знам на какъв език си говорихме, някаква смесица от руски и английски, но тя ми даде шанс да изнеса примерен урок”, казва Малина.

Директорката й дава 3 дни за подготовка, а тя написва на лист като стихотворение репликите си на английски и наизустява целия урок. По време на часа трепери някой да не я попита нещо и тя да не може да отговори. На урока присъстват няколко нейни колеги от училището, директорката й благодари и си тръгва.

„След няколко получавам имейл:

Добре дошла в нашия отбор!

Не можех да повярвам”, вълнува се Малина. На едно събиране тя случайно разбира, че училище RSM (съкратено от Russian School of Maths) е в топ 10 на най-престижните училища в Америка. В него децата учат само математика по руската математическа система, която в Щатите е много ценена. „Тя е същата като нашата. Ние ги стимулираме да мислят, а не да наизустяват”, обяснява Малина. В това училище учат само деца на богаташи от Ориндж каунти.

Малина започва с 3 деца на предучилищна възраст за лятното обучение. „Американците всъщност са много толерантни хора. Когато объркаш някоя дума, те поправят, но не с насмешка.“ Днес тя води група от детската градина, I, II и III клас. През миналата година са оформили един клас за свръхнадарени малчугани. Те учат по много по-сложна математическа програма за надарени деца на руската спецшкола.

Всички тези богати родители не обръщат внимание на недобрия й английски. За тях най-важното е, че децата обичат мис Малинка, както я наричат,

и ходят с желание на уроци

където усвояват основите на математиката, като пеят, скачат, танцуват, рисуват под режисурата на една слънчева креативна дама.

Децата в американското училище имат навика да оставят послания на дъската или бюрото, че мис Малинка е най-добрият учител.

От тази учебна година Малина Гаджева е повишена в длъжност методист в RSM. „Обучавам нови колеги, също от други училища идват учители на наблюдение при мен – споделя талантливата дама. – Директорката казва, че стилът ми на преподаване е уникален.“

Отношението към учителя в Ориндж каунти е съвършено различно от това в България, разказва Малина. От 7 до 11 май миналата година например там е проведена Седмицата на признателността към учителя.

В училището всичките колеги й се възхищават и една втора съдбовна среща с рускиня променя живота й. Веднъж по коридора среща учителката Марина Елисеева. Тя й казва, че има собствено училище Melsec, в което се съчетава ученето на езици с културен обмен между държавите, и я кани в екипа си. От миналата година Малина поема и този трети ангажимент и е програмен директор на училището.

В Melsec има всякакви програми

според това от какви училища идват учениците

– математически, бизнес, езикови. Те минават интензивен 14-дневен курс и получават сертификат. Освен това правят обиколки из страната. Правят се и консултации за ученици, които искат да следват в Америка.

Малина въвежда в училището и програма за български ученици, които искат да видят как е животът отвъд океана. Програмата е според това какво учат децата в България, това и практикуват. Развеждат ги из региона, а там са концентрирани всички атракциони в Калифорния – „Дисниленд”, „Юнивърсъл студио”, безкрайните плажове на Ориндж каунти и Лас Вегас на 4 часа път.

Днес семейството на Малина живее в затворен комплекс с апартаменти в Нюпорт бийч с наем от 2000 долара. В комплекса са общо 5 български семейства. Съпругът й работи като охранител в мол и много му липсва работата. Постоянно ходи на различни курсове и чака да минат 2 години, за да могат да положат клетвата като американски граждани и да има правото да работи като полицай.

Големият син Йоан е завършил Newport Harbor High School, едно от най-големите училища с 2500 ученици. Намира се точно в Newport Beach, където са концентрирани най-богатите хора, но това не комплексира Йоан, напротив – завършва втори по успех във випуска си. Печели пълна колежанска стипендия и в момента учи дигитален и графичен дизайн, като амбицията му е да прави компютърни игри или компютърни ефекти във филми. Малкият Емануил е на 15 години и учи в училището на брат си.

„Животът е прекрасен и не мога да разбера някои хора как се оставят животът им да мине в мрънкане и недоволство – казва Малина. – Дори и нещо да не е хубаво в момента, то е начин да те кали, да те направи по-силен.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено