Открийте ни и в

Крими в САЩ

ЕС: Европа се превръща в кокаинов хъб

Пазарът се разраства, а метамфетамините стават все повече

публикувано

на

Колумбия счупи собствения си рекорд по производство на кока

Европа все повече се превръща в център за производство и транзит на кокаин към други региони. Освен това самата тя е пазар за наркотици за много милиарди евро, обявиха агенции на ЕС, цитирани от Ройтерс.

В публикуван в петък доклад те също така предупредиха, че производство на метамфетамини в Европа нараства.

След канабиса кокаинът е най-използваният наркотик в Европа, с милиони консуматори и продажби за близо 10,5 милиарда евро (11,1 милиарда долара) през 2020 г., казаха европейската полицейска служба Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.
Европейският пазар се разраства, стимулиран от по-високото производство в Южна Америка и нарастващите възможности за производство на наркотици в самата Европа. При това пазарът може да се разшири още повече с разработването на нови видове кокаинови продукти за пушене, сочи докладът и предупреждава за високите здравни рискове.

60 години затвор за трима българи в Южна Африка заради трафик на кокаин за 33,8 млн. евро

“В самата Европа нараства производството, което показва промени в ролята на региона в международната търговия с кокаин”, отчита докладът.
Белгия изглежда е център на това производство в Европа, сочат данни, събрани от двете агенции на ЕС. Това е държавата членка на блока, която е конфискувала най-много кокаин през 2020 г. – последната година, за която има данни – с общо количество от 70 тона, най-много от които – в пристанището на Антверпен. Нидерландия е на второ място в Европа по заловен кокаин – 49 тона.

Белгия също е водещата държава по производство на кокаинова паста, заедно с Нидерландия и Испания, сочи докладът. Той представя като доказателство конфискуването на големи количества химически прекурсори за производство на кокаин.По-голямата част от кокаина, внасян в Европа от Южна Америка, продължава след това към други части от света, най-вече към Близкия изток и Азия. Това превръща Европа в “ключов транзитен пункт за дрогата, идваща от други държави”, се отбелязва в доклада.

Европейският пазар за метамфетамини също се разраства.

Той все пак остава много по-малък в сравнение с този на кокаин, макар да е трудно да се изчисли общият му обем, посочват Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Бреговата охрана в САЩ хвана кокаин за $220 млн. (ВИДЕО)

Синтетичните наркотици традиционно се произвеждат основно в Чехия и са консумирани в Източна Европа. Нови данни обаче сочат, че нараства търсенето им и в Западна Европа, особено в Белгия, която също се превръща в голям производител на подобен вид дрога, отбелязват двете агенции на ЕС.

Европа е водещият производител на метамфетамини в света. Европейските производители си сътрудничат все повече с мексикански престъпни групи, за да усъвършенстват производствения процес, предупреждава докладът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено