На пресконференция на Републиканската партия два дни след изборите през 2020 година екип адвокати на Тръмп обширно изложи конспиративната теория, че фирма за машини за гласуване, е работела със софтуерна фирма, с финансиране от Сорос и Венецуела, за да открадне изборната победа на Тръмп.

Според публикувани в понеделник съдебни документи в цялата ситуация има един проблем за екипа на кампанията на бившия президент, а именно, че той вече е знаел за несъстоятелността на тези твърдения.

Още преди пресконференцията кампанията на Тръмп вече е била подготвила меморандум за вътрешна употреба относно фирмата и отделната от нея софтуерна фирмаот който става ясно, че твърденията са безпочвени.Документите, разкриващи това, са от съдебен иск, заведен за клевета срещу кампанията и други ответници от бившия служител на Dominion Ерик Кумър. Там се съдържат доказателства, че служителите в кампанията на Тръмп отдавна са знаели, че твърденията срещу фирмите са безпочвени.Според иска кампанията е била наясно с фактите, когато Сидни Пауъл и други адвокати атакуваха компаниите в консервативните медиите и дори заведоха четири федерални дела с обвинения в мащабна конспирация за опорочаване на изборите във вреда на Доналд Тръмп.Според имейли, включени в съдебните документи, на 13 ноември зам.-директорът по комуникациите в кампанията на Тръмп, Зак Паркинсън, е наредил на свои подчинени да „намерят аргументи и да развенчаят“ компанията Dominion по някои теми. В отговор на следващия ден той е получил меморандум по имейл. Той е бил набързо съставен от неговия екип и се състоял от новинарски статии и резултати от обществени услуги по проверка на фактите.Въпреки че този документ бил набързо скалъпен, той опровергавал някои от твърденията, които Пауъл и нейни съмишленици изложили публично. Там е установено:
  • Dominion не е използвала технология за гласуването от фирмата Smartmatic на изборите през 2020 година;
  • Dominion няма директни връзки със Сорос и Венецуела;
  • Няма доказателства, че ръководството на Dominion има връзки с лявата организация „Антифа“, както твърдят Пауъл и другите като нея.
Още по времето на отправяне на безпочвените обвинения в изборна измама много политици, както демократи, така и някои републиканци, отхвърлиха твърденията на Пауъл и Рудолф Джулиани и ги окачествиха като последен напън на отиващия си президент да направи нещо срещу очевидното изборно поражение.Конспиративните теории, които такива хора разпространиха обаче намериха благодатна почва сред много от привържениците на Тръмп и консервативните медии и почти година по-късно продължават да съществуват.