Открийте ни и в

България

Ексминистърът на МВР: Отстраняването на Ивайло Иванов е незаконно, съдът ще го върне на поста

Според него законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството

публикувано

на

Отстраняването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов противоречи на Закона за МВР. 

Това написа във Facebook бившият вътрешен министър Христо Терзийски. 

Ивайло Иванов бе освободен от поста с указ на президента Румен Радев по предложение на Министерския съвет в петък – 14 май. Един от мотивите за отстраняването му е полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. 

Кабинетът предложи на президента да освободи главния секретар на МВР

“Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам”, каза още Терзийски. 

Според него законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. 

“В Решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 – “тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството”.

Бойко Рашков: Шефовете на службите се оказаха в неплатен отпуск до септември

И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред – в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени, добави Терзийски. 

Той подчерта, че няма никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. 

“Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени “служебно” на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата. Има граници, които не бива да бъдат преминавани – дори желанието за реваншизъм да е неудържимо”, написа още Терзийски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА