Открийте ни и в

Здраве

Електронните цигари причиняват епидемия от мистериозно заболяване в САЩ

bgvoice

публикувано

на

215 американци са приети в болница със задух, повръщане и умора, след пушене на електронни цигари. За това алармираха американски лекари, които твърдят, че хората са заболели от мистериозна болест.

Последният случай е на 18-годишно момче от Лонг Айлънд, което било прието по спешност в болница, защото не можело да си поеме дъх, повръщало и имало сериозен световъртеж.

Всички останали засегнати са на възраст в късни тийнейджърски години и малко над 20. Здравни инспектори в Съединените щати са започнали разследване дали заболяването се причинява от определен токсин в течността на електронните цигари или са използвани замърсени пълнители.

Мистериозното заболяване фокусира вниманието на американците върху нарастващата употреба на електронни цигари сред тийнейджърите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

С какво ваксината на Johnson&Johnson се различава от останалите

Освен, че е еднодозова, ето с какво тази ваксина се отличава от останалите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Съединените щати вече са в очакване на третата ваксина срещу коронавирус – тази на Johnson & Johnson. Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение за спешна употреба на ваксината, Центровете за контрол и превенция на заболяванията я препоръчаха, а федералното правителство трябва да започне разпространението почти веднага.

В САЩ вече се разпространяват две ваксини – на Moderna и на Pfizer. Новата ваксина, направена от подразделението за ваксини на Джонсън и Джонсън Janssen, е малко по-различна. Ето с какво.

Тя е еднодозова

Ваксината на Johnson & Johnson е проектирана да се прилага като еднократна доза. Това означава, че няма последващи посещения, нито бюрокрация, необходими, за да е сигурно, че хората се връщат за втора инжекция, и нито едно от притесненията за осигуряване на втора доза на разположение в точното време.

Ваксините Pfizer и Moderna са проектирани да се прилагат в серия от две дози – ваксината Pfizer в интервал от три седмици, а  Moderna в интервал от четири седмици.

Дискутирано е дали може да е добра идея тези ваксини да се дават като еднократна доза или да се удължи времето между тях, така че повече хора да могат да получат първата си ваксина и по този начин да получат поне известна защита. Но разрешението на FDA казва две дози и много експерти по ваксините, включително главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи, се опасяват, че даването само на една доза ваксини Pfizer и Moderna може да остави хората само частично защитени.

Ваксината на Johnson & Johnson е тествана и е доказано, че защитава хората с една доза, въпреки че се провеждат проучвания дали две дози могат да осигурят по-голяма защита.

Различна ефективност

Едно нещо, което хората може да забележат веднага за ваксината Johnson & Johnson, е как тя се изправя срещу Pfizer и Moderna по отношение на ефикасността. Тези ваксини са имали изумителна степен на ефикасност при клинични изпитвания от 94% до 95%. Реалните изследвания на ваксината на Pfizer в Израел показват, че ефикасността се задържа. Рискът от симптоматичен Covid-19 – което означава хора, които са се заразили с коронавирус и са се почувствали зле – е намалял с 94% сред хората, получили две дози ваксина.

FDA: Ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19 е безопасна и ефективна

За разлика от това, общата глобална ефикасност на ваксината на Янсен е 66% срещу умерено до тежко заболяване. Но тя е до 85% ефективна срещу тежко заболяване и, при всички случаи, 100% ефективна при предотвратяване на смърт, тъй като никой, получил ваксината, не е починал от Covid-19.

Въпреки това ваксината Johnson & Johnson се прилага при различни популации и по различно време. Тествана е при 44 000 души в САЩ, Южна Африка и Латинска Америка, като по-голямата част от тестовете са били месеци по-късно в пандемията от ваксините Pfizer и Moderna, които са започнали да тестват през пролетта и лятото.

Ваксината на Pfizer е тествана при 43 000 души в САЩ, Германия, Турция, Южна Африка, Бразилия и Аржентина. Moderna е тествана при 30 000 души, всички те в САЩ.

Ваксината „Джонсън и Джонсън“ беше тествана, след като някои от тревожните нови варианти на коронавирус започнаха да циркулират, включително за пръв път забелязания в Южна Африка, наречен B.1.351, който изглежда отслабва разпознаването от организма на вируса – включително след ваксинацията.

Ефикасността на ваксината Johnson & Johnson е само 57% в Южна Африка, където В.1.351 сега е доминиращият вариант, в сравнение със 72% в САЩ, където е много по-рядко срещан. Експертите по ваксини са съгласни, че всички ваксини осигуряват много добра защита чрез най-важната мярка, а именно дали предпазват хората от сериозно заболяване.

Но различната ефикасност поражда възможността някои хора да приемат ваксината Johnson & Johnson като втора класа, каза Сара Кристофър, директор по застъпничество на политиките в Националната мрежа за здраве на жените, на заседание на консултативния комитет на FDA в петък.

Има усещания, „че има ваксини от първа и втора класа, като последните са отнесени към общности с ниски доходи, селски или маргинализирани по друг начин общности, които имат потенциал да изострят съществуващото недоверие“, каза тя. „Органите за обществено здравеопазване трябва да се справят с тези схващания.“

По-бърза защита

С ваксината Johnson & Johnson защитата срещу умерено до тежко заболяване започва около две седмици след ваксинирането на хората. До четири седмици след имунизацията данните от клиничното изпитване показват, че няма хоспитализации или смъртни случаи. Последните проучвания показват добро ниво на защита с първата доза от ваксините Moderna и Pfizer, но хората не получават пълна защита до около две седмици след втората доза, което е  пет до шест седмици след първата доза.

Разработена е по различна технология

Ваксините Moderna и Pfizer използват съвсем нова технология, наречена информационна РНК, или mRNA. Те доставят генетичен материал директно в клетките чрез мастни частици. Този генетичен код се вкарва в клетките от мускула на ръката, които след това следват генетичните инструкции, за да направят малки парченца, които изглеждат като част от коронавируса. Тези малки протеини стимулират имунен отговор, генерирайки антитела и имунни клетки, които „запомнят“ как изглеждат и които ще бъдат готови да реагират бързо в случай на нова атака.

Ваксината Johnson & Johnson използва технологията за вирусен вектор. Вирусът на обикновена настинка, наречен аденовирус 26, е генетично конструиран, така че да може да зарази клетките, но не може да се репликира там. Той не може да се разпространи в тялото и няма да предизвиква настинка сред хората. Подобно на ваксините Pfizer и Moderna, той предоставя генетични инструкции.

Ваксината на Johnson & Johnson е ефективна на 85% срещу COVID-19
Как да сме сигурни, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни?

Вместо да се пренасят в малки липидни топчета, генетичните инструкции се инжектират от отслабения вирус в клетките на ръцете и те създават частиците, които изглеждат като част от протеина на коронавирусен шип – структурата с форма на копче, с която вирусът се свързва с клетките.

По-лесно се справя

Тези деликатни малки топчета мазнина, използвани за пренасяне на информационната частица при ваксините Moderna и Pfizer, се нуждаят от внимателно боравене. Ваксината на Pfizer трябва да се съхранява и експедира при температура между -80C до -60C – нещо, което първоначално създава много проблеми на държавите. Ваксината все още може да се държи в хладилника само пет дни и трябва да се използва в рамките на шест часа след размразяване и разреждане. Ваксината Pfizer трябва да се разреди преди да се използва и не може да се разклаща, но трябва да се обърне внимателно точно 10 пъти, за да се смеси.

ЕС ще одобри четвърта ваксина срещу COVID-19 в следващите седмици

Ваксината Moderna е малко по-малко придирчива, но също така трябва да бъде замразена и внимателно обработена. Ваксината на Moderna може да се съхранява при около -20 ° С или около температурата на домашния фризер.

За разлика от това, ваксината на Johnson & Johnson може да се съхранява при обикновени температури в хладилника до три месеца, което улеснява съхранението и транспортирането.

Какво е общото

Нито една от трите ваксини не съдържа добавки, които понякога могат да предизвикат силни реакции, като антибиотици, консерванти или адюванти, които са съединения, използвани за засилване на имунния отговор и могат да допринесат за отхвърляне на всяка ваксина. Това означава много нисък риск от алергична реакция, особено животозастрашаваща анафилаксия.

CDC съобщава само за няколко случая на анафилаксия при хора, които са получили ваксините Moderna или Pfizer и всички са били лекувани лесно. Съобщава се само за един случай на анафилаксия при 44 000 души, които са тествали ваксината Johnson & Johnson. Плюс това, и трите са насочени към специфична част от протеина, наречена рецепторен свързващ домен. Както подсказва името, това е частта, която вирусът използва, за да се свърже с клетките.

Мутациите в този конкретен регион могат да отслабят ефикасността и на трите ваксини. За щастие и трите изглежда стимулират непреодолимия имунен отговор – много по-силен, отколкото хората получават след естествена инфекция. Засега изглежда достатъчно, за да продължи поне частично да защитава хората от най-тревожните щамове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Красиви през зимата: Няколко трика за сияйна кожа на лицето

Медът е безпощаден към бръчките заради силното си антибактериално действие

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Зимата е един от най-красивите сезони – бял пухкав сняг, игра със снежни топки, коледни празници, чаша червено вино пред камината. Но в тази зимна приказка нашата кожа страда най-много.

Безспорно през най-агресивния към кожата сезон студът дехидратира и стресира кожата, въздухът е по-мръсен и запушва порите, организмът ни започва да работи по-тромаво и на кожата започват да й липсват ценни вещества, а противно на очакванията ни, че в мрачното време сме защитени, вредните UV лъчи продължават да нанасят щети. Как да се справим с всичко това – вижте:

Свежият студен въздух е идеално тонизиращо средство, което повишава тонуса на кожата и свива порите. Освен това той прави вълшебства за тъмните кръгове и отоците под очите. За тази цел на всеки час проветрявайте помещението, където работите, а преди лягане оставете прозореца отворен поне за 20 мин.

В студените месеци кожата се изсушава прекалено и могат да се образуват неприятни бръчки. За да избегнете тези последици, е важно

да хидратирате редовно кожата

 А най-лесният начин да го правите е чрез лесни и бързи за приготвяне домашни маски.

Използвайте меда – просто го нанесете върху кожата си като маска. Той ще отпуши порите ви, а същевременно ще се погрижи и за сухите участъци. Измийте лицето си и оставете кожата си леко влажна. Нанесете тънък слой от меда с кръгови движения, след което оставете да подейства 30 мин. Изплакнете с топла вода.

За подхранваща маска ще ви трябват 1 жълтък, ½ с.л мед и 1 с.л сурови овесени ядки. След като смесите съставките, внимателно нанесете на лицето си и постойте така не повече от 20 мин. Измийте лицето си с хладка вода.

Медът е безпощаден и към акнето заради силното си антибактериално действие, освен това съдържа много антиоксиданти и

предпазва кожата от стареене

 Един от най-популярните у нас плодове – ябълката, представлява ценен витаминно-минерален комплекс. За тонизиране на кожата настържете една ябълка на ренде и добавете към получената кашица 1 с.л. овесени ядки, 1 ч.л. мед и 2 ч.л. вода – дестилирана или преварена. Разбъркайте добре и нанесете на лицето и шията. Оставете да подейства 10-15 мин, след което измийте първо с топла, а след това и с хладка вода.

За подхранване спокойно можете да използвате и моркови. За следващата маска са ви нужни 1–2 моркова, 1 ч.л зехтин и жълтък. Първо настържете моркова на ситно ренде, а след това добавете останалите съставки. Нанесете на лицето и измийте с топла вода 30 мин. по-късно.

Маската с лайка и прясно мляко

 е изключително подходяща за хора с чувствителна кожа. Сложете две супени лъжици от билката в подходящ съд и ги залейте с чаша горещо мляко. След това оставете сместа да постои половин час и нанесете билката по лицето си. След 20 мин. избършете или изплакнете лицето.

Тази домашно приготвена маска с банан помага за дълбоко овлажняване на кожата на лицето. Така тя ще стане по-мека, гладка и свежа. Необходими са ви 1 банан, ¼ чаша кисело мляко и 2 с.л. мед. Намачкайте банана добре, смесете го с млякото, прибавете меда и разбъркайте много добре, докато се получи мека каша. Нанесете върху добре почистена кожа и оставете да подейства за около 30 мин. Изплакнете с топла вода.

Ето още една хидратираща маска с яйце. Смесете 3 с.л. зехтин с 1 с.л. ябълков оцет. Разбийте белтъка на яйцето хубаво и го добавете към сместа. Нанесете на лицето и изчакайте 30 мин. Изплакнете с топла вода. Яйцето съдържа много мазнини, които ще направят кожата ви мека и гладка. Зехтинът ще я овлажни по естествен път, а оцетът ще я стегне, сякаш сте си направили бърз фейслифтинг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Учени от Тексас с пробив в битката срещу COVID-19

Те разработват модифициран вирус, чрез който изследват мутациите на южноафриканския щам

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Учени от Тексас разработват модифициран вирус, чрез който изследват мутациите на южноафриканския щам на COVID-19. Целта е новият вариант на коронавируса да бъде победен и да се провери запазват ли ваксините ефективността си, съобщи Нова телевизия.

„Заедно с учените от моя екип създадохме така наречената обърната генетична система, която е пряко свързана с пандемията от COVID-19. Благодарение на нея можеш да установиш всяко състояние на вируса. Ако питате за конкретните ни действия – благодарение на тази система ние анализираме мутациите на вируса, без значение дали те идват от Южна Африка, Обединеното кралство или пък Бразилия. Нашият фокус попада главно върху мутациите на така наречения спайк протеин, които стои в основата и на част от създадените ваксини”, разказва Пей-Йонг Ши.

Работата на учените се корени в това да дадат експериментално доказателство как мутациите на вируса влияят на действието на антителата, които хората имат. Точно заради това експертите изследват всички промени в спайк  протеина.

Руски учени: Спутник V е ефикасна срещу всички мутации на COVID-19

„Това, което правим е следното – разполагаме с кръв от човек, който е бил ваксиниран. Използваме тази кръв, за да проверим дали и как мутациите на вируса променят антителата. Това е много важно, защото чрез тези свои изследвания ние разбираме дали ваксините, с които разполагаме са ефективни или е необходимо да се създадат така наречените буустъри, които да подсилят тяхното действие, за да може те да победят новите мутации”, обясни още ръководителят на изследванто.

Това, което открива екипът  е, че южноафриканският щам на коронавируса намалява неутрализиращото действие на антителата с две трети. Например – нека кажем, че кръвта на хората, които са ваксинирани може да неутрализира обикновения коронавирус, като стойността на неутрализиращото действие е 600. Когато говорим обаче за щама от Южна Африка тази стойност е намалена с две трети и се равнява на 200.

„Въпросът е, че да, тази цифра със сигурност ни осигурява някаква форма на защита, никой обаче не знае каква е необходимата минимална стойност, която ни трябва, за да бъдем напълно предпазени. Тези параметри все още не са дефинирани добре  и точно заради това е необходима още по-задълбочена работа.  Съществува погрешно схващане, че намаляването на неутрализиращото действие на антителата с две трети, със сигурност означава две трети по-малка ефективност на ваксините. Това е напълно невярно”, категоричен е Пей-Йонг Ши.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тръмп пренасочил пари от програма срещу Русия, за стената с Мексико

Доналд Тръмп е  пренасочил за изграждането на стената по южната граница $771 млн. от програмата "Европейска инициатива за сдържане", насочена...

Затвори