Открийте ни и в

Имиграционни новини

ЕК обеща: Продължаваме работа, за да отпаднат визите за българите за САЩ

ЕК отбелязва от 2011 г. насам, че България е изпълнила необходимите изисквания за присъединяване към Шенген

публикувано

на

ЕК обеща: Продължаваме работа, за да отпаднат визите за българите за САЩ

Европейската комисия представи във вторник първия доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново призовава за приемането на България, Румъния и Хърватия. В доклада се посочва, че комисията ще продължи да работи за отпадането на визите за САЩ за българи, румънци и кипърци.

ЕК отбелязва от 2011 г. насам, че България и Румъния са изпълнили необходимите изисквания за присъединяване към Шенген. Комисията изразява отново очакване Съветът на ЕС да приеме съответното решение, за да може двете страни да се присъединят изцяло към европейското пространство без гранични проверки.

Допълва се, че на 2 юни евродепутатите и министрите на вътрешните работи от ЕС ще участват в Шенгенски форум, а за 10 юни е насрочено заседание на Шенгенския съвет. Предвижда се занапред всяка година ЕК да отчита състоянието на Шенген, за да се предприемат навреме необходимите промени.

Европейската комисия призова за приемането на България в Шенген

За тази и следващата година комисията препоръчва внедряване на нова техника и установяване на оперативна съвместимост при управлението на границите.

Препоръчва се също извършване на постоянни проверки по външните граници на всички пътници, както и премахването на всички продължителни проверки по вътрешните граници.

По-рано във вторник Европейската комисия призова Съветът на ЕС да вземе решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство за свободно движение.

Това се казва в първия годишен доклад „За състоянието на Шенген“, приет във вторник от ЕК. Той е резултат от одобрената през 2021 г. Шенгенска стратегия.

„ЕК смята, че България, Румъния и Хърватия изпълняват необходимите критерии , и отново призовава Съвета да предприеме необходимите стъпки за консолидиране на шенгенското пространство, като вземе решение, което да позволи на тези страни членки да станат част от него“, се казва в документа.

Същият призив е отправен и по отношение на Кипър. За островната държава обаче е изтъкнато, че това трябва да стане, след като бъде завършен процесът по оценка на изпълнение на критериите.

Докладът ще бъде основа за дискусии между евродепутатите и между вътрешните министри по време на Шенгенския форум на 2 юни и Шенгенския съвет на 10 юни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено