Открийте ни и в

Бизнес

Енергиен експерт: Газпром фалира

Въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

публикувано

на

Енергиен експерт: Газпром фалира

Газпром е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

„Топлинната енергия представлява сериозен проблем за България от гледна точка на поскъпването на природния газ. „Топлофикация София” ще изпитва много сериозни трудности. Тя не направи никакви усилия да диверсифицира използването на други горива, освен природен газ. Цената, която КЕВР определи и прогнозата за ноември – спадане с около 4%, говори, че до Нова година не очакваме промени. Всички газови хранилища в Европа са пълни. Това е основният фактор за спадането на цената”, уточни той пред Nova.

И поясни, че въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

Музеят с колата на Георги Димитров №1 сред туристите по света (ВИДЕО)

„Ситуацията, в която Европа се намира, е доста усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното правителство. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новото правителство необходимата информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е осигурено до края на декември. Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено