Открийте ни и в

България

Експерт: Чуждите туристи бягат заради лошото обслужване

Има елитни хотели, но и такива, които теглят надолу
bgvoice

публикувано

на

Качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния сезон през 2020 г., коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него това, че България в предходни години е предлагала по-лошо качество на почивка на море в някои сегменти и категории хотели, е основната причина за спада на посещенията на чуждестранни туристи в страната, който се наблюдаваше през юни и се задълбочи до над 3 на сто през юли.

Туристите продължават да са доволни от престоя си в хотели от 4 и 5 звезди, които са запълнени, същевременно има изоставане в заетостта в обекти, в които през миналата година е било предлагано по-ниско качество на туристическия продукт. „Проблемите са основно по морето, а не във вътрешността на страната“, допълни Драганов.

Според него отпускането на допълнителни средства за реклама или за чартърните полети не може да е мярка за подкрепа на туристически продукт с ниско качество.

Ако продължаваме да рекламираме продукт с лошо качество

означава да гоним туристите, категоричен е Драганов.

Той допълни, че една от причините за съществуване на лошо качество е отсъствието на единна организация на хотелиерския бизнес, създадена със закон по места, и затова не може да се получи обективен отговор на въпроса какво пречи на туризма да стане водещ и конкурентен на съседните пазари.

„Имаме елитни хотели, отличен туристически продукт, но има и някои, които ни теглят надолу“, коментира експертът и изтъкна, че браншът е лишен от възможността да „изчисти“ онези, които работят некачествено, защото системата на категоризацията е в ръцете на ресорното министерство и кметовете на общините, което е „несвойствена за тях дейност“.

Според експерта в страната има над 3000 хотела с три звезди и тези места за настаняване са с „еднакви звезди и с различно качество“. За да се освободи туризмът от „проблемните обекти“, е необходимо браншът да има определяща роля по места в системата за категоризация, смята Румен Драганов. По тази причина той изтъкна, че спешно чрез Закона за туризма трябва да се предвиди създаването на Национална хотелска организация измежду всички категоризирани по Закона за туризма от 2002 г. досега юридически лица, която да поеме Регистъра на местата за настаняване, хранене и развлечения.

Според него тогава

ще е ясно кой кой е в туризма

а контролът ще се поеме от бранша. „По този начин задругата на хотелиерите в определено населено място не би допуснала хотел, който да влошава доброто име на дестинацията“, смята Румен Драганов.

Той припомни, че по данни на статистиката през тази година 2,083 млн. са чуждестранните гости, посетили България през юли, а през същия месец миналата година те са били 2,153 млн., което означава, че със 70 000 по-малко са чуждестранните посетители. Този спад е основно заради морските курорти, където намалението на чуждестранните на туристи е много по-голямо, като спадът по Черноморието се компенсира от увеличението на пътуванията вътре в страната.

Драганов посочи, че културно-историческият туризъм в София, Пловдив и туризмът във вътрешността – Велинград, Пампорово, Банско, както и посещенията на къщи за гости набират скорост и компенсират отлива от морския туризъм през това лято.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Дават по 1200 лева на българи да се върнат от чужбина

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

По Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ се подготвя пакет от услуги за 1200 лева месечно за една година за завърнали се млади българи в страната. Това съобщи заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в к.к Боровец.

Младите семейства ще могат да се възползват от този пакет от януари догодина.

"Bulgaria wants you" ще връща българите от чужбина в Родината

Операцията ще бъде одобрена на Комитета за наблюдение на 12 декември.

Стимулиращият пакет за завърнали се българи включва покриване на разходите за наем, детегледач до записване на дете на ясла или детска градина, обучение по български на членовете от семейството с друго гражданство. Ще се предоставят и финансови стимули за работа в области с по-ниски от средните възнаграждения като Търговище, Шумен и Пазарджик на стойност от половин минимална работна заплата. С тези пари ще бъдат допълвани възнагражденията в рамките на една година.

Завърналите се българи ще бъдат консултирани за развиване на предприемачество, насочване към финансови посредници за отпускане на микрокредити по линия на ОПРЧР. Очаква се да бъдат подпомогнати около 350 семейства.

Българите в чужбина – къде емигрират и какво работят?

Това ще се случи с промяна в процедурата „Национална EURES мрежа“, бюджетът, на която в момента е 5,25 млн. лева. Ще бъде гласувано увеличение от 5 милиона лева и общият бюджет ще надхвърли 10 милиона лева.

По думите на Русинова в резултат на направените кариерни форуми в чужбина е станало ясно, че 70 процента от хората, участвали там, имат желание да се върнат в страната.

Тенденцията, която се вижда през мрежата EURES е, че все повече повече български работодатели заявяват свободните си работни места през мрежата, каза Русинова. При обявяването на свободните работни места има интерес не само от наши съграждани, но и на хора от други страни- членки, отбеляза Русинова.

Проучване: 35% от българите в чужбина мислят за завръщане

Чрез Агенцията по заетостта ще се обособи контактна точка – виртуално място, където да се почерпи цялата информация за мястото, където се предлага работа, в какъв регион, как е уреден откъм начин на живот – близост до ясли и детски градини, болници, социални услуги. Ще се знае какво е икономическото състояние на региона, разрешителни режими за чужденци

След подписване на споразумения с НОИ, НАП и общините ще се осигурява и бърза писта за предвижване на документите, когато става въпрос за установяване на човек да работи и живее в България.

Мярката ще бъде насочена не само към студенти, но и към хора до 54 години, които искат да се върнат в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Командирът на Авиоотряда след инцидента с правителствения самолет: Може би е време да се купи нов самолет

bg-voice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ситуацията е била доста критична, стана ясно от думите на Коджейков. „Вътре в самолета не е било безопасно, докато не са кацнали на земята“, каза бившият гард на премиера.

„Докато не се отстрани проблемът, няма да се ползва. Тъй като дава доста и често такива дефекти, е хубаво да се помисли за нещо по-ново и по-хубаво“, заяви Коджейков.

„Старата апаратура си показва своите дефекти, има поне три инцидента преди това. Може би е време да се тръгне за закупуването на нов самолет“, смята командирът на Авиоотряд 28. „В него не се вози само премиерът, вози се и президентът, други членове на правителството, екипажи, НСО, а безопасността е на първо място“, изтъкна генералът.

Коджейков може да направи предложение за покупка на нов самолет и параметри едва след като получи зелена светлина от властта.

А иначе той благодари на пилотите за бързите реакции. Всичките 9 души на борда на „Фалкона“ са се приземили благополучно благодарение на това, че пилотите „са професионалисти и са имали други прибори, за да кацнат, но и заради това, че познават територията на софийското равно поле, за да бъде кацането благополучно“, обясни командирът на Правителствения авиоотряд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България: Родопски кмет венча влюбени от Никозия

bg-voice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. 24rodopi.com

Влюбени от Никозия избраха Родопите, за да сключат брак, съобщи сайтът 24rodopi.com. Гюлер и Кадир Емин живеят и работят в столицата на островната държава Кипър.

Двамата са дошли специално от Никозия в родния си Ардински край, за да врекат във вечна вярност.

Ритуалът по бракосъчетанието извършил кметът на Бял извор Зехни Емин. Двойката е заедно от две години. Младите влюбени вярват, че с обич и разбирателство съжителството им ще продължи дълго.

Булката Гюлер е с корени от Бял извор. Родителите й се изселват в Кипър през 1993 г. Работи като счетоводителка, а зетят Кадир Емин е от Млечино. Работи като мениджър в супермаркет в северната част на острова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada