Открийте ни и в

Здраве

Епидемията от морбили се разраства: Рекорден брой заразени от 25 г.

публикувано

на

Епидемията от дребна шарка в страната взема нови заплашителни размери с над 555 случая на заразени в над 20 щата – рекордно висок брой от 25 години насам. Здравните власти вземат нови по-сериозни мерки, за да ограничат разпространението на заразата, която може да е смъртоносна.

Над 300 от тези 555 заразени са в Ню Йорк, където обявиха извънредно положение заради епидемията. Властите продължават да не допускат ученици без ваксинация на училище.

Забрана и глоба за заразени с дребна шарка

В Роклънд каунти, Ню Йорк, здравната управа наложиха и глоба от 2000 долара глоба на ден за всеки заразен или изложен на заразата, който се появи на публично място. Там ваксинациите са безплатни – отново опит на властите да предпазят повече хора. Епидемията в Ню Йорк започна през октомври и бързо се превърна в

 гнездо на заразата

Властите в щата Вашингтон, където също има епидемия от края на миналата година, свързват някои от случаите там с Ню Йорк.

Клиника в Помона, щата Ню Йорк, където властите предлагат и безплатни ваксинации в опит да спрат разпространението на заразата. Източник: БТА/AP

Вирусът на дребна шарка е толкова заразен, че според властите мъж, който пътувал с кола от Ню Йорк до Мичигън, е заразил 38 души, без да подозира за това.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщи за 90 нови случая на заразени само за последната седмица.

Специалисти отдават голяма част от вината на движението против ваксини, което набра скорост през последните години. В много от случаите родители се доверяват на публикации в мрежата, че ваксините срещу рубеола и дребна шарка могат да доведат до синдрома на Даун или дихателни проблеми при децата им – теории, които бяха напълно опровергани от здравните власти и в Щатите, и в Европа.

Голям процент от концентрация на неваксинирани на едно място има в еврейските общности в страната, където отказът да се сложи ваксина е

и по религиозни причини

С наближаването на великденските празници и факта, че много семейства ще се съберат да празнуват заедно, се увеличава и вероятността от още разпространение на заразата.

„Това е много заразна болест”, казва Робърт Алмър от медицинския колеж в Ню Йорк. „Където има много неваксинирани хора, които нямат и натурален имунитет от подобна зараза, дребната шарка ще ги повали.”

Според Световната здравна организация в целия свят случаите на дребна шарка се увеличиха с 300% за една година.

 

Национална епидемия в Северна Македония

Властите в Северна Македония обявиха национална епидемия от морбили. В страната са регистрирани над 900 случая от началото на годината.

Главният епидемиолог на здравното министерство Владимир Микич обяви, че държавата ще положи повече усилия за ваксиниране на всички деца. Една от мерките е деца без ваксини да не бъдат допускани в детските градини.

Преди това имаше обявени епидемии в шест региона на Северна Македония, сред които и в столицата Скопие.

Здравните власти в Северна Македония са притеснени от антиваксърското движение, което набира сила в социалните мрежи. В резултат някои родители отказват ваксините от страх да не навредят на децата им.

Институтът по обществено здраве в Скопие обяви, че над 11 хиляди деца в предучилищна възраст не са ваксинирани и че 3 деца вече са починали заради усложненията от болестта.

Здраве

И в САЩ слагат плашещи снимки на кутиите с цигари, както в България

публикувано

на

от

Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) в четвъртък издаде правило, според което компаниите за производство на цигари трябва да поставят и снимки, онагледяващи заболяванията, които може да причини тютюнопушенето, заедно с предупрежденията за опасностите, подобно на тези в България.

До момента са одобрени 13 предупредителни картинки, които включват обяснителен текст към снимката със съответното заболяване.
“Докато повечето хора допускат, че обществото знае за вредите от тютюнопушенето, съществува изненадващ брой по-малко запознати с рисковете сред младите и по-възрастните пушачи, които не осъзнават, че пушенето причинява рак на бъбреците, диабет и състояния, които могат да причинят слепота,” обяснява д-р Нед Шарплес, от FDA.
“С новите предупреждения на кутиите на цигарите, ние имаме огромна възможност да повишим общественото разбиране за сериозните отрицателни последици от тютютнопушенето,” обяснява той.
Компанията R.J. Reynolds Tobacco, която е сред тези, които трябва да приложат новото правило, заявиха в изявление в четвъртък, че се запознават с изискванията на FDA.
“Ние твърдо подкрепяме общественото осъзнаване на вредите от тютюнопушенето, но начинът, по който тези съобщения се поставят не може да бъде одобрен заради протекциите в Първата поправка, които са приложими за всички производители на цигари,” заяви Кайлийн Холън, говорител на Reynolds American Inc.
Това е първата най-мащабна смяна на етикетите на цигарите в САЩ за последните 35 години.
Така Америка се присъединява към други 120 държави, сред които и България, които финализираха изискванията за поставяне на плашещи картинки на кутиите с цигари.
Очакванията в САЩ са с новите кутии тютюнопушенето да бъде намалено с 5% в краткосрочен и с 10% в дългосрочен план.
В момента над 40 млн. американци в САЩ пушат, а около 4.7 млн. ученици също употребяват различни тютюневи продукти, сред които и електронни цигари.

Продължете по-нататък

Здраве

По-малко от 6 часа сън на нощ е вредно. Ето защо

публикувано

на

от

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето.

Това е изводът на изследване на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския “Кингс колидж”. По време на него били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17 процента от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Недоспалите се оказали с 60 процента по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.

Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори – храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.

Продължете по-нататък

Здраве

Затлъстяването увеличава риска от рак

публикувано

на

от

Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават най-малко 2 пъти риска от рак.

Специалистите установили каква е активността на гени в злокачествени туморни образувания на тъкани при 8 вида рак, за които е била констатирана връзка със затлъстяването. След това прибегнали до метода на Менделеевата рандомизация, който е свързан с изследване на естествени изменения на гените.

Откритие: Витамин А пази от рак на кожата

Той дава възможност да се определи ролята на един или друг фактор за развитие на заболяване, т.е. открива причинно-следствена връзка.

В случая била открита връзка между индекса на телесна маса и риска от заболяване, като се изключи влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори.

Заради рядка форма на рак: Изтеглят гръдни импланти в САЩ

По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.

 

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама