Открийте ни и в

СВЯТ

Екологична катастрофа в Перу – след изригването на вулкана в Тонга има силен нефтен разлив (ВИДЕО)

Изтичането е повредило около 18 000 кв. к защитени територии с редки видове растения

публикувано

на

Властите в Перу твърдят, че нефтен разлив край бреговете на страната е причинил “екологична катастрофа”.

Повече от 6000 барела петрол изтекоха от рафинерията в Ла Пампила заради вълните, които я удариха след изригването на вулкана в Тонга.

Властите затвориха трите най-тежко засегнати плажа и казаха, че са видели много мъртви животни, покрити с нефт в района. Служители на Министерството на външните работи призоваха Repsol да плати обезщетение.

„Това е най-тежката екологична катастрофа, която се случи около Лима в последно време и причини сериозни щети на стотици семейства на рибари. „Repsol трябва да компенсира незабавно“, написа министерството в Twitter.

Говорителка на компанията Тине Ван ден Ден Уол Бак отрече обвиненията, заявявайки, че разливът е станал в ограничен район.

„Ние не сме причинили тази екологична катастрофа и не можем да кажем кой е отговорен“, каза Ван ден Вал-Бак в сряда.

Прокуратурата започна разследване на ролята на Repsol в инцидента, като Министерството на околната среда предупреди, че компанията може да плати глоба от над 34,5 милиона долара.

Междувременно перуанският енергиен регулатор Osinergmin заяви, че е наредил затварянето на един от четирите терминала на рафинерията, докато се установи причината за разлива.

Длъжностните лица твърдят, че изтичането е повредило около 18 000 квадратни километра защитени територии, обитавани от редки растителни и животински видове. Почистват се около три километра плажове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено