Открийте ни и в

СВЯТ

Ереван предлага да бъде отворена арменско-турската граница за лицата с дипломатически паспорти

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

публикувано

на

Ереван предлага да бъде отворена арменско-турската граница
Сн: БТА

В рамките на нормализирането на отношенията Армения е предложила на Турция да бъде отворена сухопътната граница за лицата с дипломатически паспорти, но Анкара бави отговора. Това заяви говорителят на арменското министерство на външните работи Ваан Унанян.

“Убедени сме, че единственият път за продължаване напред са постоянните конкретни стъпки. Например, ние предложихме на турската страна на първия етап да отворим сухопътната граница за притежателите на дипломатически паспорти, но турската страна се бави с отговора. Смятаме, че това ще бъде не голяма, но конкретна и най-вече логична стъпка. Надяваме се да успеем да постигнем резултат по този въпрос”, отбеляза той.

По думите му арменската страна е напълно съгласна, че е необходимо да се предприемат “смели стъпки”.

Москва приветства усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

“Неведнъж сме демонстрирали готовността си да продължаваме напред, включително и с участието на министъра на външните работи в дипломатическия форум в Анталия и с отмяната на икономическото ембарго. Възобновяването на авиовръзките между Армения и Турция също бе важна двустранна стъпка”, добави Ваан Унанян.

Според предварителните договорености специалните представители на Армения и Турция Рубен Рубинян и Сердар Кълъч ще проведат поредната среща за нормализиране на отношенията във Виена, но все още не е уточнена датата за срещата, каза той.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също заяви вчера, че третата среща между специалните представители на Турция и Армения за нормализирането на отношенията ще се състои във Виена.

Унанян коментира и думите на Чавушоглу, който вчера каза, че Анкара иска преговорите да се състоят в Турция или Армения. Говорителят на арменското министерство на външните работи посочи, че по време на предишните опити за нормализиране на отношенията е имало срещи и в Армения, и в Турция “както на ниво преговарящи, така и на ниво президенти, но както е известно тези срещи не доведоха до резултати”.

На 15 декември Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога между Анкара и Ереван. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител – заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.

На 14 януари в Москва се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА