Открийте ни и в

Лайфстайл

ЕМА предупреди за нов страничен ефект на COVID-ваксината на “Johnson & Johnson”

Възможна връзка между редки случаи на образуване на кръвни съсиреци в дълбоките вени и ваксината на Johnson & Johnson

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е възможна връзка между редки случаи на образуване на кръвни съсиреци в дълбоките вени след ваксинация с препарата срещу COVID-19 на “Johnson & Johnson”.

Регулаторът препоръча това да бъде включено в документацията към ваксината като страничен ефект.

Освен това Европейската агенция по лекарствата съветва имунната тромбоцитопения също да бъде добавена като нежелана реакция с неизвестна честота в листовките на ваксините срещу коронавируса на “Johnson & Johnson” и на “AstraZeneca”.

AstraZeneca установи кога има риск от образуването на кръвни съсиреци

Двата препарата се свързват с много рядката комбинация на кръвни съсиреци и нисък брой тромбоцити, известна като тромбоза със синдром на тромбоцитопения.

Ваксините на “Johnson & Johnson” и на “AstraZeneca” са разработени на базата на безвредни векторни вируси, които карат човешките клетки да произвеждат протеин, като в резултат на това се повишава имунитетът срещу бъдещи коронавирусни инфекции.

Според европейския регулатор новото, вероятно животозастрашаващо състояние на образуване на кръвни съсиреци, известно като венозна тромбоемболия трябва да бъде включено в документацията към ваксината на “Johnson & Johnson” отделно от тромбозата със синдром на тромбоцитопения.

Венозната тромбоемболия обикновено започва с образуване на съсирек във вена на крак, ръка или слабините, който тръгва към белите дробове и блокира кръвоснабдяването там.

И без поставена ваксина срещу новия коронавирус това заболяване най-често се причинява от нараняване или липса на движение при лежащоболни пациенти. Противозачатъчните хапчета и различни хронични състояния също се смятат за рискови фактори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено