Открийте ни и в

Времето

Експерти прогнозират: Ледена вълна удря Европа преди Коледа

Каква ще бъде зимата?

публикувано

на

Експерти прогнозират: Има шанс Европа да бъде уадрена от ледена вълна преди Коледа

Има голям шанс Европа да бъде ударена от студен фронт преди Коледа, сочи нова дългосрочна прогноза за времето, изготвена от водещи международни климатични органи, цитирана от “Политико”.

Предупреждението идва в момент,

когато европейските страни продължават да пълнят своите хранилища за природен газ, надявайки се да изкарат зимния отоплителен сезон без доставки от Русия.

Анализатори твърдят, че трябва да има достатъчно синьо гориво за нормална зима, но ако температурите се понижат, тогава държавите може да бъдат принудени да ограничат потреблението, което ще засегне промишлеността и работните места.

Обладана от духове? 67 сесии на екзорсизъм не помагат на Анна Микел

Карло Буонтемпо, директор на службата за изменение на климата “Коперник” в Европейския център за средносрочни прогнози на времето, заяви, че и тази зима ще бъде мека, не бива да има притеснения.

“Това може и да е така, но прогнозата, която съобщаваме сега, и нашето разбиране за това как работи климатичната система ни карат да предположим, че всъщност все още има шанс за силно застудяване. И този шанс това да стане преди Коледа е по-висок, отколкото през нормална година”, заяви той. Подобно застудяване се свързва с явление, при което постоянно високото атмосферно налягане води със себе си силни източни ветрове, с които температурите падат стремглаво на Стария континент.

Той уточни, че прогнозирането

на зимното време толкова рано през есента е изпълнено с несигурност и ключови фактори, които биха могли да повлияят на условията особено през януари и февруари, “все още не са в действие”, пише “24 часа”.

Експерти обясняват, че ако сегашният метеорологичен модел на течението Ла Ниня с по-ниски от средните температури на морската повърхност в екваториалния Пасифик се задържи до Нова година, това обикновено означава по-мека втора половина на зимата.

Мистерия в Париж: Откриха тялото на момиче в куфар. Вързано и с цифри по кожата

Европейските правителства е важно да използват възможно най-много съществуващите метеорологични модели, допълни Буонтемпо. Те трябва да се следят не само за планиране на застудяване, но и за предвиждане на потенциални периоди на слаб вятър и ниски валежи. Те биха могли да повлияят на производството на възобновяема енергия.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

С настъпването на зимата в северното полукълбо метеоролозите ще наблюдават отблизо Арктика. Там има пояс от ветрове, наречен полярен вихър, и ако те отслабнат, студеният въздух може да се насочи на юг към САЩ, Азия или Европа.

Все пак мнозина климатолози са на мнение, че европейците и хората, живеещи на източното крайбрежие на САЩ, най-вероятно ще се радват на умерени температури, отколкото на тежка зима.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено