Открийте ни и в

Балкани

ЕП направи препоръки за Северна Македония, засягащи и България

В доклад се посочва, че спазването на общата външна политика на ЕС е условие за оставане по европейския път

публикувано

на

ЕП направи препоръки за Северна Македония, засягащи и България

Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на вземане на решения и да се избегнат двустранни спорове като блокиращ инструмент – това е препоръката на Европарламента за европейския път на РС Македония.

Препоръката, която засяга спора между Скопие и София по историческите и обазователните въпроси, се съдържа в приетия от Европарламента доклад, изготвен от евродепутата от Социалдемократическата партия (S&D) Тонино Пицула.

В този доклад се посочва, че спазването на общата външна политика на ЕС е условие за оставане по европейския път. Другите изводи и препоръки от доклада са:

Ден на благодарността в САЩ: Празненства, пуйки и паради (СНИМКИ)
  • няма алтернативи, които да заменят разширяването на ЕС;
  • ясни срокове като преговорите за присъединяване трябва да приключат до края на 2030 г.;
  • финансирането от ЕС и неговите осезаеми резултати трябва да бъдат по-видими в страните, обхванати от процеса на разширяване;
  • възнаграждаване на страните кандидатки, когато постигнат устойчив напредък, включително чрез постепенното им включване в единния пазар на ЕС и реагиране при наличието регрес или постоянна липса на напредък в реално време.

По повод доклада македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич написа във Фейсбук, че от Европарламента са дошли добри новини. Според него 2030 г. е реално време за провеждане на демократични реформи, устойчив напредък на страната и постепенно включване в единния пазар на ЕС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено