Открийте ни и в

Здраве

Експерименталното лекарство срещу рак на ректума може да предотврати и операция

ирургичните интервенции често оставят последствия, променящи живота

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Малка група хора с рак на ректума преживяха нещо като научно чудо: техният рак просто изчезна след експериментално лечение.

В много малко проучване, проведено от лекари в нюйоркския Мемориален център за рак на Слоун Кетеринг, пациентите приемаха лекарство, наречено dostarlimab, в продължение на шест месеца. Опитът доведе до изчезването на всеки един от техните тумори.

Опитната група включваше само 18 души и има още какво да проучва за това как е работило лечението. Но някои учени казват, че подобни резултати никога не са били виждани в историята на изследванията на рака.

Д-р Хана Саноф от Центъра за лечение на рак към Университета на Северна Каролина не е участвала в изследването, но е описвала резултатите.

“Искам да кажа, аз съм невероятен оптимист. Никога не сме виждали нещо да действа при 100 процента от хората в медицината за рак”, заяви тя.

Тя обяснява, че медикаментът принадлежи към класа на инхибиторите на имунната контролна точка. Това са лекарства за имунотерапия, които действат не като атакуват директно самия рак, а всъщност карат имунната система на човек да свърши по същество работата. Подобни медикаменти вече са разработени за лечение на меланома и други видове рак от доста време, но наистина не са били част от рутинните грижи за колоректален рак до сравнително скоро.

Пробив: Експериментално лечение за рак излекува всички участници в проучването

Добрата новина, според д-р Саноф, е и това, че пациентите почти не са проявили странични реакции. Тя обясни още, че терапията би могла да помогне за избягване на операция при рак на ректума, които често оставят последствия, променящи живота.

“Имала съм пациенти, които след рака на ректума едва са излизали от дома си в продължение на години – а в няколко случая, дори десетилетия – поради последствията от инконтиненцията и срама, който е свързан с това”, обясни д-р Саноф.

Предстои да бъде направено проучване върху по-голям брой хора, за да се види какъв е истинският отговор на лекарството.

“Няма да се окаже 100 процента. Надявам се да си прехапя езика за тези думи в бъдеще, но не мога да си представя, че ще бъде 100 процента. И така, когато видим какъв е истинският процент на отговор, тогава мисля, че наистина можем да започнем да го прилагаме при всеки”, обясни тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА