Открийте ни и в

България

Експерт: Чуждите туристи бягат заради лошото обслужване

Има елитни хотели, но и такива, които теглят надолу

публикувано

на

Качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния сезон през 2020 г., коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него това, че България в предходни години е предлагала по-лошо качество на почивка на море в някои сегменти и категории хотели, е основната причина за спада на посещенията на чуждестранни туристи в страната, който се наблюдаваше през юни и се задълбочи до над 3 на сто през юли.

Туристите продължават да са доволни от престоя си в хотели от 4 и 5 звезди, които са запълнени, същевременно има изоставане в заетостта в обекти, в които през миналата година е било предлагано по-ниско качество на туристическия продукт. „Проблемите са основно по морето, а не във вътрешността на страната“, допълни Драганов.

Според него отпускането на допълнителни средства за реклама или за чартърните полети не може да е мярка за подкрепа на туристически продукт с ниско качество.

Ако продължаваме да рекламираме продукт с лошо качество

означава да гоним туристите, категоричен е Драганов.

Той допълни, че една от причините за съществуване на лошо качество е отсъствието на единна организация на хотелиерския бизнес, създадена със закон по места, и затова не може да се получи обективен отговор на въпроса какво пречи на туризма да стане водещ и конкурентен на съседните пазари.

„Имаме елитни хотели, отличен туристически продукт, но има и някои, които ни теглят надолу“, коментира експертът и изтъкна, че браншът е лишен от възможността да „изчисти“ онези, които работят некачествено, защото системата на категоризацията е в ръцете на ресорното министерство и кметовете на общините, което е „несвойствена за тях дейност“.

Според експерта в страната има над 3000 хотела с три звезди и тези места за настаняване са с „еднакви звезди и с различно качество“. За да се освободи туризмът от „проблемните обекти“, е необходимо браншът да има определяща роля по места в системата за категоризация, смята Румен Драганов. По тази причина той изтъкна, че спешно чрез Закона за туризма трябва да се предвиди създаването на Национална хотелска организация измежду всички категоризирани по Закона за туризма от 2002 г. досега юридически лица, която да поеме Регистъра на местата за настаняване, хранене и развлечения.

Според него тогава

ще е ясно кой кой е в туризма

а контролът ще се поеме от бранша. „По този начин задругата на хотелиерите в определено населено място не би допуснала хотел, който да влошава доброто име на дестинацията“, смята Румен Драганов.

Той припомни, че по данни на статистиката през тази година 2,083 млн. са чуждестранните гости, посетили България през юли, а през същия месец миналата година те са били 2,153 млн., което означава, че със 70 000 по-малко са чуждестранните посетители. Този спад е основно заради морските курорти, където намалението на чуждестранните на туристи е много по-голямо, като спадът по Черноморието се компенсира от увеличението на пътуванията вътре в страната.

Драганов посочи, че културно-историческият туризъм в София, Пловдив и туризмът във вътрешността – Велинград, Пампорово, Банско, както и посещенията на къщи за гости набират скорост и компенсират отлива от морския туризъм през това лято.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

„Графа“ вече се разби, но все още няма Акт 16

публикувано

на

от

Виж цялата статия
btvnovinite.bg

Едногодишен ремонт, последван и от още година ремонти на вече ремонтирани участъци – с това софиянци свързват реконструкцията на централната ул. „Граф Игнатиев“. Ходейки по нея днес обаче се виждат счупени плочки, дефектни фуги и липсващи декоративни елементи, съобщава bTV.

Оказва се, че, освен видимите дефекти, има и невидими. Например, няма Акт 16 на пешеходната зона.

Проверка на телевизията в общината показва, че година след приемането на обекта Акт 16 има само железният път на улицата. От Столичната община поясниха, че по отношение на пешеходния участък са в процес на събиране на документите, които да бъдат предадени на ДНСК. Надяват се и до месец зоната вече да има издаден Акт 16.

Според гражданската организация „Спаси София” и общинският съветник Борис Бонев, обаче, строителната документация вече би трябвало да е предадена и то преди месец. Поне според отговора на общината на тяхно запитване кога улицата ще получи Акт 16.

Заради многото дефекти, в процес на разтрогване са и договорите с фирмите изпълнители на ремонта. От общината обясниха, че с едната фирма се надяват да приключат до седмица, а с другата – до 2. В момента се преглеждат всички договори и анализни цени.

Допълнителни санкции за лошото изпълнение няма да има.

Според „Спаси София“ обаче разтрогването на договорите е спасителна мярка… за фирмите. Защото по този начин се спасяват от налагането на тежки глоби за недовършване на ремонта в срок.

А от общината допълниха, че ако има дефекти те ще бъдат за сметка на изпълнителя до края на гаранционния период – 8 години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ЕК: България може да получи близо 9,3 млрд. евро за справяне с кризата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Европейската комисия предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от Фонда за икономическо възстановяване от кризата.

От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията вчера предложи фондът да разполага със 750 млрд. евро в бюджета на ЕС до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи.

Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация.

Комисията днес уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били само примерни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Автомобил удари влак, извади го от релсите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БДЖ

Бързият влак №2602 от Варна за София е дерайлирал малко след 12 часа в четвъртък край гара Каменец, след като е бил ударен от лек автомобил на жп прелез, съобщиха от БДЖ.

Колата преминала покрай спусната бариера и се ударила в първия вагон на композицията. Вследствие на удара е дерайлирала втората талига на вагона.

Няма пострадали пътници и персонал от влака.

Създава се организация за превоз на пътниците с друга композиция.

Във влака са пътували 105 души. Тъй като участъкът е двупътен, няма да има прекъсване на движението на други влакове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada