Открийте ни и в

СВЯТ

Ердоган чу Борисов, видя проблема с бежанците, но… няма да дойде до София (ВИДЕО)

публикувано

на

Снимка: БТА

Радвам се да посрещна моя приятел Бойко Борисов, премиер на България, която е наш съсед и съюзник в НАТО.

С тези думи започна изказването си турският президент Реджеп Ердоган на съвместното изявление с българския премиер Бойко Борисов след снощните разговори в Анкара.

„За съжаление страните в ЕС и много други държави все още не могат да осъзнаят товара, който понесе Турция, приютявайки близо 4 милиона бежанци на своя територия, изтъкна Ердоган. Преди време казах, че ако това не стане ще отворим границите. Турция изпълни всички свои задължения по споразумението с ЕС, но за жалост очакването ни този товар да бъде споделен не се сбъдна. ЕС и днес продължава да проявява двоен стандарт“, заяви той.

„Някои от най-големите страни в ЕС продължават да критикуват Турция за политиката към бежанците. Ние похарчихме над 40 милиарда. Къде е справедливостта? Обещахте, че ще отпуснете 6 млрд. евро. Отпуснахте ли ги? Не. Сега обещахте 1 млрд. евро. Кого залъгвате? Казах и на премиера Борисов, че ние не искаме тези пари. Турция ще ги намери. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция“, подчерта президентът Ердоган.

По думите му, ЕС подкрепя мерките на Гърция, които противоречат на Женевската конвенция.

„Турция обаче продължава да предлага международна закрила, на онези които поискат. Мигрантите са свободни сами да решат къде да отидат. Според международните закони, насилственото задържане на тези хора е невъзможно“, каза Ердоган.

„Искам да изразя задоволството си от здравомислещата позиция на България, под председателството на приятеля ми Бойко Борисов. С България имаме сътрудничество, което се основава на взаимното уважение и приятелство. Това трябва да бъде за пример на всички страни от ЕС“, добави той.

„Турция е готова за сътрудничество с всички страни от ЕС. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и водената от него делегация и още днес искам да ги поздравя за утрешния празник на България – 3 Март“, каза в заключение турският президент.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред каза, че приветства желанието на Турция да търси мирно решение за Сирия в разговорите с Русия в четвъртък.

„Искам да благодаря, затова че турската страна спазва твърдо споразумението с Европейски съюз. Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно. Така, че препотвърдихме този ангажимент. Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат. Някои мои колеги обаче не се сдържат да си пускат становищата в социалните мрежи“, коментира българският премиер.

„Президентът Ердоган беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади ентусиазма. Може би не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Аз не съм най-плашливия, но съм обеден, че само с разговор, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия, и много важно нещо – спазвайки подписаните споразумения… гласувахме тази пари за Турция. Споделената тежест е основен принцип на ЕС. Надявам се един ден да проведем тази среща в София. Благодаря на президента Ердоган, че прие поканата, но и той ме разбра, че немога без президента на Гърция. Господ ни е подредил така – България, Турция, Гърция. Надявам се онези, които са далеч от този регион, преди да се изказват, да си зададат въпроса: ние изпълнили ли сме нашия ангажимент?“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може другите да се поучат“, обърна се премиерът ни към домакина си. Вижте!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено