Открийте ни и в

Вашето здраве

ЕМА разреши употребата на лекарство за артрит за тежки COVID-19 случаи

Световната здравна организация и САЩ вече одобриха терапевтичното средство, продавано от Roche като RoActemra в Европа

публикувано

на

САЩ може да бракуват милиони COVID-ваксини

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз разреши употребата на лекарството тоцилизумаб, което се използва за лечение на артрит, при пациенти, хоспитализирани с тежък COVID-19, заявявайки, че то намалявало риска от смърт, предаде “Франс прес”.

Противовъзпалителното лекарство, произведено от швейцарския фармацевтичен гигант Roche, трябва да бъде използвано със стероиди за критично болни пациенти, уточни Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Световната здравна организация и САЩ вече одобриха терапевтичното средство, продавано от Roche като RoActemra в Европа.

Французи лекуват коронавируса с лекарство за артрит

EMA препоръча разширяване на употребата на тоцилизумаб, за да включи лечение на възрастни с COVID-19, които получават “системно” стероидно лечение и се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация.

Сега Европейската комисия трябва официално да одобри препоръката на базираната в Амстердам ЕМА.

По-рано одобрен за артрит при възрастни и деца, тоцилизумаб действа чрез потискане на опасна свръхреакция на имунната система към коронавируса, известна като “цитокинова буря”.

Установено е, че лекарството, прилагано интравенозно или чрез инжекция, намалява риска от смърт и продължителността на престоя в болница в проучване на повече от 4 000 пациенти с тежък COVID-19, уточни EMA.

Но то трябва да се дава в тандем с кортикостероиди, тъй като “не може да се изключи увеличаване на смъртността”, ако се използва без тях.

Одобрението добавя към набора от инструменти за борба с COVID-19 на 27-те страни в ЕС, който вече включва четири ваксини, две терапевтични средства с антитела, включително Regeneron на Roche, и зелена светлина за спешна употреба за хапчето срещу COVID-19 на Merck.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено