Открийте ни и в

Вашите пари

Енергийните гиганти губят милиарди заради недостига на втечнен природен газ

По-малката наличност на втечнен природен газ е съчетана с желанието на Европа да увеличи вноса на суровината

публикувано

на

Енергийните гиганти губят милиарди заради недостига на втечнен природен газ

Големите енергийни търговци, сред които BP, Shell и TotalEnergies, губят стотици милиони долари, опитвайки се да запълнят световния недостиг на втечнен природен газ (LNG) по няколко причини, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници и събрани данни.

“Непланираните прекъсвания в заводите за втечнен природен газ в САЩ, Нигерия и Австралия изненадаха търговците, включително BP и Shell, като ги принудиха да търсят алтернативни доставки на завишени цени”, съобщава агенцията.

Освен това Ройтерс отбелязва, че по-малката наличност на втечнен природен газ, съчетана с желанието на Европа да увеличи вноса на суровината, е довела до повишаване на референтните цени. Агенцията изчислява, че “една средна партида суровини на спот пазара може да струва около 100 млн. долара”.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Според източниците на агенцията британската енергийна компания BP е претърпяла загуба от 500 млн. долара, опитвайки се да замени доставките си на втечнен природен газ след пожара през юни във Freeport LNG в Тексас. Заводът в САЩ доставя на BP около 4 милиона тона втечнен природен газ годишно. От своя страна френската TotalEnergies заяви, че ще замени планираните доставки през третото тримесечие от Freeport LNG с втечнен природен газ от спот пазара.

В доклада се посочва, че през последните месеци огромният терминал на остров Бони в Нигерия също изпитва недостиг на втечнен природен газ, главно поради недостига на природен газ и високите нива на кражби по тръбопроводите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено