Открийте ни и в

Български истории

Елена Поптодорова: Балансът на Борисов между САЩ и Русия е рисков

Падането на визите не зависи от мъжката дума на Тръмп, а от нас

публикувано

на

Елена Поптодорова с конгресмен Джо Уилсън (вляво) и почетния консул на България в Южна Каролина Дон Томлин

– Г-жо Поптодорова, вие отново сте във Вашингтон. Какъв е поводът да бъдете пак тук?

– В новите си качества – вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА) на НАТО и на Атлантическия клуб в България – продължавам да поддържам мрежата от контакти, която създадох през двата си мандата на посланик, а и преди това. За връзките между САЩ и България съм работила вече повече от 30 години и няма как да спра да го правя.

 

– Как изглеждат сега отношенията България – САЩ? Изглежда, че сегашното правителство и премиерът се опитват много трудно да балансират между Вашингтон и Русия?

– Политическият баланс представлява твърде хлъзгав политически терен. Означава компромиси в разни посоки. Балансът в наш вариант всъщност се свежда до ловки тактически ходове, но страх от дългосрочни стратегии. А е дошло времето за избор и ясни позиции. Да купим 8 изтребителя от САЩ (когато ни трябват поне 16), а срещу това да оставим енергетиката си почти изцяло под руски контрол е обречен подход, който се отразява негативно на българската икономика. Последният пример е с „Турски поток“ – разширението му през България всъщност осигурява връзката на Русия с нейния геополитически партньор в региона Сърбия, което е стратегическа ос с противоположни интереси на българските. Така, както АЕЦ „Белене“, с недоказаната си икономическа ефективност, означава

нахлуване на руското влияние в Европа, не само в България,

Впрочем американската критична позиция по тези въпроси е пределно ясна и тя нееднократно е съобщавана на българските власти.

Този т.нар. баланс е опасен път. Това означава да поставиш на риск действително дългосрочни отношения, каквито без съмнение България има, най-точно казано, със Запада. Не е възможно да имаме еднакво ангажирани отношения и в двете посоки.

 

– Изглежда, че виждаме един по-засилен интерес на САЩ към Балканите – регион, от който те като че ли се бяха отдръпнали в последните години.

– От януари насам отношенията между България и САЩ говорят много ясно едно нещо. Америка се завръща. Интензивната поредица от посещения на висши представители на американската администрация у нас и на Балканите означава именно това. Твърдя, че това е много добра новина.

 

– Когато става въпрос за върховенството на закона, изглежда, че Съединените щати също вземат нещата „на ръчно управление“ в България. Доколко новият американски посланик с София ще бъде по-активен в кампанията на натиск върху българските власти за справяне с корупцията?

– Още в първото й публично появяване, което бе пред Атлантическия клуб, посланик Херо Мустафа очерта ясно приоритетите. И да, борбата с корупцията беше ярко откроена от всички останали. Тя ще следва този път искрено и с отдаденост. А фактът, че има специално назначен бивш прокурур в състава на посолството, който ще следи върховенството на закона и ще подпомага борбата с корупцията у нас, само показва нагледно, че това не са думи на хартия. Очевидно не успяваме да се справим сами, а в тази сфера са най-тежките разочарования на българите. Затова такава помощ според мен е добре дошла.

 

– Изглежда, че има разочарование от името, който Майк Помпео посочи като корумпиран и на когото ще бъде отказан евентуален достъп до САЩ – съдия Андон Миталов.

– Да, знам, че това съобщение предизвика и озадаченост, и разочарование. Има съществена разлика как работят двете държави – у нас всичко се персонализира. В Съединените щати се гледа на цялата система. За мен посочването на този български гражданин беше повече посочване на системен проблем. Без укрепване на цялата правосъдна система, нито една друга публична система няма да функционира пълноценно.

 

– Между другото, пред 2008 г., ако не греша, вие имате специална награда именно от „Сикрет сървиз“ за безкористна привързаност към идеалите и принципите на правоприлагането.

– Да, редовните и структурирани отношения между българските и американските специални служби тръгнаха по мое време. Имам такава награда и от българското МВР, но много ценна ми е тази от „Сикрет сървиз“, която е за принос към върховенството на закона. Тези отношения станаха много интензивни в годините. За България е от изключителна важност българските специални служби и агенции да не попадат под тежестта на политическата конюнктура. Това все още не сме го постигнали.

 

– Говорим си с вас за енергетика, за сигурност, Русия, Америка. Но за повечето българи двустранните ни отношения се свеждат по един-единствен въпрос: визите. През последните няколко месеца премиерът Борисов почти всяка седмица съобщава колко скоро те ще паднат. Има ли наистина повод за оптимизъм или това е политически ПР на премиера?

– Вече много години се опитвам да вкарвам здрав разум в този сюжет. Става дума за числа. Всеки българин знае, че става дума за процент отказани визи, както и за процент незавърнали се от посещение в Съединените щати. Много пъти сме го говорили и с вас, че въпросът не е в рамките на изпълнителната власт на Съединените щати, а на Конгреса. Конгресът трябва да реши този въпрос. Разбира се, мнението на администрацията е много важно, но то не е единствено и изключително за решаването на случая.

Смятам, че

Борисов греши, като свързва визите с личната дума на Тръмп

и преизбирането му.

Истината е, че трябва да се работи системно. Да продължат разговорите между съответните служби, с американското посолство в София, което има решаваща роля в процеса.

А този процес е съвсем нелек, включително и заради тези обстоятелства, които обсъдихме – корупция, медии, гражданско общество, правосъдие.

 

– Да уточним – доколко американският президент, независимо кой е той, има реалната сила, правомощия и възможност да упражни натиск или контрол върху процеса дали България или която и да е друга страна би попаднала в програмата за безвизово пътуване?

– Разбира се, че всеки американски президент има много силни позиции в този процес. Но използваме думата процес. Много е важно какъв знак ще излезе от Овалния кабинет, но реалното изпълнение минава през процедурите на Конгреса.

 

– Поглеждайки назад – какво е вашето наследство, което оставихте тук?

– Сега имах възможността да видя продължаването на всички дейности, които извършихме през тези общо 13 години. На първо място, групата за приятелство в Конгреса, която сега се съпредседателства, заедно с Джо Уилсън, от демократа Брад Шнайдер, конгресмен от Чикаго.

 

– На приема за 3-ти март той всъщност каза, че е на тази позиция, именно благодарение на вас, въпреки че трудно ви произнесе фамилното име.

– Да, зарадва ме много. Много символно е, че той е конгресмен от най-българския град не само в САЩ, а и в света – Чикаго.

Другото е развитието на мрежата от почетни консули, която продължи да се разширява. И най-свидното – ние с вас помним зараждането на мрежата от български училища, на асоциацията и легализирането на български език и дипломите.

Има отношения между народи, между нации, в случая между България и САЩ, които са претърпявали големи промени, но винаги са били налични. Тази тъкан, живото общуване между хората, винаги оцелява. Така че и в днешно време, във времето на „баланса“, това е водещото между страните ни.

Пак ще кажа, че посланици идват и си отиват, правителства идват и си отиват, но отношенията между българи и американци остават, те са завинаги.

1 Коментар

  1. Йордан

    март 12, 2020 at 10:14 pm

    Браво Сащо!Много от нас мислят същото за нея,но Ясен и е добър приятел,който и дава място за изява,но защо го прави и кой му плаща за това едва ли ще разберем скоро!?

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Без служби за Цветница и Великден в Северна Америка

публикувано

на

Виж цялата статия
Отец Грую казва, че за първи път от 45 години като свещеник ще затвори църквата за Великден.

Българските храмове в цяла Северна Америка ще останат затворени за едни от най-почитаните християнски празници, които наближават – Цветница (на 12 април) и Великден (на 19 април), показа проверка на BG VOICE.

„При нас обикновено се стичат 3-4 хиляди души и за Цветница, и за Великден. Не можем да си го позволим, не знаем кой е болен и кой не, защото хората не са тествани“, каза отец Грую Цонков от българската църква „Св. София“ в чикагското предградие Дес Плейнс.

„През седмицата църквата остава отворена, но на Цветница ще е затворена. Ще има служба, но тя няма да е публична. Същото ще е в четвъртък, на Разпети петък, няма да има плащеница, в петък църквата ще е затворена. Няма да има служба в събота и неделя на Великден“, обяви плановете отец Грую.

BG VOICE ще излъчи на живо в събота срещу неделя тържествената служба за Великден. Така християните в цяла Северна Америка ще могат да преживеят момента, макар и виртуално.

От църквите напомнят само, че е добра идея хората да минат предварително да си вземат свещи.

„Аз съм свещеник 45 години, не съм имал случай да няма служба на тези празници, но не е имало такава епидемия, много ми е тежко и тъжно“, казва отец Грую. –

Молим се за всички, но

трябва да се пазим ние, за да ни запази и Господ.“

Отец Димитре Димитров от другата българска църква – „Св. Иван Рилски“ в Чикаго – казва, че също ще запише празничните литургии или ще ги излъчи на живо в страницата на храма във Фейсбук. Той е получил официално писмо от Синода на Американската православна църква (OCA), към която се води храмът, според което на службата могат да се допускат „само ограничен брой хора“. „Не съм решил как ще се случат нещата“, заяви за BG VOICE отец Димитре. – „Планираме да оставим върбови клонки на Цветница за хората пред портите.“

„Опитваме се да следваме изискванията към нас да няма събирания и струпване на хора“, казва Станимир Танев от евангелистката църква „Нов Живот“. Към момента всички служби се излъчват на живо в страницата на църквата във Фейсбук. „Нашите богослужения продължават, но те са виртуални“, казва Танев. – „Само няколко души сме в църквата, сред които двама, които се грижат за снимането и звука, за да излъчим всичко онлайн“, добавя той. Станимир Танев казва, че ако местните власти разрешат служби в църквите, „Нов Живот“ ще отвори врати и за Цветница, и за Великден, но предвид ситуацията в момента, това остава малко вероятно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Български лекар в Ню Йорк: Трябва да решаваме кой да живее и кой не (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Епицентърът на заразата в Съединените щати е Ню Йорк. Близо половината заразени са там – над 76 хиляди в ранните часове на сряда. Само в Ню Йорк сити заразените са над 43 хиляди, а мъртвите в града – близо 1,100. Още над 600 души са починали на други места в щата.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо разкри, че и неговият брат Крис Куомо, който е водещ в CNN, е дал положителна проба за новия коронавирус. Той е под карантина в мазето на своя дом.

Само за едно денонощие в неделя срещу понеделник в щата са били регистрирани 9000 нови заразени и над 300 жертви.

„Все още изкачваме планината. Главната битка ще е на върха на планината“, каза губернаторът на Ню Йорк, визирайки очаквания пик на епидемията в щата, предаде Ройтерс.

Военният кораб болница USNS Comfort ще приема болни в Ню Йорк.

На първа линия в борбата с вируса са хиляди лекари и медицински сестри. Те казват, че им липсват жизненоважни предпазни облекла и консумативи и

описват ситуацията там като „военна зона“

Сред тях са и доста наши сънародници, които работят в болниците на щата. Един от тях е 37-годишният д-р Александър Латев. Той работи в спешното отделение в болницата в Олбъни – столицата на щата Ню Йорк. Преди това е бил в болницата в Стейтън айлънд.

Той казва, че заради липсата на достатъчно предпазни средства и респиратори много скоро лекарите ще трябва да решат кой от пациентите да живее и кой не.

„Има хора – на 20-30 години, които умират ежедневно в Ню Йорк, което е жалко. Не съм очаквал до такава степен да се разпространи и толкова много млади хора, които иначе са здрави, да умират наляво-надясно“, сподели в кратка почивка от спешното д-р Латев.

Той казва, че коронавирусът се разпространява много бързо, а последствията от него върху тялото са дългосрочни.

Медицински палатки с 68 легла са разпънати в Сентръл парк в Ню Йорк.

„Всеки човек, който хване коронавирус, ако е близко до други хора, ще го предаде на средно 2,4 души, което е главоломно разпространение“, обясни д-р Латев. При обикновения грип един болен заразява само още един човек.

„Възпалителният процес, който вирусът предизвиква, е много опасен и разрушава белите дробове, независимо от възрастта на пациента“, казва д-р Латев.

Болниците в Ню Йорк са на ръба. На помощ се притече и военният кораб болница USNS Comfort, който в понеделник акостира на пристанището в Ню Йорк сити. Там ще бъдат пращани основно пациенти с други болести.

„Ежедневно има много, много болни и много пациенти почиват. Във всяка голяма болница в Ню Йорк сити вече има

фризер контейнери, зад болниците, за труповете

което никога не съм го виждал с други заболявания“, разказва д-р Латев.

Въпреки кадрите от болниците в Ню Йорк и тежката статистика, все още много хора твърдят в социалните мрежи, че коронавирусът е конспирация. Най-младите пък често най-малко спазват правилата за социално дистанциране.

Мотокар товари телата на починалите от COVID-19 в болницата в Бруклин

„За мен най-неприятното ще бъде, че тези хора, които не вярват и евентуално могат да хванат коронавируса, предполагам, че в по-голяма част от тях ще са млади и най-вероятно ще го предадат на възрастни и млади деца, които имат най-голям шанс да са в критично положение“, обяснява д-р Латев, който ежедневно лекува заразени с коронавирус.

Д-р Александър Латев

В Ню Йорк вече има много болни лекари, медицински сестри. Дали това притеснява д-р Латев? „Всеки ден имаме по десетки или стотици пациенти, които имат коронавирус. Шансът да го хванем е много голям. Но това ни е работата. Така че не очаквам да не се разболея, но се надявам да не се разболея“, завършва д-р Латев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Български продукти ловят Covid-19 във въздуха

публикувано

на

Виж цялата статия

Българска технологична компания разработи смарт продукти, които могат да унищожат вируси и бактерии още във въздуха. Според екипа на „Aлтepкo Poбoтикc“ изобретенията имат потенциал да подпомогнат и борбата срещу Covid-19.

Новите продукти Ѕhеllу РURЕ и Ѕhеllу АІR с пoмoщтa нa UV-С лъчи мoгaт дa yнищoжaт дo 95% oт бaктepиитe и виpycитe във въздyxa, твъpдят oт кoмпaниятa. „Aлтepкo Poбoтикc“ плaниpa дa дapи пъpвитe 10 ycтpoйcтвa нa Haциoнaлния oпepaтивeн щaб за борба с коронавируса в България, зa дa бъдaт изпoлзвaни в бoлницитe.

Oт кoмпaниятa пoдчepтaвaт, чe ypeдитe ca бeзoпacни и нe изпoлзвaт xимикaли. „Ѕhеllу РURЕ e мoщeн и бeзoпaceн ypeд, кoйтo бъpзo и бeз yпoтpeбa нa xимикaли пpeчиcтвa въздyxa във вcякo пoмeщeниe, кaтo yвpeждa ДHK-тo нa виpycи, бaктepии и гъбички и нe им пoзвoлявa дa ce paзмнoжaвaт и пpичинявaт бoлecти“, paзяcнявa Димитъp Димитpoв, изпълнитeлeн диpeктop.

Цeлтa e пpoизвoдcтвoтo нa Ѕhеllу АІR дa зaпoчнe дo двe ceдмици, a Ѕhеllу РURЕ дa бъдe дocтъпeн нa пaзapa пpeз мaй.

Ѕhеllу РURЕ e пoдxoдящ зa дoмaшнa и oфиc yпoтpeбa. Упpaвлявa ce пpeз мoбилeн тeлeфoн и изпoлзвa двe тexнoлoгии зa пoчиcтвaнe нa въздyxa: НЕРА филтъp зa чacтици пo-гoлeми oт 0,3 микpoнa и бaктepицидни

UV-С лъчи зa yнищoжaвaнe нa виpycи

и бaктepии.

„Bcички изcлeдвaния дo мoмeнтa пoкaзвaт, чe UV-С лъчитe ycпявaт eфeктивнo дa yнищoжaт пoчти вcички виpycи и бaктepии, кaктo и Соvіd-19. Изпoлзвaнeтo нa тaкивa ycтpoйcтвa дoceгa ce cчитaшe зa oпacнo пopaди двe пpичини: UV-С лъчитe мoгaт дa пpeдизвикaт paк нa кoжaтa, a ycтpoйcтвaтa, кoитo ги излъчвaт, cъздaвaт и oзoн, кoйтo в мaлки кoличecтвa пoмaгa зa дeзинфeкциятa, нo в пo-гoлeми e oтpoвeн.

Ѕhеllу РURЕ oбaчe e нaпълнo бeзoпaceн зa yпoтpeбa, успокояват от компанията. Уpeдът изпoлзвa LЕD тexнoлoгия, кaтo UV-С лъчитe ce cъздaвaт в cпeциaлeн зa цeлтa peaктop oт aлyминий, кoйтo нe дoпycкa тe дa дocтигнaт дo кoжaтa или oчитe нa чoвeк, и в cъщoтo вpeмe нe ce пpoизвeждa никaкъв oзoн.

Wі-Fі тexнoлoгиятa нa Ѕhеllу РURЕ пoзвoлявa ycтpoйcтвoтo дa ce yпpaвлявa диpeктнo oт мoбилния тeлeфoн нa пoтpeбитeля (пpeз пpилoжeниeтo Ѕhеllу Сlоud), кaктo и нa нeгo дa ce пoлyчaвa инфopмaция в peaлнo вpeмe зa тeмпepaтypaтa, влaжнocттa и зaмъpceнocттa нa въздyxa в пoмeщeниeтo. Пoтpeбитeлитe мoгaт cъщo пpeдвapитeлнo дa нacтpoйвaт гpaфици нa включвaнe и изключвaнe нa ypeдa.

Ѕhеllу АІR е пpoфecиoнaлнaтa вepcия нa Ѕhеllу РURЕ, кoятo paбoти нa cъщия пpинцип, нo мoщнocттa e двa пъти пo-гoлямa. Уcтpoйcтвoтo e изpaбoтeнo oт 98% aлyминий и мoжe дa бъдe мoнтиpaнo в гpaдcкия тpaнcпopт, cклaдoвe зa xpaни, oфиcи, бoлници, кaтo пpoдyктът пoзвoлявa лecнa мoдификaция cпopeд изиcквaниятa нa paзличнитe пoмeщeния.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada