Висш медицински служител в канадската провинция Онтарио изрази надежда, че там може и да е преодоляно нарастването на случаите на зараза с коронавирус, след като в четвъртък бяха регистрирани под 4 000 новозаразени.

Здравните власти потвърдиха 3 682 нови случая през последното денонощие, което представлява значителен спад в сравнение с 4 212 в сряда.

Главният медицински експерт на Онтарио д-р Дейвид Уилиамс направи оптимистичния коментар по време на пресконференция в четвъртък. По думите му промяната в тенденцията е все още под въпросителна, но той подчерта, че репродукционното число (което определя колко души средно заразява един носител на вируса) е спаднало от 1,2 на 1,073.

По думите на Уилиамс може би започва да се усеща ефектът от политиката „стой си в къщи“, но това трябва да се наблюдава отблизо през следващите дни

Колкото по-упорито спазваме това, толкова повече ще променим посоката на кривата на покачване на случаите“ - каза той.

Процентът на положителни тестове за коронавирус в провинцията също е спаднал за последните 24 часа – от 10 във вторник на 7,9 в сряда и 7,8 в четвъртък.

40 нови жертви е взела болестта COVID-19 в Онтарио, с което общият им брой достигна 7 829, съобщиха здравните власти.

На фона на лекия спад на случаите остава тревожен високия брой на хоспитализираните и намиращите се в интензивни отделения. В четвъртък 2 350 души се намират в болница заради коронавирус, като 806 са в интензивните отделения, а от тях 588 дишат с помощта на вентилатор.