Открийте ни и в

КРИМИ

ЕК хвали Черна гора за борбата с организираната престъпност

ЕК отбелязва, че Черна гора е продължила да прилага стратегията си за военни престъпления и има добро съдебно сътрудничество със съседните страни

публикувано

на

ЕК хвали Черна гора за борбата с организираната престъпност
Сн.: БТА

Правната рамка за независимостта на съдебната власт в Черна гора до голяма степен съществува, но тя все още е обект на политическа намеса, така че независимостта на прокуратурата и съда трябва да бъде засилена чрез прилагане на препоръките на Съвета на Европа – Венецианска комисия и GRECO (Група от държави срещу корупцията). Това пише в последния неофициален документ на Европейската комисия (ЕК) за ситуацията в глави 23 и 24 за Черна гора, чието затваряне е от решаващо значение за по-нататъшния процес на европейска интеграция на страната. Документът, който е цитиран от агенция МИНА, съдържа похвала заради увеличаването на броя на присъдите в борбата с организираната престъпност, броя на арестуваните членове на престъпни групировки и рекорда в конфискациите на наркотици в Черна гора.

„Правоприлагащите органи постигнаха ключови успехи, когато става въпрос за борба с престъпните мрежи през 2021 г., включително арестите на лидери на два водещи престъпни клана“, се казва в документа. Той обхваща периода от юни миналата година до април тази година и припомня, че „приоритет на по-нататъшния цялостен напредък в преговорите за присъединяване е да се изпълнят временните критерии в глави 23 и 24. Както е предвидено в ревизираната методология за разширяване, никоя друга глава не трябва да бъде затваряна, преди Черна гора да постигне тази цел“.

ЕК отбелязва, че Черна гора е продължила да прилага стратегията си за военни престъпления и има добро съдебно сътрудничество със съседните страни и с Международния механизъм за наказателни трибунали.

„Въпреки това, остават определени правни и практически пречки пред ефективното разследване, наказателното преследване, съдебния процес и наказване на военни престъпления в съответствие с международните стандарти, включително спазване на специфични изисквания за доказателства за дела за военни престъпления, защита на свидетели и недостатъчен капацитет в прокуратурата и съдебната власт“, пише още в страниците. Допълва се, че все още липсват осезаеми резултати в наказателните разследвания по конкретни случаи.

Европейската комисия отбелязва напредъка на Агенцията за борба с корупцията и засиления й капацитет, но предупреждава, че остават проблемите, свързани с нейната независимост, със селективния подход в някои случаи и качеството на решенията.

По отношение на свободата на медиите и свободата на изразяване, ЕК приветства промяната в правната рамка, т.е. изменението на Наказателния кодекс, за да се засили ефективната защита на журналистите и другите медийни работници. Документът на Комисията съдържа и критики: все още не е осигурен пълен и ефективен съдебен мониторинг на атаки и заплахи, включително стари дела. Като пример е посочено нападението срещу журналистката Оливера Лакич през 2018 г., за което полицията е арестувала двама заподозрени, единият от които е техен колега.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА