Открийте ни и в

СВЯТ

ЕС, ЕК и ЕП с ново законодателство, което се бори с тормоза в интернет

Новият регламент въвежда задължението платформите да изтеглят бързо незаконното съдържание

публикувано

на

Урсула-фон-дер-Лайен
Сн: БТА/АР

Страните членки на ЕС, Европейската комисия и Европейският парламент финализираха ново законодателство, което позволява по-добра борба с отклоненията в интернет, като речта на омразата, кампаниите за дезинформация или продажбата на фалшификати.

След няколко месеца на преговори е постигнато споразумение между европейските институции по отношение на Регламента за цифровите услуги, който ще наложи на големите дигитални платформи, като Facebook или Amazon, изискване да полагат повече усилия срещу незаконното или опасно съдържание онлайн. Новината съобщи в Twitter европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Той е инициатор на проекта заедно с европейската комисарка по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Киберсигурност: Спират трафика към 45 000 интернет адреси в България

“Това е едно историческо споразумение”, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. “Нашите нови правила ще защитават потребителите онлайн, ще осигуряват свобода на словото и възможности за компаниите”, каза тя.

“Регламентът за цифровите услуги е световна премиера в областта на регулирането на цифровия пазар”, подчерта пък Съветът на ЕС, представляващ 27-те страни членки. “Текстът утвърди принципа, че онова, което е незаконно извън мрежата, трябва да бъде смятано за незаконно и онлайн. Текстът цели да защити цифровото пространство срещу разпространението на незаконно съдържание и да гарантира защитата на фундаменталните права на потребителите”, се допълва в изявлението на Съвета на ЕС.

Регламентът е една от двете глави на мащабен план, представен през декември 2020 г. от ЕК. Първата част на плана, касаеше регулирането на дигиталните пазари и атакуваше антиконкурентните практики. Той беше финализиран в края на март.

Регламентът пък като цяло актуализира директивата за електронната търговия отпреди 20 години, когато дигиталните платформи бяха още в зародиш.

Новият регламент въвежда задължението платформите да изтеглят бързо незаконното съдържание (според европейските и националните закони), веднага щом една платформа го забележи или бъде информирана за него. Регламентът задължава социалните мрежи да суспендират акаунтите на потребители, нарушаващи често пъти закона. Регламентът ще задължи сайтовете за онлайн продажба да контролират самоличността на доставчиците си, преди да предлагат продуктите си.

В центъра на проекта са нови задължения, наложени на най-големите платформи, тези наброяващи над 45 милиона активни потребители в ЕС, тоест  около 20 компании. Списъкът им ще бъде изготвен, но той може да включва Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Twitter, а вероятно и Tik-Tok, Заландо или Букинг.

Тези компании сами трябва да оценят рисковете, свързани с използването на техните услуги и да въведат подходящи средства, за изтегляне на проблемно съдържание. От тях ще се изисква засилена прозрачност относно техните данни и алгоритми за препоръка. Те ще бъдат подлагани на одит веднъж на година от независими органи, поставени под надзора на ЕК, която може да налага глоби до 6 процента от техните годишни продажби в случай на повтарящи се нарушения.

А в контекста на руската агресия в Украйна в регламента е вкаран и механизъм за действия в случай на криза. Той позволява на ЕК да взима пропорционални и ефикасни мерки спрямо големите платформи, които допринасят за разпространяването на фалшиви информации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА