Открийте ни и в

България

Епидемиолог: Пред откриване сме на шестия причинител на хепатит

България е на едно от водещите места по хепатит А

публикувано

на

Virus Outbreak Russia Antibodies
Сн.: АП/БТА

Не е нужно да се пътува в Европа, за да се заразиш с хепатит. Ние сме на едно от водещите места по хепатит А. Има едно широко поле за изследване и може би сме пред откриване на шестия му причинител или някакъв друг. Това каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред бТВ по повод случаите на неустановен хепатит.

От 1990 г. в България се регистрират вирусни хепатити с неустановен произход. Хепатитът е сериозно заболяване, но за да се знае каква е причината, трябва да се направят съответните изследвания, каза тя.

В последните три години и в детската възраст имаме хепатити, при които причинителят не е установен, това не означава, че те протичат по-трудно. Рискови са всички групи, в по-големите възрастови групи има повече хепатити, продължи тя.

170 деца в 11 страни заболели от мистериозен и тежък хепатит

Кожухарова подчерта още, че има много добра ваксина срещу хепатит, но тя не е включена в имунизационния календар и хората си я правели рядко.

Д-р Бацелова: Епидемичен взрив има при мистериозния хепатит, случаите са над 200  

“Говорим за епидемичен взрив при мистериозния хепатит, не е доказана връзка между случаите. Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път. Важна е дезинфекцията – миенето на ръцете. Контактните на детето в Бургас, от което се чака резултатът от съмнителната проба, трябва да наблюдават децата си за симптоми. Може да има потъмняване на урината, става кафява”, заяви пред БНТ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Мистериозен вирус убива деца в Индия

Според нея при всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, независимо дали при деца или възрастни, има място за притеснение.

“Чакаме резултата от днес. Има много неизвестни около това заболяване. По данни на Световната здравна организация към 23 април за първи път Великобритания съобщава за остър вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не са класическите вируси като при хепатит А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст между един месец и 16-годишна възраст”, допълни д-р Христиана Бацелова.

Тя поясни, че мистериозният хепатит обхваща страните от Европа, както и САЩ и Израел. В Световен мащаб случаите вече са около 200.

“Няма категорични данни за връзка с коронавируса. Другата теория е за аденовирус. Има интерес към ваксината срещу хепатит А. Варицелата се завърна с невероятна сила, случаите на заболяването бележат много голям ръст”, добави д-р Христиана Бацелова.

Тя коментира и кога трябва да бъдат преваксинирани хората от коронавирус.

“Чака се дали ще можем да поставяме и втори бустер”, каза още д-р Христиана Бацелова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено