Открийте ни и в

България

Наблюдаваме отпускане на мерките след първата доза – сваляне на маската и последващо заразяване

Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране, подчерта Бацелова.

публикувано

на

“Наблюдаваме – отпускане след поставяне на първата доза, свалянето на маската, след което заразяване с COVID-19. Някои хора дори се заразяват след деня на ваксинацията. Всъщност ваксината не е причината, причината е, че човекът се е заразил. Самата ваксина не може да го разболее”. 

Това заяви пред БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив. 

Бацелова коментира и дали, след като е поставена първа доза на ваксина и човек се заразява с коронавирус, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втора доза от препарата. “Трябва да се постави, за да се изпълни схемата, както е посочена от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период”.

Ваксината на Moderna предпазва от заразяване с коронавирус

Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране, подчерта Бацелова.

Тя предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази. Траен имунитет се изгражда на 14-тия ден след втората доза.

По думите й и трите ваксини, които са достъпни у нас, са с еднакъв профил на безопасност. Няма препарат, който сам по себе си може да предизвика фатален край, категорична е епидемиоложката. 

"AstraZeneca": Ваксината ни дава 100% защита срещу тежките форми на COVID-19

Бацелова коментира и увеличения брой на новозаразени с вируса в България. 

“Миналата година започнахме много добре и бяхме пример за адекватно справяне. Хората се успокоиха, защото тези страшни неща, случващи се в Италия и Испания, ще ни пропуснат. Лятото също оказа влияние с по-слабото разпространение на вируса, но с падането на температурите, затварянето в помещенията видяхме, че той се завърна с пълна сила”, добави тя. 

Според нея социалният фактор ни куца, всъщност дисциплината в една част от населението, както и проблемът с недоверието към маските, за които е доказано, че имат превенция. 

“За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Става въпрос за въздушно-капкова инфекция и няма как тя да се разпространява без да е прекъснат контактът”, допълни д-р Бацелова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА