Открийте ни и в

Общество

Експерти препоръчват на младите да не пушат електронни цигари

Много малко вероятно вейпингът да е безрисков

публикувано

на

Експерти препоръчват на младите да не пушат електронни цигари

Учени разгледаха данните за електронните цигари и обърнаха внимание, че макар и те да са по-безопасни от традиционните, дългосрочният им ефект още е неизвестен, съобщи BBC.

От няколко години електронните цигари

набират популярност, особено сред младите. Изследването на Action on Smoking and Health установи, че вейпингът се е увеличил двойно във възрастовата група от 11 до 18 години – от 4 % през 2020 г. до 8,6 % през 2022 г. Тютюнопушенето при тях е намаляло от 6,7 % до 6 % за същия период. 

Цигарите са опасни, защото тютюневият дим съдържа токсични вещества, които способстват за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания.

30-годишна обвинена: Принудила мъж да прави секс с нея

Електронните цигари, включително тези за еднократна употреба и комплектите за многократна употреба, пак съдържат никотин, който е отбелязан на опаковките поради пристрастяващия му характер. 

Няма значими доказателства, че вейпингът причинява здравословни проблеми в краткосрочен и средносрочен план, но дългосрочните ефекти са неизвестни. 

Водещият автор на изследването

професор Ан Макнийл, която специализира в областта на пристрастяването към тютюна, заяви, че е “много малко вероятно вейпингът да е безрисков”, тъй като непрекъснатото вдишване на течността за изпаряване в белите дробове е логично да има някакъв ефект.

Мъртвородено бебе проплака на път за гробищата (ВИДЕО)

“Силно препоръчваме на всички, които никога не са пушили, да не опитват електронни или традиционни цигари”, каза тя.

Учените изтъкват, че е необходимо да бъде направено повече, за да бъдат спрени децата да опитат електронните цигари. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено