Открийте ни и в

Вашето здраве

ЕС започна ваксинацията срещу коронавируса

Основният център на призводството на ваксината на Pfizer в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия в градчето Пурс край Антверпен. Именно оттам ваксината ще бъде превозвана към страните от целия ЕС.

публикувано

на

Европейският съюз започва от днес официално ваксинацията на населението си срещу коронавируса, предадоха агенциите. Ваксинацията ще се извърши с първата сертифицирана от ЕС ваксина, тази на Pfizer/Biontech.

В Германия, Унгария и Словакия първите ваксини бяха поставени още вчера. За днешния ден началото на своите национални ваксинационни кампании са насрочили Франция, Австрия, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър, Малта, Швеция, Дания, Полша, Чехия, България, Румъния, Словения, Хърватия, Финландия, Литва и Естония.

Утре, 28 декември, ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември – в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Часове до ваксинацията в България: Ето и кои ще са първите имунизирани

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините – 9750 дози.

На първия етап всяка от 27-те държави членки на ЕС  ще може да ваксинира под 5000 души от приоритетни групи от населението. Във всички страни тези приоритетни групи като цяло са едни и същи: първо ваксини срещу COVID-19 ще бъдат поставени на обитателите на домовете за възрастни и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от ЕС обаче не се очаква да започне преди април догодина, когато ще има достатъчен запас от ваксини.

Близо 1000 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха и в Пловдив

Основният център на призводството на ваксината на Pfizer в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия в градчето Пурс край Антверпен. Именно оттам ваксината ще бъде превозвана към страните от целия ЕС.

Към момента Европейската комисия е сключила шест договора за поръчка на ваксина. Освен за тази на Pfizer/Biontech споразумения са подписани с компаниите AstraZeneca , Sanofi – GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Curevac и Moderna.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено